Znaczy o RT się rozchodziSajmooon pisze: że jest choinka ale czas jest mierzony dopiero po przekroczeniu bramki
Elektronik potrzebny dla klubu
Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
SR20VE + jakieś dmuchanie
DailyCar
1.2 TSI
viewtopic.php?t=474 -> Odbudowa 100 nx
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
A co do tematu postu jeszcze to tak mi się właśnie nasunęło, że przy tym projekcie to nie tylko elektronik jest potrzebny. Tu jest także potrzebny programista i ktoś kto choć trochę ogarnia mechanikę. Te 3 dziedziny łączą się, ale nie są wspólne. Elektronikę i programowanie łączą procki, układy peryferyjne. Elektronikę i mechanikę łączy sposób montażu danych podzespołów ze sobą i w obudowach. A co łączy mechanikę i programowanie? Otóż procki na płytkach PCB, które jakoś trzeba zaprogramować i jakoś umieścić w obudowach.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Ja myślę inaczej, START dający sygnał do rozpoczęcia liczenia światłem zielonym, sterowany radiowo który daje sygnał do centralki na końcu która liczy oba czasy i zatrzymuje je po przekroczeniu bramki. Prosty procek z zaprogramowanym startem radiowo, bramka 1 bramka 2 i reset. Taki układ jesteśmy ze szwagrem w stanie zaprojektować i wdrążyć a nawet prawdopodobnie przetestować na najbliższym zlocie. Wyświetlacz do tego 2x 16znaków spokojnie dałby radę pokazać oba czasy. Warunek że ktoś załatwi słup bo to największe koszty. Mechanizm startowy w nim też z powodzeniem można zrobić.
Pomogłem? Kliknij POMÓGŁ. Dzięki 

vixo spełniamy ten warunek
Dodatkowo mamy zaplecze techniczne, więc chałupnicze metody tu odpadają.
vincetti to co napisałeś to się wydaje, że jest tak prosto. Wczoraj z kolegą przegadałem na ten temat dobre 4 godziny i jak się uwzględni niektóre czynniki to już nie jest tak różowo. Pojawiają się problemy. Prosty procek pokroju Mega128 odpada. Tu trzeba Cortexa lub ARMa. Wykonanie PCB - poprawne zaprojektowanie też nie jest takie proste jakby się mogło wydawać. Wszystkie odsprzęgania, filtracje zasilania, rozmieszczenie elementów ma znaczący wpływ na działanie układu.
Doszliśmy z kolegą do wniosku, że transmisja bezprzewodowa będzie zbyt wolna, bo czas trwania ramki i inne problemy z transmisją mogą mieć znaczący wpływ na dokładność pomiaru.
Tyle ode mnie. W środę będzie kosztorys
vincetti to co napisałeś to się wydaje, że jest tak prosto. Wczoraj z kolegą przegadałem na ten temat dobre 4 godziny i jak się uwzględni niektóre czynniki to już nie jest tak różowo. Pojawiają się problemy. Prosty procek pokroju Mega128 odpada. Tu trzeba Cortexa lub ARMa. Wykonanie PCB - poprawne zaprojektowanie też nie jest takie proste jakby się mogło wydawać. Wszystkie odsprzęgania, filtracje zasilania, rozmieszczenie elementów ma znaczący wpływ na działanie układu.
Doszliśmy z kolegą do wniosku, że transmisja bezprzewodowa będzie zbyt wolna, bo czas trwania ramki i inne problemy z transmisją mogą mieć znaczący wpływ na dokładność pomiaru.
Tyle ode mnie. W środę będzie kosztorys
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Jarzyn fakt - prosta atmega sobie z tym zadaniem spokojnie poradzi, więc można było by ją zastosować. Ale Atmega to dobra jest do domu a nie do poważnego sprzętu, i mało kto robi porządne urządzenia na Atmega.
A teraz uzasadnienie dlaczego nie Atmega:
1. Cena - podczas gdy całkiem przyzwoitego ARMa z rdzeniem Cortex M3 (np. od firmy ST seria STM32F1) można kupić do powiedzmy 15 złotych to Atmega32 (można słabszą, ale cena niewiele mniejsza) dalej trzyma się w cenie 15-24zł.
2. W tej samej więc cenie lub nawet taniej, mamy procesor 32bit a nie 8bit. Po drugie, mamy do dyspozycji więcej pamięci flash (np. wykorzystując STM32F103C8T6 mamy w tej cenie 64kb flash i 10kb RAM, a Atmega32 ma 32kb flash i 4Kb ram - potrzeba więcej komentarza?
3. ARM ma tryby oszczędności energii, o których Atmega tylko może pomarzyć to samo dotyczy taktowania procesorów i zarządzanie pamięcią.
4. ARM ma bardzo bogate peryferia zapewniają większe możliwości rozbudowy - choćby na przykład chcąc podłączyć taki ustrój pomiarowy do komputera mamy natywne USB mogące pracować w trybie HOST i DEVICE. Dla Atmegi trzeba użyć serii AT90USB albo dorzucić FT232RL - co podnosi koszt! Oczywiście można w Atmedze wrzucić klasę CDC, aby softowo emulować USB, ale to zżera dużo czasu procesora i pochłania dwa zewnętrzne przerwania.
5. Niezawodności - ARM bije na głowę Atmegę.
6. Większość procesorów z rdzeniem Cortex ma bogaty zestaw Timerów z możliwościami, o których Atmega może tylko pomarzyć. Co więcej te Timery w Cortexie można spinać
7. ARMy są stabilne, niezawodne i nie mają kaprysów jak Atmega
8. ARM ma wsparcie sprzętowe dla RS485.
Potrzeba więcej?
Ja jak robię urządzenie to mają być one niezawodne i działać poprawnie przez długi okres czasu.
A teraz uzasadnienie dlaczego nie Atmega:
1. Cena - podczas gdy całkiem przyzwoitego ARMa z rdzeniem Cortex M3 (np. od firmy ST seria STM32F1) można kupić do powiedzmy 15 złotych to Atmega32 (można słabszą, ale cena niewiele mniejsza) dalej trzyma się w cenie 15-24zł.
2. W tej samej więc cenie lub nawet taniej, mamy procesor 32bit a nie 8bit. Po drugie, mamy do dyspozycji więcej pamięci flash (np. wykorzystując STM32F103C8T6 mamy w tej cenie 64kb flash i 10kb RAM, a Atmega32 ma 32kb flash i 4Kb ram - potrzeba więcej komentarza?
3. ARM ma tryby oszczędności energii, o których Atmega tylko może pomarzyć to samo dotyczy taktowania procesorów i zarządzanie pamięcią.
4. ARM ma bardzo bogate peryferia zapewniają większe możliwości rozbudowy - choćby na przykład chcąc podłączyć taki ustrój pomiarowy do komputera mamy natywne USB mogące pracować w trybie HOST i DEVICE. Dla Atmegi trzeba użyć serii AT90USB albo dorzucić FT232RL - co podnosi koszt! Oczywiście można w Atmedze wrzucić klasę CDC, aby softowo emulować USB, ale to zżera dużo czasu procesora i pochłania dwa zewnętrzne przerwania.
5. Niezawodności - ARM bije na głowę Atmegę.
6. Większość procesorów z rdzeniem Cortex ma bogaty zestaw Timerów z możliwościami, o których Atmega może tylko pomarzyć. Co więcej te Timery w Cortexie można spinać
7. ARMy są stabilne, niezawodne i nie mają kaprysów jak Atmega
8. ARM ma wsparcie sprzętowe dla RS485.
Potrzeba więcej?
Ja jak robię urządzenie to mają być one niezawodne i działać poprawnie przez długi okres czasu.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
O kuźwa, chyba gdzieś przegapiłem ten moment, że Cortexy są tak tanie!
ARM Cortex-M3 CPU, 128kB Flash, 20kB RAM, USB, CAN, 3xUART, 2xI2C, 2xSPI, ADC za 17 zł to faktycznie nie opłaca się pchać w ATMegę, nawet jeśli 3/4 peryferii nie wykorzystamy
Przekonałeś mnie
Ale na ATmedze można zrobić profesjonalne urządzenia- Ecumaster 2 i 3 są na ATMegach, EMU jest na Xmedze
ARM Cortex-M3 CPU, 128kB Flash, 20kB RAM, USB, CAN, 3xUART, 2xI2C, 2xSPI, ADC za 17 zł to faktycznie nie opłaca się pchać w ATMegę, nawet jeśli 3/4 peryferii nie wykorzystamy
Przekonałeś mnie
Ale na ATmedze można zrobić profesjonalne urządzenia- Ecumaster 2 i 3 są na ATMegach, EMU jest na Xmedze
Jarzyn tak więc jak widzisz Atmega to jest dobra dla początkujących, jak chcesz coś poważnego to Cortex.
Ze 2 lata temu z kolegą (z którym mam startować do "konkursu ofert") robiliśmy jeden sterownik na Atmega128 - o efektach nie będę pisał, bo to szkoda pisać. W nocie katalogowej błędy takie, że szok. W skrócie - trzeba było na nowo projektować PCB.
Ze 2 lata temu z kolegą (z którym mam startować do "konkursu ofert") robiliśmy jeden sterownik na Atmega128 - o efektach nie będę pisał, bo to szkoda pisać. W nocie katalogowej błędy takie, że szok. W skrócie - trzeba było na nowo projektować PCB.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
janusz - tak czytam i czytam ... czy aby nie przesadzasz ? Wezmy gotowe rozwiazanie na atmega32 - platforme Arduino. Programuje sie to banalnie, jest modulowe, a wydajnosc ukladu spokojnie wystarczy na dokladnosc 0,01s. Narzekasz na to, ze ma tylko 32kb pamieci ... pokaz mi skompilowany program do obslugi 1/4 mili, ktory zajmie chocby polowe tej pamieci ... Pisalem niedawno gre na LCD 16x2, gdzie tworzylem wlasne znaki graficzne, generowanie melodii z buzzera i obsluge keypad'a - skompilowany program zajal ok. 7kb pamieci
Oczywiscie nie twierdze, ze jest to idealne rozwiazanie, ale nie obrzucaj tak atmegi
Oczywiscie nie twierdze, ze jest to idealne rozwiazanie, ale nie obrzucaj tak atmegi
- Modzelitto
- fanatyk nissana
może kogoś coś naprowadzi
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic959607.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic959607.html
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"
GRZECHu akurat soft to jest najmniejszy problem. Trzeba rozwiązać problem, który nazywa się eliminacja zakłóceń i czynników zewnętrznych na bramkach. My już w zasadzie to zrobiliśmy. Zostało nam jeszcze kilka drobnych problemów do przemyślenia a tak to już wszystko jest omówione.
Dochodzą do tego jeszcze testy - bez tego nawet nie oddamy projektu jeśli go będziemy robić.
Dochodzą do tego jeszcze testy - bez tego nawet nie oddamy projektu jeśli go będziemy robić.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Gorzej jak nam wyjdą niskie 13 a yapko wysoka 9bombel pisze:Potestujemy na zlociejanusz pisze:Dochodzą do tego jeszcze testy - bez tego nawet nie oddamy projektu jeśli go będziemy robić.
Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
Mam jeszcze pytanie w jaki sposób są rozstawiane bramki - pomiar odleglości, kąty itp
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
To już chyba lepiej zrobić że auto musi przekroczyć 1 bramkę ale nie może przekroczyć 2 bo jest błąd i wtedy czas od sygnału startowego do przekroczenia 2 bramki to czas reakcji, a przekroczenie 2 bramki rozpoczyna pomiar czasu.
Ogólnie moim zdaniem jak to ma być z czasem rozwijane to może na początek pominąć czas reakcji, i mierzyć samo ET przekraczasz bramkę start czasu przekraczasz 2 koniec pomiaru i jest git jak na własny sprzęt i na pierwsze jego poważne użycie
Ogólnie moim zdaniem jak to ma być z czasem rozwijane to może na początek pominąć czas reakcji, i mierzyć samo ET przekraczasz bramkę start czasu przekraczasz 2 koniec pomiaru i jest git jak na własny sprzęt i na pierwsze jego poważne użycie
Była Padlina:
Sajmooon'owa "Padlina"
Była Gruzz Operacyjna:
Sentra B15 Gruzz in da Haułs
Nissan jeszcze będzie... coming soon [2022]
Sajmooon'owa "Padlina"
Była Gruzz Operacyjna:
Sentra B15 Gruzz in da Haułs
Nissan jeszcze będzie... coming soon [2022]
bombel, nie chodzi mi o ustawienie tylko sposób w jaki jest to rozstawiane - pomiary odległości między bramkami, równoległość bramek, zachowanie kątów itp.
Ogólnie zastanawiamy się jak to rozwiązać.
Kosztorys wstępnie zrobiony, ale muszę go jeszcze przepiać do kompa i Ci wyślę.
Sajmooon, ale dołożenie czasu reakcji to jest najmniejszy problem zarówno sprzętowy jak i softowy.
Ogólnie zastanawiamy się jak to rozwiązać.
Kosztorys wstępnie zrobiony, ale muszę go jeszcze przepiać do kompa i Ci wyślę.
Sajmooon, ale dołożenie czasu reakcji to jest najmniejszy problem zarówno sprzętowy jak i softowy.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
bombel to ja wiem to, już mamy opracowane jak to ma być i jak ma być detekcja, tak, żeby nie było zakłóceń.
Chodzi mi jak jest odmierzana odległość między bramkami zwłaszcza między 2 i 3 na tej odległości 400m i jak jest ustawiana równoległość bramek.
Chodzi mi jak jest odmierzana odległość między bramkami zwłaszcza między 2 i 3 na tej odległości 400m i jak jest ustawiana równoległość bramek.
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
- piotr100lica
- doświadczony forumowicz
piotr100lica odległość to pół biedy, gorzej z kątami. Dalmierz o zasięgu 500m kosztuje 1000zł.
bombel czyli tak +/- 3m. Tolerancja rozstawienia wynosi 60cm dla 10ms (kąt 5st)
bombel czyli tak +/- 3m. Tolerancja rozstawienia wynosi 60cm dla 10ms (kąt 5st)
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
Szerokość bramy to też już mamy opanowane, z tym nie ma najmniejszego problemu.
Chodzi o pomiar odległości między liniami startu, RT i mety. Chodzi o to, że te linie muszą być równoległe. Tolerancja odchyłki 60cm

Chodzi o pomiar odległości między liniami startu, RT i mety. Chodzi o to, że te linie muszą być równoległe. Tolerancja odchyłki 60cm
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_
pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć
_