Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[X-trail I] wskażnik poziomu paliwa

Moderatorzy: bonzo, azorek

ORFEUSZ
nowy na forum

[X-trail I] wskażnik poziomu paliwa

Post autor: ORFEUSZ » 2012-02-05, 11:03

Witam wszystkich
Mam taki problem przestał mi działać wskażnik poziomu paliwa.
Wcześniej wystąpił taki objaw podczas jazdy zaczęła opadać wskazówka aż do zera po zatrzymaniu się i sprawdzeniu czy niema wycieków i ponownym odpaleniu wróciło do normy.
A teraz jak padło to już na amen,wskazówka na dole, świeci się lampka rezerwy a paliwa jest na pewno około 3/4 zbiornika !!!!!!!!!!
Jak do tego tematu się zabrać????????
Silnik 2.2 dci 2004r
orfeusz

dzidek
nowy na forum

Post autor: dzidek » 2012-10-03, 19:50

Mam prawie ten sam problem od około miesiąca. Po zatankowaniu do pełna wskazówka ustawia się na 1/2 i dość szybko spada do 0 i zapala się lampka rezerwy.W zbiorniku jest na pewno ponad połowa paliwa. Wyjąłem czujnik ze zbiornika i wydawał się być sprawny. Spryskałem wszystkie kostki kontakt sprayem, ale problem nie ustąpił. Nie bardzo wiem co z tym zrobić. Też mam 2004 2,2dci. Może ten typ tak ma? Nowy czujnik pewnie będzie trochę kosztował, ale wcale nie jestem pewien czy wina leży po jego stronie, czy nie jest to jakaś usterka elektryczna.
Może podpowie ktoś kto przerobił już ten temat?

ORFEUSZ
nowy na forum

wskażnik poziomu paliwa

Post autor: ORFEUSZ » 2012-10-04, 07:10

Witam.
U mnie problem jest nadal,też wyjmowałem i wyglądało że jest ok.

Jeżdżę na kilometry ,miałem zadzwonić tak z czystej ciekawości do serwisu zapytać o cenę nowego czujnika ale jakoś się zchodzi.

Też niemam pewności czy wina leży po stronie czujnika czy zegara na tablicy.

Ale trzeba by pociągnąć ten temat dalej,bo jazda na licznik jest trochę nie wygodna,i raz zdażyło mi się że zabrakło paliwa, dobrze że 200m od domu.
orfeusz

dzidek
nowy na forum

Post autor: dzidek » 2012-11-13, 16:41

Po ponownym wyjęciu prawego czujnika stwierdziłem, że jak poruszam pływakiem to wskaźnik na tablicy reaguje (podnosi się). Pomyślałem, że blaszka, która przesuwa się po stykach musi nie stykać i postanowiłem ją odgiąć. Pomogło. Wielka radość!!!!!!!!!!! Po złożeniu wskazówka pokazywała połowę zbiornika. Następny dzień, kluczyk do stacyjki - wskazówka do góry na połowę zbiornika, nie mogłem ukryć radości. Ale jak to radość trwa tylko kilka dni, u mnie dokładnie trzy. Czwartego dnia jadąc po dziurawej drodze wskazówka do dołu, żółta się zapaliła i tak jest do tej pory.

ORFEUSZ
nowy na forum

Post autor: ORFEUSZ » 2012-11-13, 17:19

U mnie było prawie tak samo też wyjąłem itd.i nic nie pomogło.Chyba ratunek tylko w wymianie na nowy. :-x
orfeusz

dzidek
nowy na forum

Post autor: dzidek » 2012-11-15, 22:59

Ciekawi mnie jak to jest z tymi czujnikami? Są dwa prawy i lewy. Który za co odpowiada?
Nigdzie nie mogę znaleźć opisu ich działania i wzajemnego powiązania w instalacji elektrycznej. Szukałem też na innym forum, ale i tam nie ma nikogo mądrego, kto by coś konkretnego poradził, choć temat był poruszany dwa razy. Po co są dwa czujniki? Trzeba się chyba skontaktować z Rybą z innego forum, ale zginął mi telefon z jego numerem. Ten facet wie dużo i może coś podpowie.

ORFEUSZ
nowy na forum

Post autor: ORFEUSZ » 2012-11-28, 17:17

Witam dziś dzwoniłem do serwisu i cena kosmiczna 1100zł.szt.

Z tego co mi powiedziano to one przekazują info.na kompa a ten na deskę.

Ale czy to tak jest to nie mam pewności że mówił prawdę.

[ Dodano: 2012-11-29, 17:18 ]
Nie wiem ale chyba mi się udało uporać z tym problemem a mianowicie wyjąłem ten czujnik,zdemontowałem plastikową pokrywkę nad suwakiem troszkę był wygięty i ten nit chodził po ścieżce nie całą powierzchnią więc go ostrożnie wyprostowałem,wyczyściłem styk na nicie papierem wodnym gradacja 2000 no i troszkę ścieżkę.Złożyłem i jak na razie działa :evil: .Zauważyłem że mimo że suwak dotykał do ścieżki to nie pokazywało stanu paliwa ale jak docisnąłem to zaczynał działać.Dlatego myślę i mam nadzieje że będzie już dobrze acha jeszcze mimo że wskaźnik pokazywał stan paliwa to po wypięciu kostki z drugiego czujnika to przestawał pokazywać tak więc są ze sobą w jakiś sposób powiązane :?: .A są dwa czujnik tak mi się wydaje że jest jeden zbiornik ale dwie komory chyba niepołączone ze sobą w dolnej części i jest to związane z przepompowaniem paliwa,ale to już tylko moje domysły :!: .
Oby mi się udało,no i że mój opis będzie pomocny dla Ciebie i innych :) .
Powodzenia
orfeusz

dzidek
nowy na forum

Post autor: dzidek » 2012-11-30, 15:14

Który wyjąłeś i naprawiałeś prawy czy lewy?

ORFEUSZ
nowy na forum

Post autor: ORFEUSZ » 2012-11-30, 17:40

Prawy

[ Dodano: 2012-11-30, 20:43 ]
Ten za siedzenim pasażera
orfeusz

dzidek
nowy na forum

Post autor: dzidek » 2012-12-01, 17:09

Jak pisałem wcześniej, ja to już przerobiłem z prawym czujnikiem. Pomogło na trzy dni. Oby u Ciebie było skuteczne dłużej. Ja spróbuję jeszcze raz.

ORFEUSZ
nowy na forum

Post autor: ORFEUSZ » 2012-12-01, 21:32

Oby,dziś jechałem na służbę na razie było ok.

POWODZENIA
orfeusz

Deny217186
nowy na forum

Post autor: Deny217186 » 2014-07-11, 15:28

Witam wszystkich.
Jestem nowy na forum wiec prosze o wyrozumiałosc.
Mam odwrotnie niz wszyscy koledzy u mnie zawsze pokazuje wiecej paliwa niz mam.
Dzisiaj wymieniłem obydwa pływaki i jest dokładnie tak samo na nowych jak i na starych.
Jak obnirze obydwa pływaki w stan rezerwy to i tak mam pół baku.
Co moze byc przyczyna???
nissan x-trail 2.2 dci 136km rok 2005

davidoff89
nowy na forum

Post autor: davidoff89 » 2015-01-10, 18:14

Witam!
U mnie problem jest bardzo podobny.
Kupiłem swojego X'a 2.0 benzyna całkiem niedawno, miało być pięknie, ale pojawił się pewien mankament. Otóż nie działa poprawnie wskaźnik poziomu paliwa. Mimo zatankowanych ok 10 litrów paliwa wskaźnik na desce rozdzielczej pokazuje połowę baku i nie spada już niżej, gdy natomiast zatankuję to się podnosi.Przy wyłączonym zapłonie normalnie opada na sam dół. Sprawdzałem obydwa pływaki, okazuje się że ścieżki prawidłowo przewodzą prąd, nie są przerwane, przeczyściłem je i nadal nic to nie dało. Czy ktoś wie w czym problem i mógłby mi pomóc?

looka
nowy na forum

Post autor: looka » 2015-09-18, 08:17

Problem wskaźnika paliwa dotknął i mnie.
Pojawił się niespodziewanie po nocy w garażu a odstawiając auto dnia poprzedniego na pewno wskazywał jeszcze poprawnie.
Po ok 15km ożył i leniwie podniósł się do poprawnej wartości.
Niestety po kilku dniach znów opadł czym mnie zirytował i postanowiłem zajrzeć pod kanapę.

Po wyjęciu po stronie pasażera przeczyściłem ścieżki, dogiąłem nieco blaszkę by mocniej szorowała po płytce i przetestowałem na sucho - działa.
Wkładam do baku, podłączam wtyczkę - nie działa.

Wyjmuję, oglądam, podłączam na sucho - działa.
Wkładam do baku - nie działa.

Na sucho zacząłem więc ruszać wszystkim co popadnie i okazało się że nie styka na
jednej złączce (oznaczona czerwoną strzałką)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przeczyściłem, zacisnąłem mocniej i odpukać od jakiegoś czasu spokój.

ODPOWIEDZ

Wróć do „X-trail”