[P11/WP11] Cb radio. Jak macie zamontowane p11 kombi przed l

Moderatorzy: janusz, Zielkq

abc1234xx
doświadczony forumowicz
Posty: 228
Rejestracja: 2010-07-16, 23:17
Lokalizacja: KCH

[P11/WP11] Cb radio. Jak macie zamontowane p11 kombi przed l

Post autor: abc1234xx » 2011-11-08, 12:05

Zakladam temat z ciekawosci jak macie montowane? gdzie? jak jest wygodnie? jak puszczony kabel z anteny? gdzie sama antena magnetyczna na dachu? pochwalcie sie ;) jutro planuje zamontowac radyjko midlanda malutkie i antene magnetyczna. Czekam na fotki ;)

Awatar użytkownika
scubzik
fanatyk nissana
Posty: 2995
Rejestracja: 2009-12-09, 22:56
Lokalizacja: TrzyKorony

Post autor: scubzik » 2011-11-08, 12:31

abc1234xx, polecam temat: viewtopic.php?t=1010

Ja osobiście jestem zwolennikiem mocowania na "sztywno"
Kilka zasad dla "spokoju" :
- przewód antenowy puść z dala od przewodów głośnikowych aby nie "siało"
- zasilanie z radia puść bezpośrednio z aku .. + ewentualnie filtr - choć puryści twierdzą że filtry nie działają
- zamontuj radio na sztywno w kieszeni na CB .. latające radio nie jest zdrowe jeśli chodzi o żywotność złącz - zwłaszcza antenowego .. zwarcie wywołane uszkodzeniem wtyku antenowego (poluzowaniem przewodu) może spowodować uszkodzenie końcówki mocy w radiu.
- jeśli chodzi o najlepszy stosunek jakości do ceny .. polecam Unidena XL520Pro . :)
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"

Awatar użytkownika
lordkain
fanatyk nissana
Posty: 388
Rejestracja: 2011-01-27, 16:04
Lokalizacja: Dębno / Świdwin

Post autor: lordkain » 2011-11-08, 13:00

Kolega scubzik ma całkowitą rację. Na sztywno to na sztywno. Nic nie lata, nie stuka, wygodnie się operuje, tuż obok radia wkręcony uchwyt na mikrofon aby był pod ręką i jest super. Osobiście używam Uniden 520XL i jestem bardzo zadowolony.
Fotki wrzucę za chwilę.

Awatar użytkownika
scubzik
fanatyk nissana
Posty: 2995
Rejestracja: 2009-12-09, 22:56
Lokalizacja: TrzyKorony

Post autor: scubzik » 2011-11-08, 13:10

abc1234xx, jeśli chodzi o montaż ja mam tak :

Obrazek

ale chyba w P11 nie ma takiej kieszeni , ale można inaczej na "sztywno" :)

[ Dodano: 2011-11-08, 13:14 ]
lordkain pisze:Na sztywno to na sztywno
chodziło mi też o montaż anteny .. jakoś nie lubię magnesówek .. a to dach zarysuje, a to się przesunie .. a to masa nie taka ..
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"

Awatar użytkownika
lordkain
fanatyk nissana
Posty: 388
Rejestracja: 2011-01-27, 16:04
Lokalizacja: Dębno / Świdwin

Post autor: lordkain » 2011-11-08, 13:25

scubzik pisze:abc1234xx, jeśli chodzi o montaż ja mam tak :

Obrazek

ale chyba w P11 nie ma takiej kieszeni , ale można inaczej na "sztywno" :)

[ Dodano: 2011-11-08, 13:14 ]
lordkain pisze:Na sztywno to na sztywno
chodziło mi też o montaż anteny .. jakoś nie lubię magnesówek .. a to dach zarysuje, a to się przesunie .. a to masa nie taka ..
Ja nie mam z tym jakoś problemu. Mam magnesówkę Sirio ML-145, latam z nią po niemieckich autostradach po 200km/h, nic nie rysuje, nie przesuwa się i jest ok. Kwestia czyszczenia podkładki gumowej pod antenę a nic nie porysuje.

[ Dodano: 2011-11-08, 13:53 ]
A ja mam tak.
Obrazek

abc1234xx
doświadczony forumowicz
Posty: 228
Rejestracja: 2010-07-16, 23:17
Lokalizacja: KCH

Post autor: abc1234xx » 2011-11-08, 16:49

lordkain wlasnie myslalem tak jak ty masz zrobic. Ale czesto mam fotel przesuniety na maxa do przodu a cb przeszkadza :/

scubzik ehh ze p11 nie ma takiej wneki.. marzenie tak zamontowac ;) ale niestety ;/ w p11 o tym nie pomysleli.


Co do montazu to obecnie prowizorycznie zamontowalem cb w poleczce pod kierownica. nie jest jeszcze przykrecone. Sztywno wsadzilem. Radio kupilem midland alan 102. Nie wymagam siania ze 100km. Chce wiedziec czy policja nie stoi o 3 km wstecz. Po dzisiejszym tescie wyglada na to ze zbieram z 10km w miare czytelnie.

Mysle jeszcze o zmianie miejsca ale jak pomysle ze mam wiercic :| to mi szkoda. Ma ktos pod kierownica? moze jakis pomysl jak to tam usadzic na sztywno calkowicie? tam moge wiercic bo nie widac ;) :hah:

ps dzieki za wszystkie odpowiedzi ;)

Awatar użytkownika
vincetti
fanatyk nissana
Posty: 516
Rejestracja: 2011-07-18, 22:38
Lokalizacja: Częstochowa/Londyn

Post autor: vincetti » 2011-11-08, 17:53

Obrazek


Tylko nie wiem czy masz tą półkę przed liftem :-P
Pomogłem? Kliknij POMÓGŁ. Dzięki :)
Obrazek

abc1234xx
doświadczony forumowicz
Posty: 228
Rejestracja: 2010-07-16, 23:17
Lokalizacja: KCH

Post autor: abc1234xx » 2011-11-08, 17:54

mam ja ;) wlasnie tam tez mierzylem ;) ale nie wiem jak to przykrecic do gory i jak kable przeprowadzic? chyba trzeba wywalic dziure z tylu tej polki no nie?

Awatar użytkownika
vincetti
fanatyk nissana
Posty: 516
Rejestracja: 2011-07-18, 22:38
Lokalizacja: Częstochowa/Londyn

Post autor: vincetti » 2011-11-08, 18:24

Nie trzeba. Bynajmniej po lifcie nie trzeba. Kabelki są schowane w tunelu i wychodzą sobie z niego za popielniczką na samym końcu dekielka od tunelu tak że ich praktycznie nie widać bo je radio zasłania. Co do przykręcenia to jest trochę zabawy. Sam przykręcałem tam śrubki mocujące za pomocą kombinerek i bita do wkrętarki. Operacja jak widać się udała ;-)

Teraz po zmianie radyjka już się tak nie bawiłem i przykleiłem je po prostu na taśmę dwustronną do sufitu tej półki :P
Pomogłem? Kliknij POMÓGŁ. Dzięki :)
Obrazek

abc1234xx
doświadczony forumowicz
Posty: 228
Rejestracja: 2010-07-16, 23:17
Lokalizacja: KCH

Post autor: abc1234xx » 2011-11-08, 19:06

tak mysle jak przepchales kabel antenowy za popielniczka? zasilajacy mi tam wyszedl ale gruby antenowy ni hu hu.. tasma dwustronna patex :D chyba tez tak zrobie i wkleje radio pod kierownice. Tam mi najbardziej odpowiada jednak ;)

Awatar użytkownika
ANDREW
fanatyk nissana
Posty: 623
Rejestracja: 2009-12-10, 12:25
Lokalizacja: Lodz,Kutno

Post autor: ANDREW » 2011-11-08, 20:20

Vincetti mam dokładnie tak samo zamontowane radyjko.Tyle, że wierciłem dziurę w tylnej ściance tej wnęki i tam puściłem wszystkie kable.

Awatar użytkownika
vincetti
fanatyk nissana
Posty: 516
Rejestracja: 2011-07-18, 22:38
Lokalizacja: Częstochowa/Londyn

Post autor: vincetti » 2011-11-08, 23:22

abc1234xx, mały pilnik okrągły i piłujesz dziurę do momentu aż przejdą 3 kabelki tak aby nie było inwazyjnie i w razie demontażu nie było widać. Da się tak zrobić. Trochę czasu poświęcisz i będzie pięknie.
Pomogłem? Kliknij POMÓGŁ. Dzięki :)
Obrazek

Awatar użytkownika
johny_fellow
fanatyk nissana
Posty: 1189
Rejestracja: 2009-12-07, 12:57
Lokalizacja: CHOJNICE
Kontakt:

Post autor: johny_fellow » 2011-11-09, 08:45

Miałem w mojej P11 tak jak vincetti, zamontowane Presidenta Johnny II. Przewody puściłem przez otwór jaki został po wyjęciu lampki podświetlającej tą wnękę.
Pięknie tu :mrgreen:
www.nissanzone.pl

Obecnie bez NISSANa...

Były:
- Micra K11, 2001 r., CG10DE;
- 100 NX B13, 1992 r., GA16DS;
- Primera P11, 1996 r., SR20DE;
- MAXIMA A33 QX, 2001 r., VQ30DEK.

Ubezpieczenia PZU Chojnice

Awatar użytkownika
scubzik
fanatyk nissana
Posty: 2995
Rejestracja: 2009-12-09, 22:56
Lokalizacja: TrzyKorony

Post autor: scubzik » 2011-11-09, 09:00

abc1234xx, zrób tak jak mówią chłopaki .. ale na śruby .. (nie taśmę -- jak będzie gorąco w aucie to taśma puści i będziesz miał kleisty syf na radiu i plastiku). Zawsze możesz dorzucić kieszeń na radio i obić ją materiałem podobnym do plastiku jaki masz w konsoli .. dobierzesz w każdym lepszym punkcie tapicerskim .. Koszt niewielki .. a "look" bardzo "pro" no i wygoda... Pod kierownicą jak się domyślam kręcenie gałkami w radiu jest średnio wygodne..
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"

abc1234xx
doświadczony forumowicz
Posty: 228
Rejestracja: 2010-07-16, 23:17
Lokalizacja: KCH

Post autor: abc1234xx » 2011-11-09, 11:16

tzn sie tak.. co tam krecic w radiu? samo mi sie wlacza. Wchodzi na 19 kanal samo. Glosnosc mam na stale ustaawiona taka jak mi pasuje, Ten sensor szumu tez wyregulowalem i go nie musze juz ruszac.. musze sie jeszcze przespac z pomyslami pare dni ;) :D

Awatar użytkownika
scubzik
fanatyk nissana
Posty: 2995
Rejestracja: 2009-12-09, 22:56
Lokalizacja: TrzyKorony

Post autor: scubzik » 2011-11-09, 11:32

abc1234xx, no jak uważasz .. ja non stop "bawię" się radiem :) tzn .. głównie filtrem - bo wiadomo w mieście więcej "śmieci" w eterze a poza miastem można skręcić filtr i nasłuchiwać z większej odległości słabszych sygnałów.
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"

abc1234xx
doświadczony forumowicz
Posty: 228
Rejestracja: 2010-07-16, 23:17
Lokalizacja: KCH

Post autor: abc1234xx » 2011-11-09, 11:50

dostep nie jest zly tam. A radio totalnie przestaje byc widoczne dla potencjalnych zainteresowanych jego "pozyczeniem" ;P no i nie przeszkadza mi w uzywaniu samochodu.. Moge wozic wszystko co chce i jak chce. A to dla mnie wazne bo robie rozne kombinacje ;)

Awatar użytkownika
nowak
fanatyk nissana
Posty: 478
Rejestracja: 2010-11-07, 21:17
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: nowak » 2011-11-09, 21:40

johny_fellow pisze:Miałem w mojej P11 tak jak vincetti, zamontowane Presidenta Johnny II. Przewody puściłem przez otwór jaki został po wyjęciu lampki podświetlającej tą wnękę.
ja mam dokładnie tak zrobione i nic nie widać. na dwa wkręty do górnej ścianki i jest git.
Obrazek
kabel od anteny pod dywanikami do bagażnika i antenę na klapę wywalam jak mi potrzeba.

abc1234xx
doświadczony forumowicz
Posty: 228
Rejestracja: 2010-07-16, 23:17
Lokalizacja: KCH

Post autor: abc1234xx » 2011-11-10, 10:23

nowak a jak pusciles kable? dziura z tylu czy przez lampke?

Awatar użytkownika
nowak
fanatyk nissana
Posty: 478
Rejestracja: 2010-11-07, 21:17
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: nowak » 2011-11-10, 19:07

przez lampkę. i tak była zbędna a jak wyjmiesz kiedyś radyjko to brzydkiej dziury nie będzie.

abc1234xx
doświadczony forumowicz
Posty: 228
Rejestracja: 2010-07-16, 23:17
Lokalizacja: KCH

Post autor: abc1234xx » 2011-11-10, 19:29

no to chyba nie bedzie radia jednak pod kierownica ;D oby tylko kabla wystarczylo bo doslownie juz naciagalem zeby dac pod kierownice..

Awatar użytkownika
nowak
fanatyk nissana
Posty: 478
Rejestracja: 2010-11-07, 21:17
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: nowak » 2011-11-10, 19:37

jaki kabel? ja od anteny mam puszczony pod tunelem do tyłu, a prądowy od spodu do zapalniczki podpięty, więc jak kręcę kluczykiem to samo się włącza i wyłącza.

abc1234xx
doświadczony forumowicz
Posty: 228
Rejestracja: 2010-07-16, 23:17
Lokalizacja: KCH

Post autor: abc1234xx » 2011-11-10, 19:48

no od anteny. Jest mega dlugi a jednak wygaje mi sie za krotki. Antene mam na koncu dachu

Awatar użytkownika
nowak
fanatyk nissana
Posty: 478
Rejestracja: 2010-11-07, 21:17
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: nowak » 2011-11-10, 19:54

zacznij kabel kłaść od radia - pod tunel - pod fotel przedni - pod dywanik tylny - pod kanapą do bagażnika - na dach.

abc1234xx
doświadczony forumowicz
Posty: 228
Rejestracja: 2010-07-16, 23:17
Lokalizacja: KCH

Post autor: abc1234xx » 2011-11-10, 20:05

wlasnie mam problem z kanapa. Uszkodzil mi sie mechanizm pochylania i sie zatrzasla na amen :/

Awatar użytkownika
nowak
fanatyk nissana
Posty: 478
Rejestracja: 2010-11-07, 21:17
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: nowak » 2011-11-10, 20:08

to spróbuj wcisnąć kabel między kanapą a nadkolem,

abc1234xx
doświadczony forumowicz
Posty: 228
Rejestracja: 2010-07-16, 23:17
Lokalizacja: KCH

Post autor: abc1234xx » 2011-11-10, 20:09

tak mam wlasnie teraz zrobione. zamierze to jeszcze. Jutro jak mi sie bedzie nudzic to przeciagne do pod tunelem i zobacze czy wyjdzie przez ta lampke. Jak tam to wkrecam tam radio i git ;)

Awatar użytkownika
nowak
fanatyk nissana
Posty: 478
Rejestracja: 2010-11-07, 21:17
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: nowak » 2011-11-10, 20:13

ok. daj znać jak wyszło.

abc1234xx
doświadczony forumowicz
Posty: 228
Rejestracja: 2010-07-16, 23:17
Lokalizacja: KCH

Post autor: abc1234xx » 2011-11-10, 20:14

na bank dam ;) moze jak zmontuje to obfotkuje ;) tylko nie mam jeszcze uchwytu do radia. Kupilem bez akcesoriow niestety

[ Dodano: 2011-11-12, 14:32 ]
vincetti pisze:abc1234xx, mały pilnik okrągły i piłujesz dziurę do momentu aż przejdą 3 kabelki tak aby nie było inwazyjnie i w razie demontażu nie było widać. Da się tak zrobić. Trochę czasu poświęcisz i będzie pięknie.

powiedz mi jeszcze czy to pilowanie mam robic w konsoli czy tym gdzie jest popielniczka? jednak musze to zrobic. Kabel mam za krotki zeby go puscic lampka niestety ;/ na cyk mi wychodzi wlasnie obok zapalniczki i da sie go wkrecic w radio. Jutro planuje zamontowac tak jak ma NOWAK

[ Dodano: 2011-11-13, 13:55 ]


http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f96 ... 9009f.html


mam dokladnie tak zamontowane ;) udalo sie jakos ten kabel przecisnac przez lampke ;D ale to juz byla rzezba i naciaganie ;D mega jest scisniety i wygiety teraz ale chyba dziala. Dodam fotki jak tylko zrobie ;) przy okazjii wynalazlem kostke do podgrzewania foteli chyba, i jakis sensor aibag ;) no i sie uswiadomilem ze siedzisko sie wyciaga niezalezne od oparcia ;)

Awatar użytkownika
nowak
fanatyk nissana
Posty: 478
Rejestracja: 2010-11-07, 21:17
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: nowak » 2011-11-13, 20:32

abc1234xx pisze: udalo sie jakos ten kabel przecisnac przez lampke ;D ale to juz byla rzezba i naciaganie ;D mega jest scisniety i wygiety teraz ale chyba dziala.
kup i załóż takie coś, http://allegro.pl/przejscie-wtyk-gniazd ... 71263.html ja mam założone i się kabel nie załamuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”