Zaklocenia w CB

Moderatorzy: janusz, Zielkq

Awatar użytkownika
dylson
fanatyk nissana
Posty: 1746
Rejestracja: 2009-11-29, 13:53
Lokalizacja: Radomsko

Zaklocenia w CB

Post autor: dylson » 2009-12-13, 17:53

Hej mam problem z zakloceniami w cb podczas pracy silnika. Gdy silnik jest zgaszony wszytsko jest ok antenka zbiera ladnie nie ma zaklocen. Po odpaleniu silnika niestety od razu sie pogarsza :-( W unidenie 510 jest skala 1-4 ktora chyba ma wskazywac jakosc sygnalu i podczas pracy silnika caly czas wskazuje 2 a czasami 3. Osobiscie stawiam na slaba mase ale czy jest jakis sposob zeby to sprawdzic np miernikiem? Moge na probe pociagnac kabel masowy z aku i dolaczyc go bezposrednio do anteny np przykrecic motylkiem trzymajacym bat? Antena to o ile pamietam sirio DV27 S (helikalna) mocowana na uchwyt do klapy, radyjko wspomniany wyzej uniden 510. Zasilanie mam pociagniete bezposrednio z aku masa wzieta z budy.

Sznurek
stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 2009-12-08, 22:55
Lokalizacja: Piła

Post autor: Sznurek » 2009-12-13, 18:55

Z tym zbieraniem zakłóceń to jest temat rzeka :-/ , sam u siebie wszystko przerabiałem i cały czas mi zbiera szumy ,a o dziwo na początku był odbiór wyśmienity..

Robiłem to u siebie z radiem :

- podłączenie radia pod zapalniczkę
- podłączenie radia pod akumulator
- masa radia z akumulatora
- masa radia z karoserii

Zero poprawy

Walka z anteną :

- poprawienie masy anteny
- pociągniecie dodatkowego kabla z masa
- pociągniecie masy z akumulatora
- prze lutowanie końcówek przewodu

Zero poprawy


Zostało mi jeszcze wymienić kabel od anteny.. :-|
. coś Obrazek

Awatar użytkownika
DJSzmer
fanatyk nissana
Posty: 434
Rejestracja: 2009-12-01, 09:13
Lokalizacja: Ostrołęka KURPIE
Kontakt:

Post autor: DJSzmer » 2009-12-13, 19:30

dylson, mam ta samą antenę, na SF-40, nie bałem się przebiłem tymi wkrętami klapę. Przewód antenowy wymieniłem na H-155 (oryginalnie RG-58).
Na Unidenie 520xl mad in Philipines cisza,
Uniden 520xl made in China słychać wycieraczki, silnik, alternator itd.
Harry II ASC made in China słychać wycieraczki, silnik, alternator itd.
Superstar 3500 made in Taiwan cisza.

Nie dokładaj pod motylka masy, bo to pkt. gorący nie masowy.
UWAGA!
- Sprzedam silver/red tarcze do zegarów P10 Diesel
- Alufelgi ALUTEC made in germany
- Komplet nakrętek + 4szt. nietypowe z kluczem
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
- TASHKI, panele drzwiowe do P10

>>> 8.10.2011 ;( <<<

Nissan Primera P10 2.0 Diesel SLX Hot_Red
VW Polo 9n 1.4 TDI Hell_Red
BMW 118d E87 Devil_Havana
Obrazek

Awatar użytkownika
dylson
fanatyk nissana
Posty: 1746
Rejestracja: 2009-11-29, 13:53
Lokalizacja: Radomsko

Post autor: dylson » 2009-12-13, 19:41

Tez mam na sf40. Myslisz ze to moze byc wina przewodu? W takim razie dodatkowa mase na probe mozna dac tylko na gwint na dole anteny? Nie wiem jak to fachowo okreslic ale chodzi o ten gwint ktorym sie przykreca antene do nadwozia.

Awatar użytkownika
GRZECHu
fanatyk nissana
Posty: 1377
Rejestracja: 2009-12-06, 19:54
Lokalizacja: z internetu
Kontakt:

Post autor: GRZECHu » 2009-12-13, 19:46

dylson pisze:Tez mam na sf40. Myslisz ze to moze byc wina przewodu? W takim razie dodatkowa mase na probe mozna dac tylko na gwint na dole anteny? Nie wiem jak to fachowo okreslic ale chodzi o ten gwint ktorym sie przykreca antene do nadwozia.
Odłącz antenę od radia i sprawdź czy słychać zakłócenia.
MAXIMA

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz" :)


Sprzedam Maximę A33

Awatar użytkownika
szpara
wiem o czym pisze
Posty: 73
Rejestracja: 2009-12-10, 17:08
Lokalizacja: Tarczyn

Post autor: szpara » 2009-12-13, 19:58

Zasadniczo powinno usuwać się przyczyny zakłóceń a nie skutki. Niestety jest to walka z wiatrakami. Elektryka/elektronika auta daje się we znaki i tak na prawdę niewiele da się z tym zrobić.
czasami dłubię w radiach cb

Awatar użytkownika
dylson
fanatyk nissana
Posty: 1746
Rejestracja: 2009-11-29, 13:53
Lokalizacja: Radomsko

Post autor: dylson » 2009-12-13, 20:16

GRZECHu, Z tego co pamietam to jak antena jest sciagnieta to nie ma zaklocen ale jutro jeszcze sprawdze i sie upewnie.
szpara pisze:Elektryka/elektronika auta daje się we znaki i tak na prawdę niewiele da się z tym zrobić.
Mam nadzieje, ze nie masz racji :-)

Sznurek
stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 2009-12-08, 22:55
Lokalizacja: Piła

Post autor: Sznurek » 2009-12-13, 20:18

albo odpal auto i trzymaj antenę i wtedy powinny szumy zniknąć
. coś Obrazek

Awatar użytkownika
dylson
fanatyk nissana
Posty: 1746
Rejestracja: 2009-11-29, 13:53
Lokalizacja: Radomsko

Post autor: dylson » 2009-12-13, 21:10

Ok sprawdzilem i:
odpalony samochod antena zdjeta - brak zaklocen
odpalony samochod antena zalozona - sa zaklocenia
odpalony samochod antena odkrecona z radia - brak zaklocen
Zapomnialem sprawdzic tego co Sznurek napisal ale pewnie nie wiele by to dalo bo sasiad ma na dachu nadajnik do neta radiowego i pod domem zawsze mam zaklocenia czy auto odpalone czy zgaszone :-?

Sznurek
stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 2009-12-08, 22:55
Lokalizacja: Piła

Post autor: Sznurek » 2009-12-13, 21:42

tylko jak masz antenę ściągnięta nie ciśnij w gruszkę.

wydaję mi se że mamy to samo przez ten przewód który się uszkodził od zamykania klapy bagażnika ?:)
. coś Obrazek

Awatar użytkownika
dylson
fanatyk nissana
Posty: 1746
Rejestracja: 2009-11-29, 13:53
Lokalizacja: Radomsko

Post autor: dylson » 2009-12-13, 21:59

Faktycznie przewod mi delikatnie oskalpowalo od zamykania bagaznika ale skad o tym wiesz? Ale raczej to nie bedzie to bo mam ten problem od pierwszych dni jak zalozylem cb z tym, ze wczesniej po dluzszej jezdzie czasami sie uspakojalo.

Awatar użytkownika
GRZECHu
fanatyk nissana
Posty: 1377
Rejestracja: 2009-12-06, 19:54
Lokalizacja: z internetu
Kontakt:

Post autor: GRZECHu » 2009-12-13, 22:16

dylson pisze:Faktycznie przewod mi delikatnie oskalpowalo od zamykania bagaznika ale skad o tym wiesz? Ale raczej to nie bedzie to bo mam ten problem od pierwszych dni jak zalozylem cb z tym, ze wczesniej po dluzszej jezdzie czasami sie uspakojalo.
Czyli zakłócenia wchodzą Ci anteną, z tym mało co zrobisz. Sprawdź czy bagażnik ma dobrą masę, u mnie z tym był problem to dorzuciłem mały drucik od bagażnika do zawiasów klapy.

Inna sprawa to radio, może weź od Szalonego jego presidenta na chwile i sprawdź. Uniden z jakiś powodów stracił homologację.
MAXIMA

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz" :)


Sprzedam Maximę A33

Awatar użytkownika
dylson
fanatyk nissana
Posty: 1746
Rejestracja: 2009-11-29, 13:53
Lokalizacja: Radomsko

Post autor: dylson » 2009-12-13, 22:20

Radio raczej bym wykluczyl ale zawsze moge od brata przerzucic na probe. W ktore miejsce podpiac dodatkowa mase?

Awatar użytkownika
GRZECHu
fanatyk nissana
Posty: 1377
Rejestracja: 2009-12-06, 19:54
Lokalizacja: z internetu
Kontakt:

Post autor: GRZECHu » 2009-12-13, 22:40

dylson pisze:Radio raczej bym wykluczyl ale zawsze moge od brata przerzucic na probe. W ktore miejsce podpiac dodatkowa mase?
Ja mam do śruby uchwytów bagażnika (ta co klapę przytwierdza do zawiasu) a drugi koniec do śruby pod sufitem bagażnika.
MAXIMA

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz" :)


Sprzedam Maximę A33

Sznurek
stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 2009-12-08, 22:55
Lokalizacja: Piła

Post autor: Sznurek » 2009-12-13, 22:55

o o tym też zapomniałem napisać


Mogłeś pisać ze od początku masz problemy z tymi zakłóceniami

tak jak GRZECHu, pisze musisz szukać odpowiedniego radia i anteny do twojego auta takie które nie będzie ciągnęło szumów
. coś Obrazek

Awatar użytkownika
johny_fellow
fanatyk nissana
Posty: 1189
Rejestracja: 2009-12-07, 12:57
Lokalizacja: CHOJNICE
Kontakt:

Post autor: johny_fellow » 2009-12-14, 09:25

U mnie z anteną na uchwycie była masakra - zestaw jaki działał to: Radio President JohnnyII + antena Alan 9+ na uchwycie Farun Far40 zamontowane na klapie bagażnika. Słyszałem w radiu każdy silnik elektryczny zamontowany w samochodzie. Poprostu rzeźnia.

Później dla próby zamontowałem antenę na podstawie magnesowej, na dachu. Poziom zakłóceń spadł o ok. 70%. Wcześniej przy włączonej klimie i wycieraczkach maiłem zakłócenia na 3 diody (nie wiem jak profesjonalnie się tą skalę określa), teraz w identycznych warunkach drogowych pomiguje mi 1 dioda.
Odbiór jest o niebo lepszy i ma o niebo większy zasięg. RF w radiu mam zawsze na 1/2 i włączony ASC. Silne stacje zbieram na ok. 10-15km. Bazową przy rozkręconym radiu złapałem nawet na 40km.
Pięknie tu :mrgreen:
www.nissanzone.pl

Obecnie bez NISSANa...

Były:
- Micra K11, 2001 r., CG10DE;
- 100 NX B13, 1992 r., GA16DS;
- Primera P11, 1996 r., SR20DE;
- MAXIMA A33 QX, 2001 r., VQ30DEK.

Ubezpieczenia PZU Chojnice

Awatar użytkownika
DJSzmer
fanatyk nissana
Posty: 434
Rejestracja: 2009-12-01, 09:13
Lokalizacja: Ostrołęka KURPIE
Kontakt:

Post autor: DJSzmer » 2009-12-14, 09:32

a którędy koledzy poprowadziliście przewód antenowy?
UWAGA!
- Sprzedam silver/red tarcze do zegarów P10 Diesel
- Alufelgi ALUTEC made in germany
- Komplet nakrętek + 4szt. nietypowe z kluczem
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
- TASHKI, panele drzwiowe do P10

>>> 8.10.2011 ;( <<<

Nissan Primera P10 2.0 Diesel SLX Hot_Red
VW Polo 9n 1.4 TDI Hell_Red
BMW 118d E87 Devil_Havana
Obrazek

Awatar użytkownika
dylson
fanatyk nissana
Posty: 1746
Rejestracja: 2009-11-29, 13:53
Lokalizacja: Radomsko

Post autor: dylson » 2009-12-14, 10:49

Moj idzie tumelem srodkowym. Raczej nie ma tam zadnych zrodel ktore mogly by siac zaklocenia.

Sznurek
stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 2009-12-08, 22:55
Lokalizacja: Piła

Post autor: Sznurek » 2009-12-14, 18:24

Przez środek też próbowałem puścić to samo , a cały czas kabel mam w progu
. coś Obrazek

Awatar użytkownika
Andrzej
fanatyk nissana
Posty: 478
Rejestracja: 2009-12-09, 06:55
Lokalizacja: Bolechowo k/Poznania

Post autor: Andrzej » 2009-12-30, 07:33

Ameryki nie odkryje jak powiem że bardzo dużo zależy od filtrów w radiu. Jak miałem Harrego II (antenka na magnes) to słychać było w sumie tylko silniczek wycieraczek -nawet przetwornic ksenonów nie było słychać. Teraz mam Yosana Turbo i .....totalny spokój. Hasła na allegro typu"kosa na zakłócenia" nie były bezpodstawne ;-)

Awatar użytkownika
sergiej
fanatyk nissana
Posty: 3654
Rejestracja: 2009-12-07, 20:01
Lokalizacja: Szczecin k.Kluczkowa

Post autor: sergiej » 2010-03-04, 10:40

a ja po wymianie wtyczki antenowej mam tak ze jak wkrece ja na gwint radia to nie slysze nic ...jak odkrece nakretke to radyjko dziala jak szalone ...podejrzewam ze gdzies problem z masa bo sam kable sygnalowy przedzwonilem i jest ok :) czyzby gdzies sie kabel upalil i zwiera mase z sygnałem ?? dodam ze kabel mam przez drzwi pasazera poprowadzony takze czesto jest przycinany przez zamykanie drzwi

Awatar użytkownika
DJSzmer
fanatyk nissana
Posty: 434
Rejestracja: 2009-12-01, 09:13
Lokalizacja: Ostrołęka KURPIE
Kontakt:

Post autor: DJSzmer » 2010-03-04, 13:23

sergiej, prawdopodobnie źle założyłeś wtyczkę. Maż zwarty pkt gorący (żyłę przewodzącą z ekranem przewodu. Broń Boże nie próbuj nadawać na zwarciu bo uszkodzisz trwale końcówkę.

Prawidłowo ekran powinien być podłączony po obu stronach wtyczki z jej obudową/nakrętką, a żyła przewodząca wyłącznie z "bolcem"-pkt. gorącym wtyczki.
UWAGA!
- Sprzedam silver/red tarcze do zegarów P10 Diesel
- Alufelgi ALUTEC made in germany
- Komplet nakrętek + 4szt. nietypowe z kluczem
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
- TASHKI, panele drzwiowe do P10

>>> 8.10.2011 ;( <<<

Nissan Primera P10 2.0 Diesel SLX Hot_Red
VW Polo 9n 1.4 TDI Hell_Red
BMW 118d E87 Devil_Havana
Obrazek

Awatar użytkownika
sergiej
fanatyk nissana
Posty: 3654
Rejestracja: 2009-12-07, 20:01
Lokalizacja: Szczecin k.Kluczkowa

Post autor: sergiej » 2010-03-07, 19:54

nie no wtyczke raczej dobrze podlaczylem ...to raczej prosta sprawa ... ale dla pewnosci odlutuje i zrobie to jeszzce raz ... jakis czas tak juz nadaje i nic sie nie dzieje ...poprostu nie nakrecam nakretki na radio i wszystko dziala ok ... wezme antene jutro do roboty i pomierze czy gdzies przebicia nie ma ... ale dzieki za podpowiedz

smeru
fanatyk nissana
Posty: 385
Rejestracja: 2009-12-09, 07:35
Lokalizacja: Góra Kalwaria

Post autor: smeru » 2010-05-18, 06:43

Mam w CB zakłócenia jak podłączę ładowarkę od nawigacji lub telefonu. Na zasilaniu mam filtr który wyciął zakłócenia od silniczka wycieraczek więc to nie z zasilania. Może jakieś ekranowanie? Ktoś coś takiego przerabiał? Jak to zrobić najlepiej?
Była P11 2.0 16V - rozbita
Jest P11.144 2.0 16V LPG oraz Accord VII 2.4 LPG

Awatar użytkownika
DJSzmer
fanatyk nissana
Posty: 434
Rejestracja: 2009-12-01, 09:13
Lokalizacja: Ostrołęka KURPIE
Kontakt:

Post autor: DJSzmer » 2010-05-18, 11:52

Źródłem zakłóceń są niestety te ładowarki. Są to ładowarki impulsowe, skutecznie zniekształcające przebieg napięcia i wprowadzając zakłócenia i harmoniczne. Ekranowanie również jest ważne, bo zakłócenia przenoszą się również w przestrzeni (fale).
UWAGA!
- Sprzedam silver/red tarcze do zegarów P10 Diesel
- Alufelgi ALUTEC made in germany
- Komplet nakrętek + 4szt. nietypowe z kluczem
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
- TASHKI, panele drzwiowe do P10

>>> 8.10.2011 ;( <<<

Nissan Primera P10 2.0 Diesel SLX Hot_Red
VW Polo 9n 1.4 TDI Hell_Red
BMW 118d E87 Devil_Havana
Obrazek

Awatar użytkownika
szpara
wiem o czym pisze
Posty: 73
Rejestracja: 2009-12-10, 17:08
Lokalizacja: Tarczyn

Post autor: szpara » 2010-05-18, 22:13

Można spróbować kilka patentów. Ładowarkę podłączyć przez taki sam filtr jaki masz do radia. Pozwoli to wyeliminować w pewnym stopniu zakłócenia generowane do instalacji, która to staje się wtedy doskonałą anteną 'tego pasożyta'. Następnie całość wraz z ładowarką umieścić w metalowej puszce połączoną z masą auta.
Jak to wykonasz to opisz wyniki :mrgreen:
czasami dłubię w radiach cb

Awatar użytkownika
vulture30
stały bywalec
Posty: 90
Rejestracja: 2009-12-09, 00:21
Lokalizacja: Kłobuck

Post autor: vulture30 » 2010-05-19, 20:30

smeru pisze:Na zasilaniu mam filtr który wyciął zakłócenia od silniczka wycieraczek więc to nie z zasilania.
Co to za filtr? masz schemat?

smeru
fanatyk nissana
Posty: 385
Rejestracja: 2009-12-09, 07:35
Lokalizacja: Góra Kalwaria

Post autor: smeru » 2010-05-20, 06:39

Nie mam schematu filtra. Kupiłem w sklepie z elektroniką najdroższy jaki był - za 20zł. Prosty do podłączenie + wejście, + wyjście i masa. Dzisiaj podłączyłem ładowanie nawigacji pod usb (w dodatkowym gniazdku zapalniczki ma takie wyjście) i zakłóceń nie było. Na chwilę to jest dobra metoda, ale nie po to kupowałem i podłączałem dodatkowe gniazdko żeby go nie używać, w wolnej chwili spróbuję zrobić jakąś obudowę metalową i podłączyć pod masę i zobaczę co to da.
Była P11 2.0 16V - rozbita
Jest P11.144 2.0 16V LPG oraz Accord VII 2.4 LPG

Awatar użytkownika
Tony
fanatyk nissana
Posty: 288
Rejestracja: 2010-02-21, 11:46
Lokalizacja: Puławy/W-wa

Post autor: Tony » 2012-06-11, 16:43

Witajcie, czy moglibyscie polecić kogos kto dobrze ustawi CB w Warszawie w rozsądnej cenie?
Generalnie to mój szwagier ma problem, gdyż zakupił CB do swojej astry gtc, podjechał do kolesia na ustawienie , ten wział kase i ch@#a ustawił. Szkoda wyrzucac kolejne pieniądze w błoto , dlatego prosiłbym o pomoc.
Z góry dzięki :)
Prędkość nigdy Cię nie zabije... Jedynie nagłe zatrzymanie...

Awatar użytkownika
GRZECHu
fanatyk nissana
Posty: 1377
Rejestracja: 2009-12-06, 19:54
Lokalizacja: z internetu
Kontakt:

Post autor: GRZECHu » 2012-06-11, 18:53

Tony212 pisze:Witajcie, czy moglibyscie polecić kogos kto dobrze ustawi CB w Warszawie w rozsądnej cenie?
Serwis CB za stacją Orlen na Jerozolimskich.
LINK


Lub Artur SSS w Pruszkowie.
MAXIMA

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz" :)


Sprzedam Maximę A33

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”