Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[P11/WP11] Jak jeździć TD ?

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

Awatar użytkownika
jarkk
fanatyk nissana

[P11/WP11] Jak jeździć TD ?

Post autor: jarkk » 2009-12-07, 15:14

Ktos pisal zeby nie meczyc turba,tzn? Jakich obrotow sie trzymac? Moze jakies dodatkowe wskazowki?
_____________________________________________________________________________________

jezdzic normalnie tylko jak skonczysz jazde to poczekaj z wyloaczaniem silnika z minute na wolnych obrotach zeby turbo sie schlodzilo. oczywiscie jak bedziesz przestawial auto na parkingu to nie musisz czekac ;) wszystko z glowa :) a troche pojezdzisz
_____________________________________________________________________________________

Druga szkoła mówi, żeby ostatnie 1,5 - 2 km przejechać "spokojnie" - zmiany biegów około 2k obrotów i wtedy po zatrzymaniu możesz podobno wyłączyć silnik od razu.

Ja generalnie jeżeli jadę gdzieś w trasie i zatrzymuję się na stacji benzynowej czy gdzieś indziej to czekam z minutkę na wolnych obrotach. Jak wracam do domu i ustawiam się na parkingu to gaszę od razu - zanim mi koleś szlaban podniesie, zanim przejadę 5km/h do swojej alejki to myślę, sobie, że turbina jest już "chłodna"

Jeszcze dodam żeby nie wkręcać go na obroty powyżej 2500 gdy nie jest rozgrzany do nominalnej temperatury (wskazówka na połowie skali) - ale to dotyczy przecież wszystkich silników.

nie gas silnika po tzw przegazowce tylko z wolnych obrotow

źródło: NKP

Awatar użytkownika
Piektor
wiem o czym pisze

Post autor: Piektor » 2009-12-08, 12:53

1 - Rozgrzej silnik - do tego momentu nie przekraczaj 2500 obr/m - warto sprawdzić czy EGR nie jest uszkodzony bo wtedy turbo może wcześniej załączać :D

2. Daj odpocząć na autostradzie - nie służy zbyt długa jazda powyżej 3500 obr/m

3. Rzeczywiście, pod koniec jazdy dobrze jest przejechać 2 km pod progiem obrotów załączenia turbo, lub minutę na parkingu na wolnych obrotach, ale to nie służy schłodzeniu turbiny a zatrzymaniu jej - chodzi o to, że turbina pracuje w oleju pod ciśnieniem, czyli jak nie ma ciśnienia oleju, pracuje na sucho - stąd wyłączenie silnika po "jednej" minucie pracy na wolnych obrotach.

4. Lej do zbiornika ON a nie oranżadę !!!!!!
"Jutro to dziś - tyle, że jutro" - Sł. Mrożek

Awatar użytkownika
and_pec
aktywny forumowicz

Post autor: and_pec » 2009-12-17, 09:21

10 przykazań diesla wyryć na blachę i się zastosować :lol:
viewtopic.php?t=689
Ludzie w ogóle nie myślą, oni tylko myślą, że myślą. (Mark Twain)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Primera”