Miałem taką przygodę, zrobił się przeciek płynu chłodzącego, w zasadzie całość wyciekła w niedługim czasie, z tego powodu silnik się zatrzymał, następnie pękł rozrząd z powodu nagłego zatrzymania silnika, oczywiście zapłon został odcięty.
Chciałem naprawić ten silnik, bo być może dużej dewastacji nie poczyniła ta sytuacja, a być może jednak tak. Mój mechanik stwierdził, że nie ma danych do silnika w katalogu, więc się za niego nie weźmie.
Zamówiłem już drugi silnik, ale chciałbym jeszcze jakieś złotówki z tego odzyskać, gdyż przed tym zdarzeniem całkiem nieźle się sprawował.
W związku z tym meritum sprawy, czy wiecie kto może takie silniki naprawiać, bądź skupować za jakieś rozsądne pieniądze (silnik używany sprawny 7500+ w PL jak zauważyłem) powiedzmy rzędu 2k.
Nie wiem co się uszkodziło dokładnie, nie wiem jak wygląda procedura zatrzymania silnika przez auto w takiej sytuacji, czy jest to w jakiś sposób kontrolowane, czy komputer tego nie kontroluje. Co najważniejsze nie wiem nawet gdzie takiej wiedzy zasięgnąć, serwis raczej odpada, bo to wersja USA, a poza tym koszt serwisowania zapewne przekroczyłby wartość auta