Wskaźniki oszalały

Moderator: janusz

motokarpa
nowy na forum
Posty: 16
Rejestracja: 2016-11-16, 21:17
Lokalizacja: Karpa

Wskaźniki oszalały

Post autor: motokarpa » 2017-08-12, 09:48

Witam posiadam Maximkę 98r wersję USA w manualu. Od jakiegoś czasu zaczął wariować obrotomierz kręcił się po za skalę. Raz było, raz nie. Wystarczyło zgasić i przekręcić stacyjkę znów i było ok. A już teraz zrobiło się tak że wskaźniki od paliwa, temperatury zwariowały, obrotomierz drży i tak jak na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=F0KLXWYv2mI

A i przebieg 999999 pokazuje.

Sprawdzałem przekaźniki i kostki. Jak na komputerze kasowałem błędy na jakiś czas pomagało, jak odpinałem kostki to tez na chwilę pomagało. Ale teraz już jakoś nie pomaga. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, czy zimne luty czy gdzieś zaśniedziałe kable??? Help...

Awatar użytkownika
mały v8
doświadczony forumowicz
Posty: 247
Rejestracja: 2016-03-21, 19:35
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: mały v8 » 2017-08-12, 12:49

Zimne luty w liczniku. Zanieś do jakichś majstrów od naprawy RTV, niech oblutują wszystko pod lupką .Miałem to samo w starej J30.
Obrazek Obrazek

motokarpa
nowy na forum
Posty: 16
Rejestracja: 2016-11-16, 21:17
Lokalizacja: Karpa

Post autor: motokarpa » 2017-08-14, 10:57

mały v8 pisze:Zimne luty w liczniku. Zanieś do jakichś majstrów od naprawy RTV, niech oblutują wszystko pod lupką .Miałem to samo w starej J30.
No nie wierzyłem że się uda. Wyjąłem licznik i podgrzałem luty i dołożyłem troszkę cyny. I działa! Dzięki wielkie kolego! Piwko wiszę!

Awatar użytkownika
mały v8
doświadczony forumowicz
Posty: 247
Rejestracja: 2016-03-21, 19:35
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: mały v8 » 2017-08-14, 11:06

Klasyczna usterka w tych dziadkach. W zimę na większych mrozach zapewne znowu się odezwie.
Obrazek Obrazek

motokarpa
nowy na forum
Posty: 16
Rejestracja: 2016-11-16, 21:17
Lokalizacja: Karpa

To nie to

Post autor: motokarpa » 2017-08-28, 15:03

Niestety za szybko się cieszyłem. Problem z licznikiem szybko wrócił, jeszcze raz rozebrałem i dokładnie luty podgrzewałem i cyny dodawałem, czyściłem wszystko kontaktem. A problem występuję dalej. Co prawda po odłączeniu kostek od licznika na chwilę jest dobrze, czyli po prostu jak prąd się odłącza, tak samo jak aku odłączyłem i czyściłem kostki pod machą też na chwilę było dobrze. Wnioskuję że to nie licznik a gdzieś może brak masy bądź zanik napięcia :( tylko gdzie? :(

[ Dodano: 2017-08-28, 16:04 ]
Dodam że raz jest dobrze a raz źle jak tylko stacyjką przekręcam i wracam i znów przekręcam. :l I tak jak się ustawi zostaję w czasie jazdy ehh

bandito
fanatyk nissana
Posty: 658
Rejestracja: 2012-11-26, 10:40
Lokalizacja: Maków Maz

Post autor: bandito » 2017-08-28, 22:15

Możesz dorzucić jakąś masę od silnika na nadwozie. Ktoś pisał że i primera tak miała i po takich zabiegach uspokoiło się

Awatar użytkownika
janusz
fanatyk nissana
Posty: 7838
Rejestracja: 2009-12-10, 17:44
Lokalizacja: .....

Post autor: janusz » 2017-08-30, 15:13

motokarpa, jak obejdziesz się kilka dni bez licznika to możesz mi wysłać, to zobaczę je.
Ale to jak będę we Wro, w przyszłym tygodniu.
赤い 霊 czyli 日産プリメーラP11GT -> viewtopic.php?t=12560

pije by paść ...
... padam by wstać ...
... wstaje by pić ...
... pije by żyć

_

motokarpa
nowy na forum
Posty: 16
Rejestracja: 2016-11-16, 21:17
Lokalizacja: Karpa

Post autor: motokarpa » 2017-10-08, 18:51

Kupiłem licznik i przełożyłem zegary z elektroniką (prócz ścieżek) i gra gitara, liczy w kilometrach i błąd od impulsatora znikł. A licznik od wersji europejskiej automatu. A mam wersje USA i w manualu. 62 zł z wysyłką :D Dzięki śliczne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Maxima”