Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[ Terrano II] Problemy z elektryką

Moderatorzy: bonzo, azorek

Grzegorz Opalsk
wiem o czym pisze

[ Terrano II] Problemy z elektryką

Post autor: Grzegorz Opalsk » 2013-06-27, 20:59

Witam
W pewnym momencie zauważyłem, że straciłem prąd w tylnym gniazdku (gniazdo działało bez włączania stacyjki) oraz straciłem prąd w kolumnie pomiędzy przednimi fotelami. Nie wiem czy stało się to jednocześnie ale na pewno w bardzo bliskim siebie czasie.
Prąd w gnieździe zapalniczki jest.
Poza tym od dłuższego już czasu przerywa mi się z bliżej nie określoną częstotliwością podświetlenie pokrętła ogrzewania i siły nawiewu oraz co jeszcze dziwne czasami przygasa podświetlenie licznika kilometrów (w desce rozdzielczej prostokątny pasek w górnej części deski).
Czy ktoś z Kolegów ma jakiś pomysł?

Dodam, że chodzi o Terrano II 2,7 tDi z 2004 długa wersja.
Pozdrawiam

Tagujemy tematy !!
Ostatnio zmieniony 2013-06-28, 06:13 przez Grzegorz Opalsk, łącznie zmieniany 1 raz.
Fidel

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2013-06-28, 09:27

Witaj Kolego!

Są dwa wyjścia, pojechać na komputer albo samemu szukać. Ciekaw jestem tylko co by wykazała diagnostyka, może chociaż zawęży krąg poszukiwań.
Możesz też sam poszukać usterki. Na początek ściągnij osłonę kolumny kierowniczej na wysokości kolan i pierwsze sprawdź czy jakiś przewód nie wisi luźno. Następnie posprawdzaj połączenia kostek ale ich nie rozłączaj przy podłączonym do samochodu akumulatorze jeśli nie wiesz do jakich urządzeń idą. Najlepiej tylko ruszaj przewodami przy kostkach starając się je wciskać. Zdarza się, że pojedynczy przewód może w kostce nie kontaktować. Możesz też włączyć jakieś szwankujące urządzenie i wtedy ruszać przewodami. Jeśli natrafisz na usterkę to od razu to zauważysz. W ten sam sposób sprawdź też przewody przy bezpiecznikach bo może któryś dobrze nie kontaktuje. Jak będziesz miał ściągniętą osłonę to pozaglądaj od wewnątrz na panel środkowy deski rozdzielczej może tam się coś rozpięło lub dobrze nie kontaktuje. Zwracaj też uwagę na przewody masowe.
Szukając usterki uważaj też abyś czegoś przez przypadek nie rozłączył bo może być wtedy jeszcze gorzej niż jest.
Jak znajdziesz usterkę to podziel się tym z nami.

Andrzej
> http://chomikuj.pl/azm-61/Motoryzacja/T ... averick/CZ
Przednie zawieszenie i Body lift:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”