Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[Terrano] TerranoII 2.4 Zamiennik chłodnicy poszukiwany

Moderatorzy: bonzo, azorek

Awatar użytkownika
Tank
wiem o czym pisze

[Terrano] TerranoII 2.4 Zamiennik chłodnicy poszukiwany

Post autor: Tank » 2012-06-25, 08:46

Dzis padła mi chłodnica w Terrano II 2.4 benzyna z roku 94.

Podzwoniłem i ceny nowej zwalają z nóg od 800zł w góre.

Z czego można zastosować zamiennik?

Patrząc na chłodnice z Terrano I wygląda bardzo podobnie:

http://allegro.pl/chlodnica-wody-nissan ... 25185.html

a tutaj z Terrano II

http://allegro.pl/nowa-chlodnica-nissan ... 64592.html

Bardzo proszę o pilną pomoc bo auto uziemione:\

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2012-06-25, 12:03

Cześć!

Pozdrawiam Bielsko.

Pierwsze poszukaj na aukcjach wymiarów chłodnic bo często sprzedawcy je podają wtedy będziesz miał rozeznanie co można dopasować. W sklepach motoryzacyjnych też mają katalogi z wymiarami chłodnic więc też możesz tam poszukać. W Bielsku jeśli o tym Bielsku (Bielsko-Biała) myślę nie powinieneś mieć z tym kłopotów. O ile pamiętam jak tam kiedyś mieszkałem był tam warsztat zajmujący się chłodnicami ale teraz już nie pamiętam gdzie on się znajdował - musisz popytać. Zapewne tam też powiedzą co możesz dopasować, a może będą mieli nową chłodnicę w przystępnej cenie.
Kiedyś na aukcjach natrafiałem na nowe chłodnice do Terrano II w granicach 400 zł., a nawet i mniej. Przed zakupem dobrze poszukaj w internecie.
Ja już dawno (2005) zmieniałem cieknącą chłodnicę w swoim TD ale kupowałem ją właśnie w warsztacie specjalizującym się tylko w chłodnicach i było to już w Toruniu. Wtedy było jeszcze trudno ją dostać i zapłaciłem wtedy 650 zł. z wymianą.

Powodzenia
Andrzej
> http://chomikuj.pl/azm-61/Motoryzacja/T ... averick/CZ
Przednie zawieszenie i Body lift:

Awatar użytkownika
Tank
wiem o czym pisze

Post autor: Tank » 2012-06-25, 12:13

Dzięki Andrzej.Niestety byłem w paru punktach co naprawiają chłodnice i rdzenie to tych modeli są bardzo drogie tak więc suma sumarum naparawa wychodzi prawie tyle co nowa.

Dziwi mnie dlaczego do 2.4 nowa chłodnica kosztuje 700zł a do 2.7 można już kupić nową za 400zł.

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2012-06-25, 12:14

Teraz porównałem jeszcze wymiary chłodnic z podanych przez Ciebie aukcji i różnice w wymiarach nie są duże więc jeśli króćce do węży są tak samo umieszczone to po małej przeróbce powinna chłodnica od T 1 pasować gdyż jest minimalnie mniejsza. Przy tak dużej różnicy w cenie opłaca się kombinować. Sprawdź jeszcze ich grubości.

[ Dodano: 2012-06-25, 13:18 ]
Tank pisze:Dziwi mnie dlaczego do 2.4 nowa chłodnica kosztuje 700zł a do 2.7 można już kupić nową za 400zł.
Zapewne zależy to od popytu. Z silnikiem 2,4 jest ich mniej więc cena chłodnic jest wyższa.
Co do warsztatów mnie nie chodziło o regenerację tylko o zakup u nich nowej chłodnicy tak jak ja to kiedyś zrobiłem.

Awatar użytkownika
Thespian
doświadczony forumowicz

Post autor: Thespian » 2012-06-25, 12:19

Wymiana chłodnicy na taki sam typ, jest bardzo prosta... co innego wymiana na "prawie taką samą"

Sam przerabiałem ten temat w przypadku 2,7TD... założyłem chłodnicę z 2,7TD tylko że z TI... wyglądało to na świetny interes bo z T1 kosztowała 350, a z T2 550-600... tyle tylko że...

nie pasują górne ani dolne mocowania... jak już wyrzeźbiłem coś co pasowało to się okazało po czasie że chłodnica z T1 jest bardziej odsunięta od wiska niż być powinno... nie pasuje też plastikowa obudowa wiska...

Gdybym miał coś polecić to wymianę na taką samą chłodnicę... to po prostu tańsze i mniej problemowe...

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2012-06-25, 12:24

Oczywiście, że najlepiej jest wymienić na taką samą ale jeśli ktoś ma chęci i nie straszne mu drobne przeróbki, a chce zaoszczędzić parę złotych to przecież nic nie stoi na przeszkodzie. W obecnej chwili ja bym się pokusił o takie rozwiązanie ale kiedy wymieniałem chłodnicę to strasznie się cieszyłem, że w tym warsztacie znaleziono zamiennik za 6 stówek gdyż straszono mnie, że oryginalna kosztuje ponad 1500 zł. Wtedy nie było jeszcze takiego wyboru jaki jest obecnie.

Awatar użytkownika
Tank
wiem o czym pisze

Post autor: Tank » 2012-06-25, 12:39

Panowie oodałem chwilowo chłodnice do zakładu naprawczego-zobaczymy co będzie,ale jak koszt ma wyjśc 300zł to prawdopodobnie kupuje tą za 700zł.Niestety z tego co widzę osczędzanie tutaj może kosztować więcej zdrowia i nerwów niż te 200zł w kieszenie,które i tak pójdą w bak :mrgreen:

A swoją drogą dostałem niezłą awanturke za dodawanie "uszczelniacza chłodnic" do płynu chłodzącego bo teraz to zamiast naprawiać trzeba oczyszcząć całą chłodnice z tej brudnej mazi :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”