Wyposażenie Notesa w wersji Acenta z 2006r
Moderator: Zielkq
Wyposażenie Notesa w wersji Acenta z 2006r
Mam pytanie do właścicieli notesów z 2006r w wersji acenta dotyczące wyposażenia a dokładnie chodzi mi o wszelkiego rodzaju kontrolki bo za nic nie mogę znaleźć jakie cuda techniki mam zainstalowane w aucie w instrukcji pisze "jeśli jest w wyposażeniu" no dobrze ale ja chciałbym wiedzieć co ja mam. Przedwczoraj w słonecznym dniu widziałam kontrolki na panelu w tym aż dwie dotyczące wadliwego działania systemu sterowania silnikiem czy jak to tam nazwali. Pomóżcie oprócz abs-u, kontrolki ciśnienia oleju, temperatury  poduszek z przodu co ja jeszcze mam?

ulek
						po pierwsze - poczytaj uważnie instrukcję obsługi
po drugie - zwróć uwagę na różnice dla poszczególnych wersji (benzyna, diesel)
po trzecie - opisz te świecące kontrolki - ich wygląd,kształt i kolor (czerwona, pomarańczowa czy zielona)
-po czwarte - z pamięci to sobie przypominam pomarańczową kontrolkę "check engine" - jej świecenie może oznaczać kilka różnych niesprawności (np awaria sondy lub sond Lambda, tryb awaryjny pracy silnika, uszkodzona cewka w module zapłonowym a nawet zapchany filtr powietrza) - odsyłam do instrukcji, jeśli to ta kontrolka, to nie ma co uprawiać zgadywanki - konieczne jest podpięcie komputera diagnostycznego i odczytanie kodu błędów. Być może to tylko jakiś błąd który mógł powstać np wskutek znacznego rozładowania akumulatora i wystarczy jego wykasowanie. Jeśli nie i będzie się uporczywie wyświetlał - przygotuj kaskę 

[ Dodano: 2010-01-21, 20:30 ] 

po drugie - zwróć uwagę na różnice dla poszczególnych wersji (benzyna, diesel)
po trzecie - opisz te świecące kontrolki - ich wygląd,kształt i kolor (czerwona, pomarańczowa czy zielona)
-po czwarte - z pamięci to sobie przypominam pomarańczową kontrolkę "check engine" - jej świecenie może oznaczać kilka różnych niesprawności (np awaria sondy lub sond Lambda, tryb awaryjny pracy silnika, uszkodzona cewka w module zapłonowym a nawet zapchany filtr powietrza) - odsyłam do instrukcji, jeśli to ta kontrolka, to nie ma co uprawiać zgadywanki - konieczne jest podpięcie komputera diagnostycznego i odczytanie kodu błędów. Być może to tylko jakiś błąd który mógł powstać np wskutek znacznego rozładowania akumulatora i wystarczy jego wykasowanie. Jeśli nie i będzie się uporczywie wyświetlał - przygotuj kaskę

[ Dodano: 2010-01-21, 20:30 ]
o które konkretnie poduszki ci chodziło?Ulek pisze:temperatury poduszek z przodu

Ostatnio zmieniony 2010-01-22, 09:56 przez Dar1962, łącznie zmieniany 2 razy.

Dar,nie czepiaj się poduszek koleżanki....po prostu nie uzyła interpunkcji 

Zestaw siłowników do podnoszenia maski Qashqai J10 i J11 ,X Trail T-31 T-32chcesz wiedzieć więcej info na PW
viewtopic.php?t=18075
						viewtopic.php?t=18075
Dar - ja zrozumiałem, że koleżanka Ulek widziała wszystkie kontrolki jakie ma na tablicy z licznikami, gdy w słoneczny dzień odpowiednio padało światło. To nie znaczy, że wszystkie te kontrolki się świecą. Z tego co mi się wydaje, każdy note ma taką samą liczbę kontrolek, tylko nie wszystkie są podłączone - w zależności od wyposażenia (tak jak piszą w instrukcji). A chodzi o to, jakie właśnie wyposażenie miał note Acenta z 2006 roku. A dokładnie, które kontrolki w ogóle mają się możliwość zaświecić. Ja nie mogę pomóc, bo mam 2007 rok, a z tego co wiem są różnice. U mnie np. jest tylko czerwona kontrolka temperatury silnika, a gdzieś chyba czytałem o niebieskiej.
Dar, a przy sprawdzaniu temperatury poduszek koleżanki, to na pewno zapaliła by się czerwona kontrolka.

Dar, a przy sprawdzaniu temperatury poduszek koleżanki, to na pewno zapaliła by się czerwona kontrolka.
Ja też mam autko z rokiem produkcji 2007, niebieska kontrolka od temperatury nie występuje ogólnie w Notkach, chociaż mówi o banalnej rzeczy, że silnik jest zimny, a jak się nagrzeje to gaśnie. U mnie po wycieku z chłodnicy - czerwona kontrolka mrugała, no i podróż do serwisu skończyła się na lawecie  

nie mam absolutnie nic przeciwko poduszkom koleżanki, mam nadzieję, że posiadają 100%sprawnośćJACKO29 pisze:nie czepiaj się poduszek koleżanki

też tak sądzęnotek-a pisze:przy sprawdzaniu temperatury poduszek koleżanki, to na pewno zapaliła by się czerwona kontrolka

pod tym względem nic się nie zmieniłonotek-a pisze:nie mogę pomóc, bo mam 2007 rok
[ Dodano: 2010-01-22, 09:51 ]
to teoretycznie jest możliwe- jeśli światło na tablicę pada pod pewnym kątem, dlatego nie wpadajmy w panikę z powodu tych świecących na czerwono poduszek i poczekajmy co nam koleżanka napiszenotek-a pisze:widziała wszystkie kontrolki jakie ma na tablicy z licznikami,

[ Dodano: 2010-01-22, 09:52 ]
to pytanie warte jest nagrody NoblaUlek pisze:z przodu co ja jeszcze mam?

Nosz jasna cholera wy znowu jak nie problem dosyć ważny z punktu każdego faceta jak trafić kluczykiem w stacyjkę po ciemku ( forum nissana) to teraz poduszki.
Informuję wszem i wobec ze działają w 100% .
 .
A teraz do sedna właśnie to co kolega notek-a napisała w słonecznym dniu jest widoczny cały panel kontrolek w notesiku. Instrukcje mam i czytam i wiem co poniektóre oznaczają kolego DAR. Chodzi mi o fakt czy są jeszcze na wyposażeniu inne kontrolki które tylko w określonych sytuacjach mogą sie włączać właśnie w tej wersji jak np. kontrolka SLIP, ESP OFF, PS, O/D OFF to tylko przykłady bo tylko nieliczne sie zapalają.
Pytanie zadałam po to aby czegoś sie dowiedzieć bo trudno powiedzieć jakimi cudami technicznymi ten samochód jeszcze może mnie zaskoczyć . Dar czytam i czytam i jak widze napis "jeśli jest w wyposażeniu" to mnie szlag trafia bo nie wiem.
Nadmienię ze kontrolka SLIP mi sie nigdy nie włączyła to tak dla przykładu. A co do poduszek z przodu mamy 4 czy 6? tj w siedziskach, kierownicy i nad schowkiem czy tez z boków?
 mamy 4 czy 6? tj w siedziskach, kierownicy i nad schowkiem czy tez z boków?
PS. Dzieki wielkie za poprawę humoru po cięzki dniu w pracy to jest wskazane

Informuję wszem i wobec ze działają w 100%
 .
 .A teraz do sedna właśnie to co kolega notek-a napisała w słonecznym dniu jest widoczny cały panel kontrolek w notesiku. Instrukcje mam i czytam i wiem co poniektóre oznaczają kolego DAR. Chodzi mi o fakt czy są jeszcze na wyposażeniu inne kontrolki które tylko w określonych sytuacjach mogą sie włączać właśnie w tej wersji jak np. kontrolka SLIP, ESP OFF, PS, O/D OFF to tylko przykłady bo tylko nieliczne sie zapalają.
Pytanie zadałam po to aby czegoś sie dowiedzieć bo trudno powiedzieć jakimi cudami technicznymi ten samochód jeszcze może mnie zaskoczyć . Dar czytam i czytam i jak widze napis "jeśli jest w wyposażeniu" to mnie szlag trafia bo nie wiem.
Nadmienię ze kontrolka SLIP mi sie nigdy nie włączyła to tak dla przykładu. A co do poduszek z przodu
 mamy 4 czy 6? tj w siedziskach, kierownicy i nad schowkiem czy tez z boków?
 mamy 4 czy 6? tj w siedziskach, kierownicy i nad schowkiem czy tez z boków?PS. Dzieki wielkie za poprawę humoru po cięzki dniu w pracy to jest wskazane
ulek
						Poduszek mamy 4,w siedziskach ...to raczej swoje  ,a tak to w kierownicy,nad schowkiem i po bokach w oparciach foteli.ESP też raczej nie będziesz miała.
,a tak to w kierownicy,nad schowkiem i po bokach w oparciach foteli.ESP też raczej nie będziesz miała.

,a tak to w kierownicy,nad schowkiem i po bokach w oparciach foteli.ESP też raczej nie będziesz miała.
,a tak to w kierownicy,nad schowkiem i po bokach w oparciach foteli.ESP też raczej nie będziesz miała.Zestaw siłowników do podnoszenia maski Qashqai J10 i J11 ,X Trail T-31 T-32chcesz wiedzieć więcej info na PW
viewtopic.php?t=18075
						viewtopic.php?t=18075
Ulek,już Ci mówiłem ze z takimi tekstami to witamy na 509 
Co do poduszek i drążka to raczej nie ma wpływu ,ale jak mamy poduszki sprawne to i radość co do reszty bierze
 ,ale jak mamy poduszki sprawne to i radość co do reszty bierze 

Co do poduszek i drążka to raczej nie ma wpływu
Zestaw siłowników do podnoszenia maski Qashqai J10 i J11 ,X Trail T-31 T-32chcesz wiedzieć więcej info na PW
viewtopic.php?t=18075
						viewtopic.php?t=18075
No ale to 509 jest właśnie do tego  ,jajcarskie
 ,jajcarskie 

,jajcarskie
 ,jajcarskie 
viewtopic.php?t=18075
						viewtopic.php?t=18075
nissan - tak jak i wszystkie inne koncerny produkuje zunifikowane tablice rozdzielcze. Accenta nie ma aktywnych kontrolek SLIP, ESP OFF, PS, O/D OFF itp. Jedyne ważne kontrolki to: pomarańczowa check engine,ABS, czerwone kontrolki braku ładowania, zaciągniętego hamulca ręcznego, przegrzania silnika,poduszek powietrznych i niezapiętych pasówUlek pisze:czy są jeszcze na wyposażeniu inne kontrolki które tylko w określonych sytuacjach mogą sie włączać właśnie w tej wersji jak np. kontrolka SLIP, ESP OFF, PS, O/D OFF to tylko przykłady bo tylko nieliczne sie zapalają.
No masz w końcu ziomal 

viewtopic.php?t=18075
						viewtopic.php?t=18075
No tak bardzo istotne kontrolki wpływające na prace silnika i innych istotnych funkcji  .
.
Ale to bez sensu ze maja uniwersalne tablice rozdzielcze bo tak naprawdę wprowadzają użytkownika w błąd gdy tylko światło pod odpowiednik katem padnie na tablicę.
Gdybyśmy byli w USA to byłby dobry temat dla sądu patrz deska rozdzielcza dwa instrukcja ja jako drugi właściciel auta wiedziałam tylko podstawowe informacje dotyczące wrsji, silnika czy też rozrządu a po za tym nic więcej.
Skoro jest w tablicy przykładowo funkcja SLIP i w instrukcji to ta funkcja powinna być.
Tyle jakby nie byto kasy za coś co oni zunifikowali żeby obniżyć koszty produkcji .

.
.Ale to bez sensu ze maja uniwersalne tablice rozdzielcze bo tak naprawdę wprowadzają użytkownika w błąd gdy tylko światło pod odpowiednik katem padnie na tablicę.
Gdybyśmy byli w USA to byłby dobry temat dla sądu patrz deska rozdzielcza dwa instrukcja ja jako drugi właściciel auta wiedziałam tylko podstawowe informacje dotyczące wrsji, silnika czy też rozrządu a po za tym nic więcej.
Skoro jest w tablicy przykładowo funkcja SLIP i w instrukcji to ta funkcja powinna być.
Tyle jakby nie byto kasy za coś co oni zunifikowali żeby obniżyć koszty produkcji .
ulek
						Toteż właśnie auta ze stanów są wypasione na maksa,i jak jest kontrolka ma byc aktywna 

viewtopic.php?t=18075
						viewtopic.php?t=18075
Amerykanie sprawiają często wrażenie ograniczonych umysłowo a ich skłonność do ciągania się po sądach wynika z chciwości i miłości do dolaraUlek pisze:Gdybyśmy byli w USA to byłby dobry temat dla sądu
 Byłoby dziwne gdyby producent auta dla każdej wersji tego samego modelu wykonywał inny dedykowany wyłącznie do niego element. Pomijając już naszą ulubioną deskę rozdzielczą z nieaktywnymi kontrolkami - współczesne auta to prawdziwe składanki z klocków lego. Układy ABS produkuje Bosch, hamulce Lucas, elektronikę Siemens, oświetlenie Hella, świece zapłonowe Champion,zawieszenie Sachs czy Kayaba itd. Korzysta się najczęściej z gotowych, dopracowanych produktów międzynarodowych koncernów. Tak jest po prostu taniej
 Byłoby dziwne gdyby producent auta dla każdej wersji tego samego modelu wykonywał inny dedykowany wyłącznie do niego element. Pomijając już naszą ulubioną deskę rozdzielczą z nieaktywnymi kontrolkami - współczesne auta to prawdziwe składanki z klocków lego. Układy ABS produkuje Bosch, hamulce Lucas, elektronikę Siemens, oświetlenie Hella, świece zapłonowe Champion,zawieszenie Sachs czy Kayaba itd. Korzysta się najczęściej z gotowych, dopracowanych produktów międzynarodowych koncernów. Tak jest po prostu taniejChyba blondynekUlek pisze:No i właśnie o to chodzi.
momentami czułam się jak w kraju blondynów.

viewtopic.php?t=18075
						viewtopic.php?t=18075
USA to USA kraj rządzący się swoimi prawami nie wspomnę o ich wielkim patriotyźmie co przy ich dosyć krótkiej historii jest niespotykane w ęuropie.
Ale generalnie żeby się ustrzec przed wszelkimi skargami pozwami z sądów wszelkiego rodzaju opisy sposoby użycia nawet na głupiej paście do zębów jest tak opisane żebym przypadkiem do czegoś innego jej nie użyła.
Dar ekonomia to podstawa funkcjonowania w dzisiejszym świecie ale nie sadzę aby deska rozdzielcza była aż takim drogim elementem .
.
O pozostałe podzespoły nie mam i nie będę mieć pretensji, bo lepiej uzyć coś sprawdzonego i pewnego i w całości niż samemu składać.

Ale generalnie żeby się ustrzec przed wszelkimi skargami pozwami z sądów wszelkiego rodzaju opisy sposoby użycia nawet na głupiej paście do zębów jest tak opisane żebym przypadkiem do czegoś innego jej nie użyła.
Dar ekonomia to podstawa funkcjonowania w dzisiejszym świecie ale nie sadzę aby deska rozdzielcza była aż takim drogim elementem
 .
.O pozostałe podzespoły nie mam i nie będę mieć pretensji, bo lepiej uzyć coś sprawdzonego i pewnego i w całości niż samemu składać.
ulek
						Zostawmy makroekonomię polityczną innym...nieudolnym i patriotyzm też na inną okazję,a tu pobawmy się w pytania i odpowiedzi co dolega naszym 4 kółkom.

viewtopic.php?t=18075
						viewtopic.php?t=18075
Wiesz ja nie mam problemu,garaż robi swoje,-20 na zewnątrz 0 w środku,to jest ten plusik. 

viewtopic.php?t=18075
						viewtopic.php?t=18075
Podobnie jak JACKO garażuję. 
Aczkolwiek po wielu godzinach stania na mrozie w dzień zaczynają mnie dochodzić niezidentyfikowane piszczące dźwięki które po rozgrzaniu silnika milkną tłumacze to po prostu mrozem:). Niedawno w koncu wymieniłam pasek napędu.
Ale z odpaleniem nie mam póki co żadnych problemów i aby tak zostało:).

Aczkolwiek po wielu godzinach stania na mrozie w dzień zaczynają mnie dochodzić niezidentyfikowane piszczące dźwięki które po rozgrzaniu silnika milkną tłumacze to po prostu mrozem:). Niedawno w koncu wymieniłam pasek napędu.
Ale z odpaleniem nie mam póki co żadnych problemów i aby tak zostało:).
ulek
						Taki mróz dawał się we znaki i dawniej naszym Syrenkom,Fiatom,Ładom,ale po krótkim rozprostowaniu kości mijało wszystko.Zobaczymy jak ten nasz wyrób będzie przyjmował takie zmiany pogody.

viewtopic.php?t=18075
						viewtopic.php?t=18075
Dziś -18 rano, Note cały czas na dworze. Odpalił bez problemu, choć obroty ok 2 tyś wrzucił na początku. Automatyczna brama już nie dała rady i musiałem jej ręcznie pomócDar1962 pisze:a jak wasze sprzęty znoszą prawdziwą zimę?Ja tkniety jakimś przeczuciem 3 dni temu zapodałem memu notkowi całonocną kurację wzmacniającą za pomocą prostownika
Teraz pali przy pierwszym dotknięciu