Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.


Dziękujemy!

System Operacyjny

Moderatorzy: janusz, Zielkq

Awatar użytkownika
TomyDDC
fanatyk nissana
Posty: 514
Rejestracja: 2009-12-07, 20:22
Lokalizacja: Stefanów/Radom
Kontakt:

System Operacyjny

Post autor: TomyDDC » 2010-05-16, 09:53

Witam
Proponuję zamieszczać tutaj informacje i opinie na temat systemów operacyjnych i ich modyfikacjach.

U mnie działą WindowsXP pro. kiedyś bawiłęm się w krojenie tego systemu przez program N-lite. Napewno zmniejszało to zużycie miejsca na dysku. Co do poprawy wydajności to różnie bywało. Obecnie nie jest wiele okrojony. Troche modyfikacji w rejestrze tylko.

Postaram się załączyć niebawem kilka plików usprawniających start systemu.

Ja mam wyłączone pojawianie się napisu windows przy starcie i wyłączony ekran logowania (msconfig -> bootini -> zaznaczone /sos, /noguiboot). Ustawiony jest w ustawieniach urzytkowników klasyczny sposób logowania a następnie przes komendę w oknie "uruchom" -> "control userpasswords2" ustawiłem hasło i wyłączyłem pytanie o nie.

W rejestrze (na dniach napiszę dokładnie gdzie) zamiast uruchamiania po starcie "explorer.exe" wpisałem nazwę pliku startowego programu sterującego (roadrunner.exe) dzięki temu nie ładuje się pasek start, ikony pulpitu i inne bajery. Taki zabieg sporo przyspiesza start systemu.

Wyłaczone mam niektóre usługi:
Bufor wydruku
Aktualizacje automatyczne
Centrum zabezpieczeń
Zapora systemu

więcej optymalizacji jest ładnie opisanych na tej stronce:

http://www.tweakhound.com/xp/xptweaks/supertweaks1.htm
DDC-Performance

Awatar użytkownika
DJSzmer
fanatyk nissana
Posty: 555
Rejestracja: 2009-12-01, 09:13
Lokalizacja: Ostrołęka KURPIE
Kontakt:

Post autor: DJSzmer » 2010-05-16, 15:47

Próbowałeś użyć pakietu "SpeedXP" ?
UWAGA!
- Sprzedam silver/red tarcze do zegarów P10 Diesel
- Alufelgi ALUTEC made in germany
- Komplet nakrętek + 4szt. nietypowe z kluczem
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
- TASHKI, panele drzwiowe do P10

>>> 8.10.2011 ;( <<<

Nissan Primera P10 2.0 Diesel SLX Hot_Red
VW Polo 9n 1.4 TDI Hell_Red
BMW 118d E87 Devil_Havana
Obrazek

Awatar użytkownika
TomyDDC
fanatyk nissana
Posty: 514
Rejestracja: 2009-12-07, 20:22
Lokalizacja: Stefanów/Radom
Kontakt:

Post autor: TomyDDC » 2010-05-16, 19:09

Tak, ale w rezultacie nie wiele on daje, bo nakładka korzysta z prostych programów jak winamp, wmp clasic wiec tu raczej nie przyspiesza. Raczej zastanawiałem się nad Linuxem jakimś ale nie umiem się tym obsługiwać pozatym problemy są przy programach typu ECUmaster PCM Scan i podobnych. Windows ME mi się łądował w kilka sekund ale jest trochę stary. Podobno Win7 by się nadał bo można go wykręcić do bardzo szybkiej pracy ale z kolei zajmuje sporo a ja mam 4GB dysk a właściwie kartę pamięci.
DDC-Performance

Awatar użytkownika
dylson
fanatyk nissana
Posty: 2121
Rejestracja: 2009-11-29, 13:53
Lokalizacja: Radomsko

Post autor: dylson » 2010-05-16, 21:03

A moze ktos polecic programik do dodawania plikow systemowych, tylko nie podmieniania a dodawania. Jakis wirus zjadl mi plik .dll i teraz nie wiem jak go spowrotem dodac :-)

Awatar użytkownika
TomyDDC
fanatyk nissana
Posty: 514
Rejestracja: 2009-12-07, 20:22
Lokalizacja: Stefanów/Radom
Kontakt:

Post autor: TomyDDC » 2010-05-16, 21:08

Ale znasz nazwe pliku ? kiedyś miałem problem taki że nie dało się podmienić systemowego pliku ale pokonałem to w dosie przez instalke win XP chyba. Dokładnie nie pamiętam :/ Najprościej to dysk podpiąć pod inny komputer i podmieniać.
DDC-Performance

Awatar użytkownika
dylson
fanatyk nissana
Posty: 2121
Rejestracja: 2009-11-29, 13:53
Lokalizacja: Radomsko

Post autor: dylson » 2010-05-16, 21:17

TomyDDC pisze:Ale znasz nazwe pliku ?
sfc os.dll Wkleic go tam gdzie powinien byc to nie problem, problem jest taki zeby go wkleic i system go widzial. Teraz zawsze przy starcie systemu wywala mi blad, ze brakuje tego pliku i trzeba potwierdzic, ze przyjelo sie to do informacji :-)

Awatar użytkownika
TomyDDC
fanatyk nissana
Posty: 514
Rejestracja: 2009-12-07, 20:22
Lokalizacja: Stefanów/Radom
Kontakt:

Post autor: TomyDDC » 2010-05-16, 21:37

yyyy powienien Ci napisać jaki plik przy starcie odwołuje się do niego. Albo system.ini albo win.ini. Miałem podobny problem, wszedłem w jeden z tych plików i ordynarnie wyciąłem wpis o nazwie brakującego pliku. Przestał pytać. Ryzykowne ale może zadziałać. Dzieje się tak czasami jak odinstalujemy jakiś program. on wycina plik a nie wycina odwołania w rejestrze. MOżna też go w rejestrze poszukać i też go wyciąć :D
DDC-Performance

Awatar użytkownika
dylson
fanatyk nissana
Posty: 2121
Rejestracja: 2009-11-29, 13:53
Lokalizacja: Radomsko

Post autor: dylson » 2010-05-19, 17:00

TomyDDC pisze:yyyy powienien Ci napisać jaki plik przy starcie odwołuje się do niego.
systemlogon.exe

Awatar użytkownika
TomyDDC
fanatyk nissana
Posty: 514
Rejestracja: 2009-12-07, 20:22
Lokalizacja: Stefanów/Radom
Kontakt:

Post autor: TomyDDC » 2010-05-19, 21:56

no to w Exeku już się tak nie pogrzebie... :/
DDC-Performance

Bullseye
nowy na forum
Posty: 25
Rejestracja: 2011-01-23, 17:06
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Bullseye » 2011-01-25, 23:43

Tak przez przypadek to zobaczyłem to w sumie śmiech mnie złapał. Po co do CarPC ładować XP który nie grzeszy ani stabilnością ani szybkością i ma masę rzeczy zbędnych ? Do tego podstawowy system nie ma żadnej nakładki która by uczyniła go jakkolwiek MediaCenter.

Jak dla mnie w tym miejscu jedynym słusznym wyjściem jest XMBC. Rozwiązanie kompletne oraz jak ktoś zna się chociaż trochę do postawienia na debianie, teraz chcę wam pokazać wyższość mojego rozwiązania nad tym co podał TomyDDC i na koniec wyższość samego debiana +XMBC.

Więc po pierwsze sam system wersja Live (można zainstalować, 500MB na dysku i nic więcej nie zjada), ma w sobie idealną nakładkę do obsługi przez 6 klawiszy (strzałki +cofnij,enter) bądź na panelu dotykowym. Menu bardzo intuicyjne, nie jak XP.

Wszystkie kodeki są już w systemie, tak samo jak sterowniki, więc podpinanie czegokolwiek powoduje poprawne wykrycie i rozpoczęcie odtwarzania. (Filmy, muzyka, pdf, net, flash czy co tam jeszcze wymyślimy).

Sam system odpala się parę sekund i od razu gotowy do użycia, po roku dalej działa tak samo, Nie jak XP.

Masa innych interfejsów.

A teraz najlepsze, instalując samego debiana +kodeki +sterowniki potrzebne mamy zajęte około 150mb, po zainstalowaniu mamy 200mb system, który szybkością i stabilnością bije XP.

I ostatni pozytyw, w oby wypadkach można śmiało na karcie SD/MMC czy innej system postawić dzięki czemu nie ma możliwości uszkodzenia dysku. (Nie jak XP który nawet na SSD (tych wolniejszych) działa tak że to poezja.))

Awatar użytkownika
TomyDDC
fanatyk nissana
Posty: 514
Rejestracja: 2009-12-07, 20:22
Lokalizacja: Stefanów/Radom
Kontakt:

Post autor: TomyDDC » 2011-01-26, 07:32

na system operacyjny mozna nałożyć nakładkę Ride runner i masz obsługę. Pozatym jedna rzecz skreśla systemy inne niż Windows... Nie odpalisz ECUMastera ani SMT6, ani programów OBD, a nawet jeśli już sie uda je uruchomić to nie skomunikują się z ECU...

Ja już dawno myślełem o linuxie. Jeszcze jeden system chcę przetestować. React OS. Brat mówi że działa jak Windows. Co do stabilności XP to tak naprawdę w samochodzie nie robisz wiele operacji więc system niewiele walczy z rejestrem. U mnie XP chodzi od 2 lat bez instalki i nawet nie zwolnił.
DDC-Performance

Bullseye
nowy na forum
Posty: 25
Rejestracja: 2011-01-23, 17:06
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Bullseye » 2011-01-26, 18:17

Brałem pod uwagę tylko i wyłącznie audio/video.
Swoją drogą Golfa bez problemu diagnozuję poprzez ODBII na Linuchu, co prawda nie w CarPC a w laptopie ale działa wyśmienicie.

Jak na razie szukam jakiegoś dotykowego ekranu małego albo coś jak w EEE czyli 8.9" panorama bez dotykowca nawet a jak na razie wszystko albo drogie albo brak :/

Co do ostatniego zdania, ja na postojach na stacji pewnie bym korzystał z internetu, pewnie ludzie by wsadzali Pendrive a to wszystko zaśmieca system, no i wirusy jeśli masz internet czy pendrive.

Awatar użytkownika
Truszczu
aktywny forumowicz
Posty: 140
Rejestracja: 2009-12-24, 18:48
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Truszczu » 2011-01-26, 23:31

Ja u siebie mam XP i nie narzekam :) Jedyny problem to hibernacja ale to przez słabego lapka z 1gb RAMu. Zresztą wolę windowsa w aucie bo nie działało by mi wiele programów pod innym systemem.
Bullseye, chcesz wstawić niedotykowy jako carpc ? Czy to ma być dodatkowy monitor dla np. siedzących z tyłu ? Jeżeli miałby być jako niedotykowy to chyba najtańsza wersja to kupić lapka z monitorem 8,9" i jego używać jak mózg carpc a dodatkowo podpiąć dotykowy pod gniazdo d-sub(VGA) :)
Obrazek

QG18DE + podtlenek LPG + CarPC
viewtopic.php?t=4590

Bullseye
nowy na forum
Posty: 25
Rejestracja: 2011-01-23, 17:06
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Bullseye » 2011-01-27, 14:07

Nie potrzebuje dotykowego bo klawiatóra składałaby się z czterech strzałek, cofnij i enter czyli 6 przycisków, dodatkowo mogę wyprowadzić Volume i next/prev i start/stop i mamy pelne radio ala Opel Astra nowa z większymi możliwościami.

Awatar użytkownika
Truszczu
aktywny forumowicz
Posty: 140
Rejestracja: 2009-12-24, 18:48
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Truszczu » 2011-01-27, 17:03

Trochę nie rozumiem idei Twojego pomysłu. Znaczy tak wstawiasz te 8,9" + jakiś pc + gdzieś ta klawiatura ?
A nie lepiej w takim razie zrobić idrive z BMW. Ja tak chciałem zrobić początkowo niedotykowy + idrive, ale kupiłem dotykowy bardzooo tanio. Mianowicie ja chciałem zrobić coś takiego że bierzesz jakiś manipulator od pc i go "tuningujesz" a następnie gdzieś mocujesz na tunelu środkowym. Potem wystarczy tylko podłączenie do kompa i możesz używać go nawet jako myszki.
A wzmacniacz na głośniki w aucie jak będziesz robił ?
Obrazek

QG18DE + podtlenek LPG + CarPC
viewtopic.php?t=4590

Awatar użytkownika
DJSzmer
fanatyk nissana
Posty: 555
Rejestracja: 2009-12-01, 09:13
Lokalizacja: Ostrołęka KURPIE
Kontakt:

Post autor: DJSzmer » 2011-01-27, 17:32

a AutoMapa lub inny konkretny program nawigacyjny na Lina?
UWAGA!
- Sprzedam silver/red tarcze do zegarów P10 Diesel
- Alufelgi ALUTEC made in germany
- Komplet nakrętek + 4szt. nietypowe z kluczem
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
- TASHKI, panele drzwiowe do P10

>>> 8.10.2011 ;( <<<

Nissan Primera P10 2.0 Diesel SLX Hot_Red
VW Polo 9n 1.4 TDI Hell_Red
BMW 118d E87 Devil_Havana
Obrazek

Bullseye
nowy na forum
Posty: 25
Rejestracja: 2011-01-23, 17:06
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Bullseye » 2011-01-27, 18:16

Mam nawigację w telefonie, na szybę przyczepianą i zbędna by mi była dodatkowa, ale ponoć bez problemu AM działa na WINE (nie testowałem, nie wiem).

CarPC chciałem przerobić by było niczym zwykłe radio, pod wyświetlaczem przełączniki z gałką/maniupulatorem (nie wiem czy widziałeś w Oplach) - gałka realizuje funkję przód-tył i enter, a obok cofnij. W zupełności wystarczy do wybierania muzyki czy wyszukiwania filmów ITD.

Dotykowiec byłby idealny ale przy cenie 700zł za liliputa podziękuję bo w tej cenie mamy zarąbiste radio z MP3 :)

A wzmacniacz to już banał, mam czterokanałowy (ach ten napis 600W gdzie wdg not katalogowych tranzystorów i napięcia ma 45-50W RMS, co i tak jest już za dużym wzmocnieniem), podłączyć przez Chinch.

[ Dodano: 2011-01-27, 18:18 ]
Rozważałem jeszcze PDA zamiast radia ale nie znalazłem żadnej nakładki na WM by dało się jako radia/navi/video używać wygodnie :)

Awatar użytkownika
Truszczu
aktywny forumowicz
Posty: 140
Rejestracja: 2009-12-24, 18:48
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Truszczu » 2011-01-27, 22:06

A w takim razie potrzebny jest Ci aż 9" monitor ? Ja początkowo chciałem jakieś 5,6" wstawić i używać m.in. do nawigacji. Mój 7" wydaje mi się za duży trochę :)
Z opla nie kojarzę tego rozwiązania. W starszych modelach koło 2000r też to było ?
Tylko najgorzej jak się zawiesi komputer czy będzie problem z daną nakładką. Wtedy z samą gałką będzie pewnie problem :)
A samo radio w jaki sposób będziesz realizował ? Bo przy samym wzmacniaczu bez radia gorzej się reguluje basy,midy itp. Szkoda że mamy XXI wiek a nie istnieją dobre tunery fm pod USB ;/

Miałem też w planach kupić i zamontować takie cudo: [urk]http://allegro.pl/nawigacja-gps-7-cali- ... 16950.html[/url]
ma transmiter, wyjście na kamerę cofania, fajną rozdziałkę itp. tylko ten WM....


A co do AM i linuxa to raczej nie jest to możliwe. Chyba że na linuxie będzie jakaś nakładka symulująca windowsa. Na linuxa proponował bym spróbować mapy z tom toma. Prawdę mówiąc nie mam pojęcia czy to zadziała ale tom tomy pracują na jakiejś odmianie linuxa a nie jak wszystkie inne PDA na WM i np. na tom toma nie da rady zainstalować AM.
Obrazek

QG18DE + podtlenek LPG + CarPC
viewtopic.php?t=4590

Bullseye
nowy na forum
Posty: 25
Rejestracja: 2011-01-23, 17:06
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Bullseye » 2011-01-27, 22:14

Aż 9" nie, ale mniejszych nie widuję z jakąś sensowna rozdzielczością i panorama, inny niż panorama nie wchodzi w grę nawet.

W 2004-2005 były, starsze chyba monochromatyczne były.

Linuch się nie zawiesi, tak samo nakładka :) A nawet jeśli to mały przycisk resetu i gitara.

Radio będzie zrealizowane za pomocą karty radiowo-telewizyjnej, czyli wszystko byłoby w komputerze.

Regulacja tonów ? A po co ? Lepiej kupić porządne głośniki i wzmacniacz pod siebie niż sztucznie wymuszać bez sensu jak dla mnie. Zresztą można dodać mały układ dyskretny przed wzmacniaczem do regulacji i każdy inny wymięka.

Patrzę na WINE i jest status gold dla AM więc bez problemu podejdzie zainstalować AM na linie. Szkoda że Sygica nie ma na Lina bo wdg mnie bije na głowę w wytaczaniu tras AM.

AutoMapa 6.7

Awatar użytkownika
TomyDDC
fanatyk nissana
Posty: 514
Rejestracja: 2009-12-07, 20:22
Lokalizacja: Stefanów/Radom
Kontakt:

Post autor: TomyDDC » 2012-10-22, 09:40

Troszke grzebałem w systemach ostatnimi czasy i polecam Linę jesli ktoś posiada OBD II lub w ogóle nie potrzebuje z niego korzystać.
Niestety przy OBD I jest trudno o współpracę.
Jeśli ktoś ma trochę miejsca na dysku na sysytem to polecam WIN XP MCE edition 2005. Startuje dość szybko jak na XP. Jeszcze jeden system mam do przetestowania ale nie mam na razie kiedy. :arrow:
DDC-Performance

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car PC”