Głośniki problem....Almerka N15
Moderatorzy: janusz, Zielkq, sergiej
Głośniki problem....Almerka N15
Witam.
Mam dziwny problem z głośnikiami w samochodzie Almerka N15 hatchback 5d 1998r. Mianowicie działają tylko z prawej strony, tj. prawy przód i prawy tył. A lewa strona milczy. Zdażyło się sporadycznie żę zadziałał z lewej strony na przodzie wraz z prawą stroną i tyłem, i myślałęm że będzie ok ale na drugi dzień już nie działał. Dodam że wymieniłem tydzień temu radio na nowe (miałem nadzieje że problem minie, ponieważ podejrzewałem że to stare radio) więc zepsute radyjko odpada. Oglądałem również wiązke przewodów w otworze na radio lecz nie zauważyłęm nic niepokojącego. Może jakieś sugestie, ktoś miał podobny przypadek. Można jakoś sprawdzić czy głośnik działa miernikiem? Pozdrawiam
Mam dziwny problem z głośnikiami w samochodzie Almerka N15 hatchback 5d 1998r. Mianowicie działają tylko z prawej strony, tj. prawy przód i prawy tył. A lewa strona milczy. Zdażyło się sporadycznie żę zadziałał z lewej strony na przodzie wraz z prawą stroną i tyłem, i myślałęm że będzie ok ale na drugi dzień już nie działał. Dodam że wymieniłem tydzień temu radio na nowe (miałem nadzieje że problem minie, ponieważ podejrzewałem że to stare radio) więc zepsute radyjko odpada. Oglądałem również wiązke przewodów w otworze na radio lecz nie zauważyłęm nic niepokojącego. Może jakieś sugestie, ktoś miał podobny przypadek. Można jakoś sprawdzić czy głośnik działa miernikiem? Pozdrawiam
Re: Głośniki problem....Almerka N15
Ja bym stawiał na wiązkę przewodów właśnie. Odnajdź odpowiednie kable i sprawdź ich ciągłość. Głośniki myślę, że najprościej sprawdzić przekładając je na drugą stronęRambo pisze: Oglądałem również wiązke przewodów w otworze na radio lecz nie zauważyłęm nic niepokojącego. Może jakieś sugestie, ktoś miał podobny przypadek. Można jakoś sprawdzić czy głośnik działa miernikiem?

Jeszcze z bardziej oczywistych rzeczy dałbym ustawienia balansu - czy przypadkiem nie jest wszystko przekierowane na prawą stronę (ale jeżeli wymieniłeś radio to ta opcja raczej odpada)
Pozdrawiam
Podróże małe i duże
Pomoc prawna: Adwokat Wrocław
Z YT: "JDM wants to be USDM, Euro wants to be USDM and USDM wants to be Euro."
Pomoc prawna: Adwokat Wrocław
Z YT: "JDM wants to be USDM, Euro wants to be USDM and USDM wants to be Euro."
Za dużo robotyZielkq pisze:Głośniki myślę, że najprościej sprawdzić przekładając je na drugą stronę

Weź baterię - paluszka 1.5V działającego.
Musiałbyś styki/kable od głośnika przyłożyć do plusa i minusa baterii.
Głośnik powinien "stukać" - to znaczy, że membrana pracuje - nie jest zatarty i cewka się nie spaliła.
Możesz też miernikiem sprawdzić.
Ustawiasz na Ohm, najniższą rezystancję i sprawdzasz po kablach od głośnika.
Okolice 15Ohm, to dobry wynik, ale może by też mniej

Jeśli testy wyjdą pozytywnie i głośnika dalej nie działa... to nie wiem

Dzięki DubSon. Twoją metodą sprawdziłem głośniki i okazało się że cała lewa strona nie działa. Nie reagują na baterie. Pewnie cewki popalone, stare głośniki od nowości. Pytanie czy są jakieś tanie zamienniki aby jakoś w miare grały? Na lewy przód i lewy tył. Pewnie trzeba bedzie parami wymienić. Najepiej żeby nic nie przerabiać. Dzięki
- sergiej
- fanatyk nissana
no tanich glosnikow to bym Ci nie polecal ...w dziale car audio na forum sa specjalisci od glosnikow ja ze swojej strony podpowiem Ci ze przynajmniej w przednich drzwiach w almerze 3D orginalne glosniki maja takie dziwne kostki i zeby zamontować jakies inne to trzeba albo przejsciowke zalatwic do tych kostek albo wymieniac kable od radia ...albo przelutowanie glosnika aby mial taka kostke polaczeniowa jak orginalne nissanowskie glosniki
Te dziwne kostki są pewnie podobne jak w primerze, wystarczy je zdjąć i założyć zwykłe wtyki. Ja też miałem podobny problem, tzn kiedyś wsiadam do samochodu, włączam radio, lewa strona milczy. Okazało się, że spalone, ale od czego to nie wiem.
P11 Turbo Diesel Intercooler <-- klik