[K10] Instalacja car audio - a tak naprawdę jej brak ;)
Moderatorzy: janusz, Zielkq, sergiej
[K10] Instalacja car audio - a tak naprawdę jej brak ;)
Witam!
Ostatnio dostałem od rodziny K10 '90. Co mnie zdziwiło to kompletny brak instalacji car audio. Na początku myślałem że głośniki ktoś wymontował ale jak zdjąłem zaślepkę od radia okazało się że brak wiązki elektrycznej z kostką do radia.
I teraz kilka pytań.
Instalując radio lepiej ciągnąć (+) bezpośrednio od akumulatora czy podpinać się gdzieś pod plus w kabinie ? Jeśli od akumulatora to jaki przekrój grubości kabla byście polecali.
Ostatnie pytanie jakie głośniki na przód i tył polecacie do K10 - chodzi mi głównie o rozmiar i ich umieszczenie.
Ostatnio dostałem od rodziny K10 '90. Co mnie zdziwiło to kompletny brak instalacji car audio. Na początku myślałem że głośniki ktoś wymontował ale jak zdjąłem zaślepkę od radia okazało się że brak wiązki elektrycznej z kostką do radia.
I teraz kilka pytań.
Instalując radio lepiej ciągnąć (+) bezpośrednio od akumulatora czy podpinać się gdzieś pod plus w kabinie ? Jeśli od akumulatora to jaki przekrój grubości kabla byście polecali.
Ostatnie pytanie jakie głośniki na przód i tył polecacie do K10 - chodzi mi głównie o rozmiar i ich umieszczenie.
Ja ciągnąłem (+) z akumulatora ale możesz też podpiąć się pod gniazdo zapalniczki. Co do grubości kabla to użyłem pierwszego lepszego, który był pod ręką ponieważ nie planowałem rozwijać jakichś ogromnych mocy czy jakości dźwięku i radio nigdy nie przygasałoiksik pisze:Instalując radio lepiej ciągnąć (+) bezpośrednio od akumulatora czy podpinać się gdzieś pod plus w kabinie ? Jeśli od akumulatora to jaki przekrój grubości kabla byście polecali.

Po zdjęciu boczków drzwi zobaczysz, że są przygotowane ładne miejsca pod głośniki, wystarczy tylko wyciąć otwory w boczkach (od środka jest już ponacinane miejsce w kształcie prostokąta)...ale uważaj...ja np. się trochę rozpędziłem i powycinałem minimalnie za duże otworyiksik pisze:Ostatnie pytanie jakie głośniki na przód i tył polecacie do K10 - chodzi mi głównie o rozmiar i ich umieszczenie.

Ja u siebie montowałem głośniki 13cm w drzwiach i przy głębokości montażowej 48mm zmieściły się bez problemu i nie było problemów z zamykaniem szyby. Można również zamontować głośniki o fi 16cm ale do tego potrzebne są już dystanse.
Jeśli chodzi o tył to bez problemu zmieściły się u mnie w półce dwa woofery 25cm i półka się nie załamała hehe.
Jeśli chodzi o instalację to nie pamiętam czy w seryjnej poprowadzone są kable głośnikowe ale jak są...to je olej i połóż świeżą instalację...ja użyłem do tego kabla beztlenowego

- DJSzmer
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Jest potrzeba. Ta instalacja nie jest przewidziana na dodatkowe obciążenie (dodatkowe np. 10A). Możesz po pewnym czasie zaobserwować nadtopienie izolacji, zwarcie przepalanie bezpiecznika itp. Nie warto oszczędzać 8zł za 2m przewodu. Ja bym kupił 2x4mm2 i pociągnął (+) i (-) z aku by mieć 100% pewności zasilania. Przy akumulatorze bezpiecznik 10-15A.wronek pisze:Ja podpiąłem pod , któryś kabel od stacyjki
Nie ma potrzeby ciągnąć od aku
UWAGA!
- Sprzedam silver/red tarcze do zegarów P10 Diesel
- Alufelgi ALUTEC made in germany
- Komplet nakrętek + 4szt. nietypowe z kluczem
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
- TASHKI, panele drzwiowe do P10
>>> 8.10.2011
<<<
Nissan Primera P10 2.0 Diesel SLX Hot_Red
VW Polo 9n 1.4 TDI Hell_Red
BMW 118d E87 Devil_Havana

- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
>>> 8.10.2011

Generalnie okazało się że bardzo ciężki dostęp jest do miejsca przejścia wiązki z komory silnika do kabiny... wiązka wchodzi od strony pasażera i żeby mieć swobodny dostęp trzeba rozbierać całą deskę rozdzielczą gdyż otwór jest umiejscowiony bardzo wysoko. A co się okazało znalazłem jakąś wiązkę do radia. Była tak ładnie schowana, że początkowo jej nie zauważyłem. Więc użyłem jej + położyłem kable głośnikowe na tył. Teraz tylko muszę je umieścić w półce. Fotek nie robiłem bo nie było po co a poza tym robiłem to w nieogrzewanym garażu i miałem już dość 
Głośniki 16cm Boschman 3-drożne 350W.

Głośniki 16cm Boschman 3-drożne 350W.
wowiksik pisze:Generalnie okazało się że bardzo ciężki dostęp jest do miejsca przejścia wiązki z komory silnika do kabiny... wiązka wchodzi od strony pasażera i żeby mieć swobodny dostęp trzeba rozbierać całą deskę rozdzielczą gdyż otwór jest umiejscowiony bardzo wysoko.

ja audiofilem nie jestem i zamontowałem taki zestaw:
BOSCHMANN MB-103 CTI no i w micrze to dawało radę...w sunnym już nie gra tak samo

- DJSzmer
- fanatyk nissana
- Kontakt:
głośniki dostałeś czy kupiłeś? Jak kupiłeś to współczuje. Radio tego nie pociągnie, jakość mizerna, a za te pieniądze można było już coś konkretnego mieć.
UWAGA!
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
>>> 8.10.2011
<<<

- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
>>> 8.10.2011

Rozumiem ze nadal mówimy o połączeniu z komory silnika do kabiny ? Od strony kierowcy jest jakieś dojście ?mimier pisze:wowiksik pisze:Generalnie okazało się że bardzo ciężki dostęp jest do miejsca przejścia wiązki z komory silnika do kabiny... wiązka wchodzi od strony pasażera i żeby mieć swobodny dostęp trzeba rozbierać całą deskę rozdzielczą gdyż otwór jest umiejscowiony bardzo wysoko.obędzie się bez rozkręcania i bez problemu przewód pociągniesz od strony kierowcy
Takie głośniki basowe to tylko przez wzmacniacz. Ja mam śmieszne radyjko ale właśnie o takie mi chodziło - RADIO fakt ze z tymi głośnikami 350W gra to średnio ale musi starczyć na razieDJSzmer pisze:głośniki dostałeś czy kupiłeś? Jak kupiłeś to współczuje. Radio tego nie pociągnie, jakość mizerna, a za te pieniądze można było już coś konkretnego mieć.

- DJSzmer
- fanatyk nissana
- Kontakt:
"Takie głośniki basowe to tylko" ....do traktora
1. To nie są głośniki "basowe"
2. Jakość przetwarzanego sygnału jest tragiczna
3. By zagrać "jakotako" potrzebują sporej mocy
4. Cena - za równowartość można mieć już coś przyjemniejszego
Do takiego radioodtwarzacza i takie głośniki mogą być, grunt to to, że Tobie się podoba - bo przecież o to w tym chodzi.
1. To nie są głośniki "basowe"
2. Jakość przetwarzanego sygnału jest tragiczna
3. By zagrać "jakotako" potrzebują sporej mocy
4. Cena - za równowartość można mieć już coś przyjemniejszego
Do takiego radioodtwarzacza i takie głośniki mogą być, grunt to to, że Tobie się podoba - bo przecież o to w tym chodzi.
UWAGA!
- popielniczkę do P10
- słupki SLX do P10
>>> 8.10.2011
<<<