CCzy ktoś kto ma Ecumaster albo SMT6 i możliwość ustawienia mieszanki wg. AFR mółby zrobić test, który rozwiałby wątpliwości moje i kumpla, który uparcie trzyma się swojej wersji :
-seryjnie auta po 2000 roku mają wg. kumpla mocno zubożoną mieszankę, tak, aby emitowały jak najmniej szkodliwych substancji i spełniały normy emisji spalin.
Osobiście czytając pewne artykuły natknąłem się na coś takiego :
Idealny AFR dla silnika benzynowego to przedział 13,5-15 ( 15 części tlenu na 1 część benzyny ). Mieszanka stechiometryczna - najmniej zanieczyszczeń, to 14,3, ale nie ma przy niej silnik maksymalnej mocy.
Idąc w tym kierunku, zmieniając mieszankę na taką, która zwiększa moc silnika, ale psuje nam normy emisji spalin ( who cares ? ) z 1 litra paliwa mamy więcej mocy, bo lepiej wykorzystujemy AFR, czyli jadąc ze stałą prędkością mamy mniejsze spalanie.
Mógłby ktoś zrobić test spalania auta na seryjnej mieszance oraz na mieszance zoptymalizowanej przy pomocy kompa/hamowni ? Największy sens miałoby to przy aucie nie tuningowanym, ale nie wiem, czy to możłiwe wśród forumowiczów

Ciekaw jestem jak duży rzeczywiście ma to wpływ.
Pozdrawiam