Zimne świece - problem z odpaleniem na zimno
Moderatorzy: Seba WWA, Ryba, Sajmooon
Zimne świece - problem z odpaleniem na zimno
Mam taki dylemat. Jak wiadomo świece w micrze są o ciepłocie 5. Mam zamontowane 7 i jak auto stoi długo na dworze - temperatura około 0 to jest problem z uruchomieniem. Auto jest zalewane - 2 na 5 prób odpalenia się tak kończy. Moje pytanie brzmi - czy jest to wina "zimnych" świec ? Czy w okresie zimowym zmienić świece na "cieplejsze" - standardowe?
Z nissanem od 2005 roku

- alfabox
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Re: Zimne świece - problem z odpaleniem na zimno
Musiał byś zmienić na coś cieplejszego,co najmniej 6-tki.Przy normalnej jeździe 7-mki nie wyżarzą się dobrze,zbiera się na nich sadza,na to dostanie paliwa i przebicie gotowe.Może być z czasem coraz gorzej bo warstwa sadzy się będzie powiększać poprzez brak efektu samooczyszczaniaSzymeq pisze:Mam taki dylemat. Jak wiadomo świece w micrze są o ciepłocie 5. Mam zamontowane 7 i jak auto stoi długo na dworze - temperatura około 0 to jest problem z uruchomieniem. Auto jest zalewane - 2 na 5 prób odpalenia się tak kończy. Moje pytanie brzmi - czy jest to wina "zimnych" świec ? Czy w okresie zimowym zmienić świece na "cieplejsze" - standardowe?

- alfabox
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Dobrze rozumujesz po prostu przy tej pogodzie 7-mki nie są w stanie się dobrze wygrzać podczas normalnej jazdy.Są one dobre na ciepłe dni do wysilonego silnika bo zapobiegają powstawaniu spalania detonacyjnego ,przez lepsze odprowadzanie ciepła z elektrod poprzez (płytszy) izolator do korpusu głowicy.Szymeq pisze: Ale na poważnie czy dobrze rozumuję ?

W duże mrozy przerabiałem kilka aut z zimnymi świecami i bywały problemy. Po oczyszczeniu lub wymianie na cieplejsze wypadanie zapłonów/problemy z uruchamianiem znikały.
BOCA MOTORS Serwis i Modyfikacje Samochodów Osobowych i Terenowych. Naprawy szybkie i bardziej zaawansowane, Tuning, Off Road.
512 995 765 fb Bocamotors Zapraszam!
512 995 765 fb Bocamotors Zapraszam!