Witam,
Jestem właśnie świeżo po zakupie x-traila i usiłuję "ogarnąć" jego obsługę. Mam jednak problem z kontrolkami dotyczącymi napędu - wg wszelkich instrukcji jakie udało mi się znaleźć, włączenie trybu "auto" powinno być sygnalizowane zapaleniem na desce rozdzielczej kontrolki przedstawiającej piktogram napędu na 4-koła i napisem 4WD na środku.
Ponadto ikonka ta powinna się zapalać po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu zapłonu.
U mnie jednak taki piktogram się nie zapala - co więcej, świecąc na deskę mocnym światłem skierowanym tak, aby widać było rysunki kontrolek, w ogóle nie mogę się takowej doszukać.
Kiedy uruchamiam samochód zapala się i gaśnie ikonka "4WD LOCK" (zgodnie z opisem w instrukcji), świeci się też kontrolka "4WD" (również zgodnie z opisem w instrukcji)
W związku z tym dwa pytania
1. czy tak ma być?
2. Jeśli nie ma ikonki potwierdzającej tryb "auto" na desce rozdzielczej, jak poznać, czy samochód jest ustawiony w tryb "auto", czy w "2WD" ?
[ Dodano: 2011-03-07, 21:21 ]
No i sam sobie odpowiem:
Rozebrałem deskę rozdzielczą i okazało się, że jednak jest tam kontrolka, zresztą jedna z nielicznych, które mają wymienną żarówkę. Żarówka oczywiście była przepalona.
Teraz wszystko działa jak trzeba.