Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

Z50 + LPG - przepustnica, brak reakcji na pedał gazu

Moderator: azorek

OstryBdg
nowy na forum

Z50 + LPG - przepustnica, brak reakcji na pedał gazu

Post autor: OstryBdg » 2015-12-21, 22:53

Witam,

Prośba o pomoc (opinię), co może być powodem następującego objawu:
od czasu do czasu mam problem z przepustnicą (a w każdym razie na to wskazują błędy: p2100; p2101; p2118 p0171), w sytuacji, gdy wrzucam skrzynię na P. Auto gdy postoi chwilę, wpada w taki tryb, że mogę wciskać pedał w dechę ale reakcja jest taka, jakby przepustnica nie otwierała się. Wtedy muszę kombinować z usunięciem problemu za pomocą manualnego kasowania błędu (rzadko pomaga) lub resetowaniem całego systemu klemą, co pomaga dopiero po wielu próbach.

co zostało poczynione:
1. wymiana potencjometru,
2. wyczyszczenie przepustnicy,
3. sprawdzenie przepustnicy przez diagnostę/elektryka,
4. regeneracja przepustnicy (a właściwie modułu przepustnicy - chyba?),
5. aż gdy to nie pomogło, wymieniłem na następną przepustnicę (używaną),

Niestety nadal błędy występują. Nie oddałem jeszcze tej wymienionej przepustnicy do zaprogramowania.

Mogę wrzucić wydruk diagnosty, nagrać film itd.

Zastanawiam się, czy problemem nie jest jakaś błahostka, typu niedociągnięty/przetarty kabel etc.

Zastanawiam się również nad oddaniem auta do gazownika - być może LPG powoduje problem, jednak jakiś czas temu (gdy błąd występował - na poprzedniej jeszcze przepustnicy), sprawdzał ją, zaprogramował i powiedział, że jego zdaniem jest wszystko OK.

Wielka prośba o pomoc, jeśli mieliście taki przypadek lub macie pomysły. Tracę cierpliwość na Murańkę :/ zwłaszcza, że czasami trzeba po prostu wsiąść w auto i jechać i nie ma czasu na zabawę klemą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Murano”