Witam!!
W 2010roku założona została sekwencyjna instalacja gazowa Stag w Nissanie Almerze n15, 1.4 1996rok.
Otóż problemu nie było, gdy samochodem jeździłem codziennie. Później się przeprowadziłem do innego miasta i samochodem jeździłem tylko w weekendy(gdy wracałem do domu).
Samochód z dnia na dzień przestał się przełączać na gaz(zawsze działo się to po osiągnięciu odpowiedniej temperatury i podkręceniu obrotów do 1500obr/min - tak było ustawione).
Pojechałem do gazownika, wyskoczył błąd niskiego ciśnienia gazu. Coś tam porobił przy komputerze, wziął 40zł i tyle. Samochód przełączał się, jednak trochę dłużej niż zwykle.
Wcześniej przełączaniu towarzyszyło "kliknięcie" , po wizycie u gazownika tego nie było(nie wiem czy to istotne, ale zauważyłem to).
I po ok. miesiącu problem znowu się pojawił. Samochód bardzo długo pracował na benzynie, zanim się przełączył. Czasem po zgaśnięciu(problem opisywany w innym dziale) dalej miał problem i trochę trwało zanim się przełączył.
Pojechałem do innego gazownika(w innym mieście) i problem znowu się pojawił...
Jeśli chodzi o wymiany filtrów i ogólny przegląd instalacji, to robiony był ok. 8000km temu w ramach ostatniego przeglądu gwarancyjnego.
Wiem, że najlepiej byłoby jechać do gazowanika, jednak byłem 2 razy i obaj robili to samo... Problem pojawiał się ponownie.
Jako że nie mam niewiadomo jakiego funduszu(studiuję, a mam też inne problemy z autkiem które mają trochę wyższy priorytet), chciałem zasięgnąć opinii innych. Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem.
Przyda mi się każda wypowiedź
Z góry dziękuję.
Problem z instalacją w Almerze n15.
Moderator: Maniek-ol
-
- nowy na forum
A jak szybko łapie temp. płynu chłodzenia może termostat się zawiesił i jest cały czas otwarty . przez co długo silni się nagrzewa i wydłuża czas przełączenia na gaz .
Co do przełączania bez kliknięcia może przestawił na przełączanie po cylindrze a nie wszystkie na raz .
Co do przełączania bez kliknięcia może przestawił na przełączanie po cylindrze a nie wszystkie na raz .
jeśliś głupi to milcz niech pomyślę że mędrzec
-
- nowy na forum
nice-wawa, silnik normalnie łapie temperature
W innym temacie opisałem problem iż silnik za szybko ją łapie Prawdopodobnie zapowietrzony układ.
Bo gdyby tak było, to po zgaśnięciu i ponownym odpaleniu(w krótkim odstępie czasu) przełączyłby się od razu na gaz. A niestety tak nie jest.
Problem tkwi w instalacji Tego jestem pewien.
Czasem miał "lepszy dzień" i wszystko pracowało tak jak powinno. Czyli rozgrzanie do 40stopni, lekkie dodanie gazu i przełączony
W innym temacie opisałem problem iż silnik za szybko ją łapie Prawdopodobnie zapowietrzony układ.
Bo gdyby tak było, to po zgaśnięciu i ponownym odpaleniu(w krótkim odstępie czasu) przełączyłby się od razu na gaz. A niestety tak nie jest.
Problem tkwi w instalacji Tego jestem pewien.
Czasem miał "lepszy dzień" i wszystko pracowało tak jak powinno. Czyli rozgrzanie do 40stopni, lekkie dodanie gazu i przełączony
Witam.
moim zdaniem... choc moze to mylny trop to moze byc czujnik podcisnienia gazu....
a moze cos bylo robione w aucie ostatnio???
ps. bardzo czarna diagnoza to pada sterownik.
moze nalezy podmienic taki sam na test???
pozdrawiam.
moim zdaniem... choc moze to mylny trop to moze byc czujnik podcisnienia gazu....
a moze cos bylo robione w aucie ostatnio???
ps. bardzo czarna diagnoza to pada sterownik.
moze nalezy podmienic taki sam na test???
pozdrawiam.
Slawq
Almera 1.6 LPG'96 07-10
Maxima 3.0 LPG'98 10-12
Primera P11'97 SRI 12-15
Golf MKV TDI 15-
Almera 1.6 LPG'96 07-10
Maxima 3.0 LPG'98 10-12
Primera P11'97 SRI 12-15
Golf MKV TDI 15-
-
- nowy na forum
slawq, nie mam opcji, żeby podłączyć inny.
Przy autku nic, ale to nic nie było robione przez ładnych parę lat Dopiero jak zaczęło się sypać, to wszystko w jednym momencie
Ale i tak uważam, że to bardzo dobry samochód. Jak naprawi się to co ważniejsze(skrzynia i grzanie się), to zajmę się gazem.
P.s: liczę na szkodę całkowitą po kolizji, wtedy samochód zrobi się na cacy
Przy autku nic, ale to nic nie było robione przez ładnych parę lat Dopiero jak zaczęło się sypać, to wszystko w jednym momencie
Ale i tak uważam, że to bardzo dobry samochód. Jak naprawi się to co ważniejsze(skrzynia i grzanie się), to zajmę się gazem.
P.s: liczę na szkodę całkowitą po kolizji, wtedy samochód zrobi się na cacy