Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[Terrano] Diagnostyka Pomocy

Moderatorzy: bonzo, azorek

Adrian
nowy na forum

[Terrano] Diagnostyka Pomocy

Post autor: Adrian » 2012-08-02, 16:18

Witam mam problem z terrano 2 3.0 tdi 2004r.Chciałbym go podłączyć do lapka posiadam kabel obd ll ale on nie pasuje .Prosze o szczegółowe informacje jak go podłączyć i jakie opragromowanie uzywać .
Dziekuje

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2012-08-02, 23:11

Witam,

Terrano ma interfejs ODB1 14pin. Nie mam pojęcia, co można podglądnąć lub co ustawić w sterowniku ECU silnika za pomocą jakichś programów, nigdy tego nie robiłem. Aby tym się pobawić musisz mieć 4 rzeczy: oryginalny (lub dowolną chińską podróbkę) interfejs Nissan Consult, konwerter (przejściówkę) ze złącza RS232 na USB, laptopa i oprogramowanie.

Widziałem kiedyś interfejsy Nissan Consult już na złączu USB, więc może i taki znajdziesz. Ten konwerter RS232 na USB to nie może też być w wersji najtańszej, powinien być na charakterystycznym scalaku PROLIFIC (chodzi tutaj o zapewnienie minimalnej prędkości transmisji szeregowej) kosztuje on około 7-9zł, te za 4-5zł raczej się nie nadają. No i oprogramowanie. Tutaj niewiele pomogę, ale jest masa darmowych programów przy ogłoszeniach z interfejsem Nissan Consult w Allegro.

Ogólnie to za pomocą tego zestawu możesz sporo danych odczytać dotyczących wielkości zmierzonych przez czujniki, same kody błyskowe wskazują jedynie czy dany czujnik (podzespół) jest sprawny lub nie no i oczywiście ewentualne kody błędów można skasować. Nie dasz natomiast rady dostać się do pompy wtryskowej i zmienić jej parametrów, tam to już tylko (jakieś) oprogramowanie od Bosch'a.

To, co napisałem nie musi być prawdą, musisz się niestety jeszcze kogoś popytać, bo ja to tylko teoretyk jestem i amator.

Pozdrawiam,

Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”