Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[Terrano] Nissan Terrano 2 jak wymienić płyn chłodniczy

Moderatorzy: bonzo, azorek

grippen123
nowy na forum

[Terrano] Nissan Terrano 2 jak wymienić płyn chłodniczy

Post autor: grippen123 » 2011-10-22, 08:57

Witam mam pytanie gdzie znajduje się śruba spustowa płynu chłodniczego z bloku?
Nissan Terrano 2 2.7 TDI 1996r. Zamierzam wymienić płyn bo auto zalane wodą .
Ostatnio zmieniony 2011-12-15, 08:37 przez grippen123, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2011-10-24, 22:33

Śrubę spustową masz na końcu bloku po stronie filtra olejowego. Jest ona za czwartym cylindrem, chyba najlepiej dostać się do niej z kanału. Jeśli tego opisu mało to mieści się w bloku silnika za turbem.
Jeśli chcesz rysunek poglądowy to wyślij mi swój adres poczty wtedy prześlę Tobie stronę z serwisówki na której jest pokazana ta śruba spustowa.

Andrzej
> http://chomikuj.pl/azm-61/Motoryzacja/T ... averick/CZ
Przednie zawieszenie i Body lift:

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2011-10-27, 11:34

Witam,

Do śruby o której wspominał Andrzej dostęp jest koszmarny, w informacjach ogólnych nikt o niej nie wspomina. Ogólnie to wymienia się płyn w chłodnicy, tak niestety piszą. Ja jak wymieniałem to do tej śruby się nie dobrałem, bo nie mam kanału to raz a dwa, że naprawdę bez serwisówki jej raczej nie namierzysz.

Jak pozdejmujesz węże do nagrzewnicy i przez nie dmuchniesz albo sprężarką lub chociaż pompką to wypchniesz trochę starego płynu. Poza tym ja dmuchałem powietrzem również do kanałów silnika. Przy wymianie płynu dobrze jest wyjąć samą chłodnicę i ją przepłukać wężem, ale pamiętaj o tym aby płukać ją od tyłu (ciekawa rada) po to, aby osady nie dostały się w kanaliki chłodnicy, zobaczysz ile jest osadu w samej chłodnicy.

Dla zapewnienia 100% pewności wymiany płynu zamiast, gotowego preparatu (np. Petrygo) zastosuj jakiś koncentrat i uwzględnij przy rozcieńczaniu pozostałą ilość wody w układzie. Po płukaniu nagrzewnicy i samego silnika pozostanie tam tylko woda. Jest to wersja dla fanatyków, ja wymieniłem płyn na gotowy i jak na razie jest ok.

Sprawa ostatnia to odpowietrzanie układu, ale to inna całkowicie opowieść.

Pozdrawiam,

Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...

Awatar użytkownika
hugh_h
aktywny forumowicz
Kontakt:

Post autor: hugh_h » 2011-11-03, 21:35

śruba jest gdzieś za rurą kolektorową i tylko jak miałem silnik wyjęty do dało się to odkręcić,
spuszczasz z chłodnicy, dolewasz wody, odpalasz ... i znowu, jak będzie leciała w miarę czysta to dolewasz koncentrat zamiast wody i tyle.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”