Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[Terrano] Opracowania na temat Terrano

Moderatorzy: bonzo, azorek

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

[Terrano] Opracowania na temat Terrano

Post autor: azm-61 » 2011-05-20, 19:18

piotr323f pisze:Poza tym Andrzeju bardzo profesjonalne opracowanie zagadnienia. Dobrze by było zamieszczać takie hity jako autorskie samodzielne pliki PDF w dziale "Zrób to sam", najlepiej z możliwością bezproblemowej wersji podmiany pliku przez autora w razie potrzeby rozbudowy tematu.
Witaj Piotrze!

Masz rację z tymi autorskimi pikami PDF i z możliwością dalszego rozwijania tematu przez autora takiego opracowania bez konieczności pisania i proszenia o to administratora forum. Jestem całkowicie za takim rozwiązaniem i przecież pisałem "wyżej" w tej sprawie i jak na razie chyba nie będzie to możliwe. Może Ty Piotrze też wstawisz się u administratora forum aby taką możliwość stworzył. Przecież obaj mamy wiele plików z różnymi opracowaniami ale niech koledzy wybaczą jak mam jeszcze pisać dodatkowe wiadomości w sprawie tych opracowań to mówię szczerze nie chce mi się. Przecież i tak strasznie dużo czasu pochłania mi pisanie na forum więc nie będę sobie dokładać jeszcze więcej roboty na zbędne korespondowanie. Przecież nie piszę tu dla siebie tylko dla kolegów trochę mniej znających ten samochód. Może i Wy Koledzy wystąpicie z takim apelem do administratora aby rozwiązanie, które proponuje kolega Piotr wdrożył. Przecież jest to w Waszym interesie, a nie w moim czy Piotra. Przecież my to robimy dla Was i to zupełnie bezinteresownie więc Wy też interweniujcie w tej sprawie. To Wam powinno najbardziej zależeć na wielu zamieszczonych opracowaniach, które zafundują Wam spokojny sen. Nie jeden z Was długo nie może zasnąć i tylko rozmyśla co mogło się stać, że mój samochód nie chodzi dobrze.

Piszcie apele, a może zostaniecie wysłuchani. W tłumie drzemie siła nie w jednostce.

Pozdrawiam Was wszystkich
Andrzej
Ostatnio zmieniony 2011-07-04, 08:29 przez azm-61, łącznie zmieniany 1 raz.
> http://chomikuj.pl/azm-61/Motoryzacja/T ... averick/CZ
Przednie zawieszenie i Body lift:

energy259
nowy na forum

Post autor: energy259 » 2011-05-20, 21:09

należy wam się wielka krata zimnych browarów za te klepanie w klawiaturę <brawo>

PS. Andrzeju czytałeś wiadomość na PW ?

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2011-05-20, 22:13

energy259 pisze:należy wam się wielka krata zimnych browarów za te klepanie w klawiaturę
Nie w klepaniu w klawiaturę jest siła lecz w przekazywanej wiedzy.

A może któryś z kolegów założy nowy temat właśnie w tej sprawie i wtedy zainteresowani będą mogli wypowiadać się co o tym sądzą. Może Ty Piotrze jako pomysłodawca i autor projektu zapoczątkujesz nowy temat. Wtedy z tego tematu będzie można przenieść te rozważania do nowego tematu gdyż i tak mało kto je tu znajdzie i przeczyta.

Pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2011-05-20, 23:11

Witaj Andrzeju,

Właśnie napisałem w tej sprawie do naszego moderatora.

To co Andrzeju tutaj ostatnio w różnych tematach poopisywałeś wzbogacając całość o zdjęcia, jest bardzo ważne i cenne. Żeby szybko do tego dotrzeć raczej musi to być zamieszczone w jednym miejscu jako autorskie opracowanie danego tematu, gdzie każdy sobie zaglądnie i szybko się zorientuje co jest a czego niema i ewentualnie dopyta już w istniejącym temacie na forum.

Z tego co zauważyłem na róznych forach a co jest faktem, to jest parę osób które obraca się wokół tematów związanych z naprawą/modernizacją samochodów niekoniecznie Terrano a pomimo tego bardzo niechętnie dzieli się tą wiedzą, o zdjęciach nawet nie wspomnę ani nawet o różnych możliwych ewentualnych niespodziankach. Dlatego pomysł z zamieszczaniem autorskich opracowań tematów w jednym miejscu jest jak najbardziej słuszny. Wydaje mi się, że dobrzy by było wyposażać takie pliki w ujednolicony ogólnie dostępny (dla tych co chcą coś napisać) znak wodny forum/autora a calość zapisać jako plik pdf. Aby powstały takie odpowiedzi jak Twoje, do których nic praktycznie dodać się nie da, wyposażone w zdjęcia i komplet pomocniczych informacji potrzeba oprócz doświadczenia i konkretnej wiedzy w temacie również dużo własnego czasu i zapału. Więc dobrze by było, aby takie opracowania były w jednym miejscu i aby wiadomo było czyje one są.

Powstał z tego niezły OT, mam nadzieję, że bez konsekwencji.

Pozdrawiam,

Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2011-05-21, 09:13

Cześć!

Przed chwilą pisałem tu odpowiedź i już przy ostatnim zdaniu uciekł mi gdzieś kursor i po naciśnięciu strzałki wstecz wszystko uciekło. A niech to ...

Piotrze, napiszę jeszcze to, że całkowicie popieram Twój pomysł. Nie umniejszaj też swoich zasług bo przecież Ty też masz dużo własnych pomysłów i materiałów, które zapewne wstawisz na to forum jak tylko rozwiąże się problem z plikami PDF. Na razie cierpliwie czekasz choć już przecież coś wstawiłeś ale przyjdzie czas kiedy nastąpi w Tobie eksplozja i zasypiesz tu nas swoimi pomysłami. Znam Twoje opracowania choć inni ich jeszcze nie czytali i wiem, że są rewelacyjne.
Nie bądźmy też samolubni i musimy docenić też pracę innych kolegów, którzy dzielą się ze wszystkimi swoimi pomysłami czy relacjami z wykonywanych prac. Kolega Dhaeraow też wstawił tu relację z rozbierania silnika. Jeśli któregoś z kolegów pominąłem to przepraszam ale nie jest to z mojej strony zamierzone działanie. Wiem przecież ile czasu trzeba stracić aby coś zrelacjonować i poprzeć to jeszcze zdjęciami.

Pozdrawiam
Andrzej

-------------------------------------------
Nadal uważam, że tych kilka ostatnich wypowiedzi w tym temacie odnośnie wstawiania plików PDF na forum powinno znaleźć swoje miejsce w nowym temacie i w ten sposób nie będzie tu chaosu.
-------------------------------------------

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2011-05-21, 14:56

Witam,

Dzięki Andrzeju za uznanie, trochę przesadziłeś, ale trudno. Fakt faktem, że mam parę nowych tematów do zrealizowania i zamieszczenia tutaj przeniesionych z innego forum.

Kolego "azorek" zrobiliśmy w tym temacie niezły chaos i bałagan. Mam pomysł jakby tak wszystko to co nie na temat przerzucić do nowego tematu o tytule np. "Sprawy organizacyjne" gdzie byśmy pisali co chcielibyśmy ulepszyć (propozycje) lub gdzie można by było popytać się o to co nie chce na forum zadziałać jak powinno, to byłby przynajmniej tutaj porządek.

Pozdrawiam,

Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2011-05-22, 20:40

zakula81 pisze:Czy kolega może udzielić podpowiedzi jak się zabrać żeby odkręcic tę śrubkę? Odpowietrzałem niedawno swojego T I 2,7TD i mam wrażenie, że trochę się zamulił. Wymieniałem wszystkie przewody paliwowe elastyczne na nowe. Odpowietrzałem pompę grawitacyjnie - z osobnego zbiornika nad poziomem auta. Po całej akcji powstał mały problem. Bynajmniej tak mi się wydaje. Nie chcę podnosić alarmu ale..wole sprawdzić czy nie ma tam jakiegoś syfku.

Pozdrawiam
Krzysztof
zakula81 pisze:Tak jak mówisz z pomką też zrobiłem. Miałem troche "jazd" z układem i wykonywałem wskazówki z innego forum. No pomogło to fakt. Ale czuję, że trochę jest zamulony. Jest podobno jakiś filterek z śrubką w pompie. Może tam coś jest zapchane. Wcześniej pytałem o to, może ktoś pomoże.
Problem rozwiązał poniżej kolega "energy259" więc swoją wypowiedź wykasowałem gdyż moja pomoc w tej sprawie nie jest już potrzebna.

Andrzej

P.s.
Cały czas czekam na jakieś pozytywne informacje odnośnie umieszczania na forum autorskich plików PDF w sprawie których pisałem już wcześniej do administratora, a i kolega Piotr bodajże wczoraj też w tej sprawie pisał do kolegi"azorka" - moderatora.
Nie jest to wbrew pozorom błaha sprawa gdyż mnie jak i innym kolegom opracowującym dane tematy znacznie ułatwi to pracę zwłaszcza, że często opracowania są dość obszerne i zawierają dużo zdjęć i opisów.
Ostatnio zmieniony 2011-05-23, 07:46 przez azm-61, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
azorek
fanatyk nissana

Post autor: azorek » 2011-07-01, 14:42

azm-61 pisze:
P.s.
Cały czas czekam na jakieś pozytywne informacje odnośnie umieszczania na forum autorskich plików PDF w sprawie których pisałem już wcześniej do administratora, a i kolega Piotr bodajże wczoraj też w tej sprawie pisał do kolegi"azorka" - moderatora.
Nie jest to wbrew pozorom błaha sprawa gdyż mnie jak i innym kolegom opracowującym dane tematy znacznie ułatwi to pracę zwłaszcza, że często opracowania są dość obszerne i zawierają dużo zdjęć i opisów.
Póki co nie ma możliwości byście Panowie sami dodawali pliki PDF na forum, chyba że umieścicie je na zewnętrznym serwerze i na forum podacie tylko linki. Możecie też wysyłać PDF-y do mnie azorek@nissanzone.pl Ja będę je umieszczał na forum.
Otrzymałem też jedno opracowanie napisane w Wordzie, niestety nie mogę go umieścić na naszym forum, ponieważ zdjęcia w tym opracowaniu są odnośnikami do innego forum i trzeba się tam logować aby zobaczyć fotki.
Pozdrawiam
Michał
Proszę o komentowanie i pisanie uwag w tym temacie. I wielki dzięki za już włożoną pracę.

Awatar użytkownika
drewniany
wiem o czym pisze

Post autor: drewniany » 2011-07-04, 22:19

Hejka
Michał czy to chodzi o moje ???? Jeśli tak to mogę wyałać do Ciebie same foty a Ty resztę poskładasz jak będziesz miał czas.

opzdrawiam
Krzych
Pozdrawiam,
Krzych

===============================
Jeżeli co drugi pomysł wydaje ci się genialny - dopij koniak i idź spać"

Awatar użytkownika
azorek
fanatyk nissana

Post autor: azorek » 2011-07-05, 06:35

drewniany pisze:Michał czy to chodzi o moje ?
Tak, pisałem Ci w mailu. Możesz wysłać mi zdjęcia, poskładam to.

Awatar użytkownika
azm-61
doświadczony forumowicz

Post autor: azm-61 » 2011-07-05, 07:00

Michale !

Może zaproponujesz ogólny i jednolity dla wszystkich użytkowników wzór strony (nagłówek, stopka) tych dokumentów w PDF.
Wtedy przyślę dokumenty gotowe do umieszczenia na forum i nie będziesz miał kłopotów z ich przetwarzaniem.

Andrzej

P.s. Zdjęcia z Worda Krzysztofa jako odnośniki możesz odzyskać zapisując dokument Word - Zapisz jako stronę sieci Web. Jest to w pasku PLIK. Po otwarciu dokumentu przeciągnij zdjęcia do nowego (innego) folderu i masz zdjęcia gotowe do wstawienia w Word lub do innego zastosowania.

Awatar użytkownika
azorek
fanatyk nissana

Post autor: azorek » 2011-07-05, 10:44

azm-61 pisze:Może zaproponujesz ogólny i jednolity dla wszystkich użytkowników wzór strony (nagłówek, stopka) tych dokumentów w PDF.
Wtedy przyślę dokumenty gotowe do umieszczenia na forum i nie będziesz miał kłopotów z ich przetwarzaniem.
Dokumentów PDF nie będę przetwarzał, zostaną umieszczone na serwerze, naszym lub zewnętrznym ( to zależy od ich rozmiarów). Na forum stworzę temat i w nim umieszczę tylko linki to tychże dokumentów.
azm-61 pisze:P.s. Zdjęcia z Worda Krzysztofa jako odnośniki możesz odzyskać zapisując dokument Word - Zapisz jako stronę sieci Web. Jest to w pasku PLIK. Po otwarciu dokumentu przeciągnij zdjęcia do nowego (innego) folderu i masz zdjęcia gotowe do wstawienia w Word lub do innego zastosowania.
Jak tylko znajdę czas to spróbuję coś z tym zrobić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”