Trafiła mi się okazja na zakup Nissana Terrano 2 2.7 TDi 1998r.
Cena atrakcyjna, auto sprawdzone pod każdym względem oraz na stacji diagnostycznej. W rezultacie zakupione

Nie jest igła ale mechaniczni sprawne.
Mam kilka pytań do Was odnośnie:
1. Nie działa pilot centralnego zamka (baterie nowe). Czy orientuje się ktoś gdzie znajduje się centralka, ewentualnie czy jest opcja dostrojeni pilotów? (w niektórych markach można zakodować piloty, które się rozkodowały ze względu na długi brak napięcia na bateriach)
2. Czy na desce rozdzielczej jest kontrolka załączonego napędu 4x4 i ew. blokady? U mnie się nic takiego nie świeci a czytałem przeglądając forum, że takowa istnieje.
3. Na wolnych obrotach (800-900)lekko trzęsie nadwoziem - tragedii nie ma, nie słychać jakiś stuków z silnika, wałów. Załączę klimę, obroty leciutko wejdą wyżej i sytuacja się poprawia. Tak ma być?
4. Poradzicie jakich napraw serwisowych dokonać (oleje, płyty itp itd.) aby auto posłużyło przez kilka albo kilkadziesiąt następnych lat - na co zwracać głównie uwagę.
5. Wymiany wymagają opony - jakie kupić? Zimowe, całoroczne czy letnie? Auto będzie używane na asfalcie (dojazd do miejsca pracy po całym województwie) i po dojechaniu na miejsce teren (pola, drogi szutrowe, lasy)
Jeśli będe miał jakieś pytania to na pewno się odezwie. Dziękuje za pomoc i proszę o wyrozumiałość. Pierwsze auto terenowe, pierwsza jazda w terenie i micha uśmiechnięta od ucha do ucha

Pozdrawiam
[ Dodano: 2015-01-19, 17:15 ]
Jeśli chodzi o centralkę, znalazłem parę instrukcji jak to zrobić - niestety pomimo sporego czasu spędzonego w aucie nie udało mi się wywołać mrugnięcia kierunkowskazów (tryb programowania)..... teraz zostaje mi zaglądnięcie do centralki zamków. Gdzie się ona znajduje? Drzwi kierowcy?
Jeśli się okaże, że winna jest centralka to od razu zamontuje uniwersalny sterownik - koszt 60 zł ,
[ Dodano: 2015-01-19, 17:55 ]
Proszę też o podesłanie aktualnych linków do książek serwisowych, instrukcji obsługi. Te co znalazłem na forum nie otwierają się.