Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[ Terrano II] Dziwne zachowanie Tyrana

Moderatorzy: bonzo, azorek

Leśny
nowy na forum
Kontakt:

[ Terrano II] Dziwne zachowanie Tyrana

Post autor: Leśny » 2014-12-20, 20:42

Witam,

Ostatnio w pracy zakopałem się tyrankiem w pięknym błocie gliniastym. Po kilku próbach wyjechania (napęd 4x4 i reduktorem) udało się wyskoczyć z tego topieliska. Od tego momentu mam dziwne objawy w swoim autku i nie mogę dojść co się stało.

Podczas jazdy po asfalcie i przekroczeniu prędkości 40km/h auto zaczyna buczeć, wpada w dziwne wibracje ( czuć je na kierownicy i ogólnie cała buda drży). Problem pojawia się przy dodawaniu gazu na trzech ostatnich bigach. Nie wiem co się mogło stać.

W pierwszy momencie pomyślałem że to ciężarek z któregoś koła zleciał - wyważyłem wszystkie od nowa.

Problem nie znikł.

Dzisiaj dokładnie w kanale i z lewarkiem sprawdziłem zawieszenie. Polibusze wszystkie na miejscu, żadnych luzów na stabilizatorach.

Pomyślałem o wale, delikatny, acz moim zdaniem zbyt minimalny luz na krzyżaku przy moście (przód w porządku się wydaje - sprawdzone sprzęgiełka, pół-ośki, wała).

Nie wiem co to mogło się stać. Jak mówię problem pojawia się zawsze przy jakiś 2000 obrotów na trójce i trwa cały czas do 90km/h (jeden przejazd boję się auta uszkodzić).

Czy któryś z Was może miał podobne objawy i może wie co jest przyczyną tego zachowania auta?

Dodam że wszystkie płyny i w skrzyni i mostach były miesiąc temu wymieniane. Polibusze są nowe.

Proszę o odpowiedź gdyż auto jest mi potrzebne sprawne na co dzień z racji pracy jaką wykonuję w terenie.
Ostatnio zmieniony 2014-12-28, 11:31 przez Leśny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
klfsolec
fanatyk nissana

Post autor: klfsolec » 2014-12-20, 21:43

powiem tak bo może nie zrozumiałem do końca twojego posta ale jesli dostały koła duzo błota to może dobra myjka z kanału by sie przydała
klfsolec KFSI blabla jesteś z Bydgoszczy lub okolic dołącz do https://www.facebook.com/EkipaKujawskaNz

Leśny
nowy na forum
Kontakt:

Post autor: Leśny » 2014-12-20, 21:48

Koła wymyte i wyważone po całym zajściu, podwozie ogólnie też myjka przepłukała.

Awatar użytkownika
akara
wiem o czym pisze

Post autor: akara » 2014-12-21, 00:09

Miałem to samo. Przyczyna wał napędowy. W moim przypadku przedni /mam zabieraki i przedni most cały czas pracuje/ miał minimalny luz na krzyżaku i było drżenie kierownicy i trzepanie budą 70-120 km/godz. Wymieniłem krzyżak i jest ok. :mrgreen:

Leśny
nowy na forum
Kontakt:

Post autor: Leśny » 2014-12-21, 08:17

Witam,

Ale to przez tak minimalny luz na wale, a dokładniej na krzyżaku aż tak rzuca kabiną? U mnie przedni jest ok (sprawdzałem nic się nie dzieje z nim złego, 0 luzów, a przełożenie na półośki działa bez zarzutu.

To jednak ten tylni... ahhh kolejny remont ;P

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
azorek
fanatyk nissana

Post autor: azorek » 2014-12-21, 12:43

Objawy typowe dla wału. Nawet minimalny luz wprawi budę w wibracje.

Leśny
nowy na forum
Kontakt:

Post autor: Leśny » 2014-12-29, 20:26

Witam po przerwie świątecznej.

Dzisiaj usunięty został stary krzyżak w wale i wstawiony nowy. Problem usunięty :) Na całe szczęście :)

Okazało się, że jedno ramie krzyżaka prawie o 0,5cm było zjedzone przez rdzę (aż dziwiłem się, że wcześniej nic nie objawiało tego stanu i wyszło to dopiero ostatnio).

Pozdrawiam,
Leśny

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”