[ Terrano II] Czujnik poziomu wody w filtrze
[ Terrano II] Czujnik poziomu wody w filtrze
Cześć
Jestem na etapie ogarniania nowego nabytku jakim jest Terrano2 2.7TDi '97.
Przy okazji wymiany filtra paliwa stwierdziłem że kabelek czujnika poziomu wody w filtrze został obcięty (zostało jakieś 2cm przy czujniku). Próbuję odtworzyć to połączenie - przylutowałem kabelki do tego kikuta z ładnym konektorem. Problem jest taki że nie jestem pewien gdzie to ma być podłączone do instalacji..
Widzę jakiś obcięty kabelek (2 przewody - czarny + niebieski - tak samo jak przy czujniku) oraz dwupinowe puste gniazdo przypięte do wiązki. Na 90% wydaje mi się że to ten obciety kabelek ale nie jestem pewien.
Czy ktoś ma jakieś zdjęcia pokazujące to połączenie ?
Czy można jakoś miernikiem stwierdzić czy ten czujnik co mam dobrze działa ?
Dzieki
Jestem na etapie ogarniania nowego nabytku jakim jest Terrano2 2.7TDi '97.
Przy okazji wymiany filtra paliwa stwierdziłem że kabelek czujnika poziomu wody w filtrze został obcięty (zostało jakieś 2cm przy czujniku). Próbuję odtworzyć to połączenie - przylutowałem kabelki do tego kikuta z ładnym konektorem. Problem jest taki że nie jestem pewien gdzie to ma być podłączone do instalacji..
Widzę jakiś obcięty kabelek (2 przewody - czarny + niebieski - tak samo jak przy czujniku) oraz dwupinowe puste gniazdo przypięte do wiązki. Na 90% wydaje mi się że to ten obciety kabelek ale nie jestem pewien.
Czy ktoś ma jakieś zdjęcia pokazujące to połączenie ?
Czy można jakoś miernikiem stwierdzić czy ten czujnik co mam dobrze działa ?
Dzieki
Ogólnie to ten czujnik jest trochę zmaltretowany, trochę poodłamywał ktoś odkręcając, nakrętka do spuszczania wody nie ma już motylka - połamany (więc właściwie ciężko jest ją odkręcić), kabelek został obcięty.
Co do kontrolki to się nie pali, będę walczył dalej w ostateczności kupię na allezło używkę, bo niestety czujnik ten nie występuje jak inne czujniki w sklepach..
pozdrawiam
Co do kontrolki to się nie pali, będę walczył dalej w ostateczności kupię na allezło używkę, bo niestety czujnik ten nie występuje jak inne czujniki w sklepach..
pozdrawiam
filtr oczywiście wymieniony
kupiłem sobie ostatnio w Lidlu taki specjalny klucz/przyrząd do odkręcania filtrów
dzięki temu obyło się bez odkręcania całej podstawy, filtr odkręcił się bez problemu, czujnik zdemontowałem jak już miałem filtr na wierzchu, dolutowałem do kabelków przedłużenie zakończone konektorem i całość wrzuciłem na samochód z powrotem.
Teraz pozostaje tylko zrobić połączenie od strony auta

Teraz pozostaje tylko zrobić połączenie od strony auta