Cześć!
Tylko
nie kupuj na zimę MTADOR IZZARDA MP71 tak jak ktoś polecił na innym forum. To nie jest opona na zimę lecz przede wszystkim na podłoże żwirowe.
Według porównywania specyfikacji różnych opon to posiada niby 5 * (gwiazdek) właśnie na podłoże żwirowe, a 4* na asfalt - to tak tylko na marginesie.
Teraz moje odczucia zimowe gdyż mam założone nowe takie opony - 235/75/15.
Są strasznie śliskie na ubitym śniegu. Samochód sam wpada w poślizgi przy najmniejszym dodaniu gazu, trudno go utrzymać w jeździe na wprost, hamowanie tragiczne. Nawet po włączeniu dodatkowego napędu nie czułem się komfortowo tak jak na poprzednich zużytych oponach. To na starych prawie łysych Herkulesach (zimowych) było nieporównywalnie lepiej samochód z 4x4 jechał jak po sznurku.
Lato na suchym asfalcie - tak sobie bez większych problemów ale nie całkowicie pewnie. Na mokrym już jest trochę gorzej ale jak się o tym wie to też można sobie poradzić. W terenie (lato) zawiesiłem się na przednim wahaczu w wysokiej koleinie torfowej ze stojącą wodą krótko po deszczu i już z niej nie wyjechałem, potrzebny był ciągnik o 11 w nocy.
Te opony są bardzo twarde i masywne no i dość ciężkie.
Moje ogólne odczucie - gdybym miał ponownie kupować opony to po doświadczeniu zimowym z tymi na pewno bym wyprał inne.
Poza tym w internetowych ocenach zdobyły bodajże 3,8 punktu co klasyfikuje je prawie na samym końcu. Opony innych znanych firm zdobyły co najmniej o dwa punkty więcej ale cena tych opon to nie ok/ 380 zł za sztukę, a delikatnie zaczynając od 500 wzwyż.
Te opony są jednymi z najtańszych na naszym rynku ale cena jest adekwatna do jakości i skuteczności tych opon. Oczywiście każda opona ma swoje priorytety i może właśnie ta jest przede wszystkim przeznaczona na luźne podłoża, a nie na asfalt czy śnieg więc decydując się na zakup opon trzeba zapoznać się z przeznaczeniem danej opony bo nie ma idealnych opon na każde podłoże zwłaszcza w najniższej cenie.
Jeśli opony zimowe i na dodatek Matador to raczej z serii
Matador MPS520 Nordicca, a nie MP71 tylko nie wiem czy akurat jest taki rozmiar.
Oczywiście wybór należy zawsze do kupującego.
Andrzej
[ Dodano: 2013-01-17, 10:40 ]
A może zainteresujesz się taką oponą:
Hercules Avalanche X-Treme 235/75R15 105 S cena 480 zł.
Tu:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2101/comp/238412
o bieżniku widać, że jest to typowo zimowa opona.
A tu przejrzyj więcej opon:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2101/fil ... _0_0_0_0_0
Oczywiście nie znam tej opony ale jest to typowo zimowa opona więc będzie na pewno dużo lepsza niż pseudo uniwersalna lub letnia dopuszczona do warunków zimowych.