Nissan Terrano 2 czujnik prędkości pojazdu
-
- nowy na forum
Nissan Terrano 2 czujnik prędkości pojazdu
Witam, mam problem w Nissanie Terrano 2 2.7 TDI . Miga lampka Check. Po odczytaniu błędów wyskakuje błąd 14- Czujnik prędkości pojazdu. Auto nie posiada ABS . Gdzie w aucie znajduje się ten ten czujnik?
z tyłu w skrzyni, z boku p prawej chyba a prędkość masz ? to jak może nie działać
chyba że jest linka bo widziałem tez takie wersje
chyba że jest linka bo widziałem tez takie wersje
- http://www.hcd-customdevices.pl/
- NOWE zestawy +4" terrano / pickup, synchronizatory
-
- nowy na forum
no to idzie do zegarów pewnie a zegarów idzie sygnał do ECU,
możesz sprawdzić ciągłość wiązki zegar-ecu albo jak masz oscyloskop to bezpośrednio sygnały na ecu,
zakładając że odnajdziesz się na schematach w serwisówce
możesz sprawdzić ciągłość wiązki zegar-ecu albo jak masz oscyloskop to bezpośrednio sygnały na ecu,
zakładając że odnajdziesz się na schematach w serwisówce
-
- nowy na forum
czujnik prędkości ... hmm
zakładając że nie działa jak był bezlinkowy to byś nie miał wskazania prędkości,
sygnał prędkości ecu bierze do kilku rzeczy między innymi wraz z położeniem gazu służy do określenia obciążenia silnika -> sterownie pompą - mapa, sterowanie egr, czy grzania świec.
96 ? hmm to tam w ogole jest komp od sterowania silnika ? jak jest tylko egr to można raczej olać bo sygnał idzie do sterowania grzania świec i do egr
generalnie to się nie znam na tym u mnie nie ma kompa.... na razie
zakładając że nie działa jak był bezlinkowy to byś nie miał wskazania prędkości,
sygnał prędkości ecu bierze do kilku rzeczy między innymi wraz z położeniem gazu służy do określenia obciążenia silnika -> sterownie pompą - mapa, sterowanie egr, czy grzania świec.
96 ? hmm to tam w ogole jest komp od sterowania silnika ? jak jest tylko egr to można raczej olać bo sygnał idzie do sterowania grzania świec i do egr
generalnie to się nie znam na tym u mnie nie ma kompa.... na razie

-
- nowy na forum
-
- nowy na forum
Witam,grippen123 pisze:Komp jest . Auto jeździ normalnie .Tylko przez moment rzuca silnikiem, przy odpaleniu tak jak by się zapowietrzył ale to raczej nie wina czujnika. Cały czas miga lampka Check .
Wykasuj błędy i sprawdź je ponownie. Jakaś dziwna sprawa z tym czujnikiem prędkości i objawami usterki. Jeżeli napęd prędkościomierza masz na lince to być może wewnątrz licznika jest jakiś przetwornik a sam prędkościomierz to wskaźnik magnetoelektryczny, więc być może do licznika trzeba zajrzeć.
Jak przy odpalaniu rzuca silnikiem to bym sprawdził po pierwsze świece żarowe, po zdjęciu listwy zasilającej, bez oczywiście wykręcania z głowicy. Może być również problem z wtryskiwaczem sterującym - migająca kontrolka "Check".
Pozdrawiam,
Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...