Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[Terrano] sprawdzenie pompy wstryskowej Terrano II

Moderatorzy: bonzo, azorek

leszekkpl
nowy na forum

[Terrano] sprawdzenie pompy wstryskowej Terrano II

Post autor: leszekkpl » 2011-08-22, 19:42

Witam
Mam problem z pompą wtryskową w swoim nissanie terrano II 2.7 TD 1995r., a mianowicie przy rozruchu jak zapalam silnik łapie i gaśnie, sprawdzałem dopływ paliwa ze zbiornika do pompy wtryskowej i jest odpowiedni, natomiast pompa nie zaciąga paliwa, jakie mogą być tego przyczyny i jak sprawdzić pompę wtryskową i jej podzespoły?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
piotr323f
fanatyk nissana

Post autor: piotr323f » 2011-08-23, 12:01

Witam,

Pompy wtryskowej sam nie sprawdzisz, jeśli chodzi o jej parametry pracy. Szkoda czasu, nerwów i pieniędzy. Możesz posprawdzać parę rzeczy, najważniejsza czy drożny jest filtr siateczkowy w króćcu dolotowym? Jak jesteś w stanie ją wymontować to sprawdzenie parametrów jej pracy przez konkretnego mechanika, bez regulacji kosztuje ok 100zł. Sprawdzi on ciśnienie przetłaczania, ciśnienie wytwarzane przez głowicę pompy, działanie układu przyśpieszenia wtrysku, jej szczelność itp. Jesteś w super sytuacji, ponieważ masz całkowicie mechaniczną pompę wtryskową.

Po jej wyjęciu może być konieczne ponowne ustawienie statycznego kąta wyprzedzenia wtrysku, samo włożenie w to samo miejsce i na oznaczone miejsca może nie być do końca idealne, może ale nie musi.

Pozdrawiam,

Piotr
... W życiu piękne są tylko chwile ...

leszekkpl
nowy na forum

Post autor: leszekkpl » 2011-08-24, 16:04

Sprawdzałem na dwóch zaworach, na jednym przewodzie zaworu jak włączasz stacyjkę to włącza się napięcie, a na drugim przewodzie zaworu jest napięcie tylko przy rozruchu silnika. Jeden z forumowiczów pisał, że te dwa przewody można zmostkować, lecz uważam że to jest nieprawidłowe.
Ktoś mi mówił, że przyczyną tego problemu może być alarm z odcięciem zapłonu, lecz alarmu nie mam, a stacyjka jest ok.

[ Dodano: 2011-08-29, 19:10 ]
Zauważyłem również, iż wskaźnik licznika paliwa po wyłączeniu silnika nie spada na sam początek, tylko zatrzymuje się na poziomie paliwa i tak jest cały czas, gdy silnik jest włączony i wyłączony, może to ma jakieś znaczenie w związku z moim powyższym problemem?

[ Dodano: 2011-09-06, 18:26 ]
Nie rozwiązałem jeszcze tego problemu. Chcę jeszcze dodać, iż po włączeniu świateł pozycyjnych, krótkich lub długich, zapalają się wszystkie kontrolki na tablicy rozdzielczej, także wycieraczki "wariują" - jaka może być tego przyczyna? Wcześniej co opisywałem, to nie mogłem zapalić silnika, kręcąc rozrusznikiem zapala (chwyta) i gaśnie.
Z góry dziękuję za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terrano”