Witaj Kolego!
Ja taki objaw (lekki stuk) miałem do poprzedniej zimy. Obecnie po tamtej zimie kiedy byłem zmuszony jeździć trochę na napędach jest jeszcze gorzej. Przy ruszaniu, a właściwie przy każdej zmianie biegów podczas jazdy odczuwam pewien uślizg z oporem i dopiero napęd jest sztywny (nie myl z czymś innym, pewne skojarzenia nie są tu wskazane), towarzyszy temu głuchy stuk. Przedtem był on bardziej metaliczny ale delikatniejszy i bez odczuwalnego uślizgu. Przy tym uślizgu jadąc na łagodnym łuku drogi dodając i ujmując gaz mam znoszenie samochodu. Ten objaw jest podobny do uszkodzonych tulei metalowo gumowych w wahaczach wzdłużnych z tyłu. Jak są uszkodzone to też tak nosi po dodaniu i ujęciu gazu ale to jest wyczuwalne nawet przy jeździe na wprost. Z tulejami w wahaczach tego nie wiążę, jest to coś innego, podałem tu tylko pewne skojarzenie. W następnym tygodniu wezmę się za to i poszukam co mu dolega więc po sprawdzeniu podzielę się informacjami.
Kiedyś na innym forum już pisałem na podobny temat więc przytoczę tu tamtą moją wypowiedź.
"Stuk który towarzyszy spuszczaniu sprzęgła może być spowodowany minimalnym luzem na końcówce kołnierzowej wałka napędzającego przekładni głównej. Gdzie tego szukać? Znajdziesz to przy moście tylnym, jest to końcówka mostu osadzona na wieloklinie na wałku napędzającym ( atakującym) i dokręcona dużą nakrętką. Do tej końcówki przykręcony jest czterema śrubami wał napędowy – zaznaczyłem to czerwoną strzałką na załączonym zdjęciu. Gdy odkręcisz cztery śruby wału napędowego i go odsuniesz od mostu to wewnątrz tej końcówki jest nakrętka. Można sprawdzić siłę dokręcenia tej nakrętki używając klucza dynamometrycznego I TYLKO JEGO czy jest z odpowiednią siłą dokręcona nakrętka. Podkreślam nie powinno się dokręcać w inny sposób.
Siła dokręcania tej nakrętki: 167-196 N · m , 17-20 kg-m, 123-145 ft-Ib
Jedź z tym do dobrego mechanika.
Przypuszczam, że to najprawdopodobniej jest właśnie ta usterka ale powinieneś sprawdzić też czy krzyżaki wału nie mają już luzów.
Krzyżaki podobno pasują od IVECO DAILY numer katalogowy 050.579 000 lub 190 59 86 - ALE NIE GWARANTUJĘ!.
W moim podobno są właśnie takie założone, sam tego nie sprawdzałem - informacja pochodzi od poprzedniego właściciela."
Jak znajdę zdjęcie które tam zamieściłem to jeszcze dodam do tego opisu.
Andrzej