Witam wszystkich
Jestem nowym posiadaczem Navary d40 2006r automat wersja premium 58kkm .Kupiłem samochód kilka dni temu na ciepłym silniku stuki prawie niesłyszalne minimalnie około 2000 obr.Przy odpaleniu na zimno metaliczne stukanie najmocniej przy około 2000obr, nie wiem czy stracił moc poniewaz dopiero kupiłem wydaje mi się ,że nie.Proszę o poradę co to może być,mechanik twierdzi ,że być może wtrysk nie jest pewien może panewka dzisiaj stawiam do naprawy. Jeżeli ktoś miał podobne objawy proszę o podpowiedz dzięki.
[Navara] stukanie silnika
[Navara] stukanie silnika
Ostatnio zmieniony 2010-01-06, 08:02 przez janusz299, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- nowy na forum
Witam,
piszę na prośbę znajomego, który stroni od komputera i internetu.
Pan A. ma Navarę D40 rocznik 2008, przebieg około 35 tys., gwarancja ważna jeszcze przez około rok. Problemem w aucie jest zbyt głosno działająca turbina. Przy wchodzeniu na wyższe obroty (od ok. 2000 wzwyż) turbina wydaje odgłos zbliżony do gwizdu. Znajomy porównywał hałas swojego auta z dźwiękami turbiny w około 10 Navarach tego samego typu. Różnica jest zdecydowana. Kilkakrotnie zgłaszał problem w serwisie, jednak stwierdzono że jest to normalne, ponieważ turbina wydaje charakteryetyczny dźwięk. Charakterystyczny - tak, ale nie aż tak głośny. Czytałam na innym forum, że norma to 80 decybeli przy 3000 obrotów. Gdzie można zmierzyć poziom hałasu? W normalnej stacji diagnostycznej, gdzie robi się przegląd?
Poszukuję osób, które miały podobny problem albo mogą podpowiedzieć jak dalej postępować. Będę wdzięczna za odzew.
Pozdrawiam, Ola
piszę na prośbę znajomego, który stroni od komputera i internetu.
Pan A. ma Navarę D40 rocznik 2008, przebieg około 35 tys., gwarancja ważna jeszcze przez około rok. Problemem w aucie jest zbyt głosno działająca turbina. Przy wchodzeniu na wyższe obroty (od ok. 2000 wzwyż) turbina wydaje odgłos zbliżony do gwizdu. Znajomy porównywał hałas swojego auta z dźwiękami turbiny w około 10 Navarach tego samego typu. Różnica jest zdecydowana. Kilkakrotnie zgłaszał problem w serwisie, jednak stwierdzono że jest to normalne, ponieważ turbina wydaje charakteryetyczny dźwięk. Charakterystyczny - tak, ale nie aż tak głośny. Czytałam na innym forum, że norma to 80 decybeli przy 3000 obrotów. Gdzie można zmierzyć poziom hałasu? W normalnej stacji diagnostycznej, gdzie robi się przegląd?
Poszukuję osób, które miały podobny problem albo mogą podpowiedzieć jak dalej postępować. Będę wdzięczna za odzew.
Pozdrawiam, Ola