[N14] Wycieraczki działają cały czas
Moderatorzy: bombel, mimier, scubzik
[N14] Wycieraczki działają cały czas
Witam
Ostatnio chciałem włączyć wycieraczki z przodu (rzecz jasna bo padał deszcz) więc zapalam silnik i włączam wycieraczki, ku mojemu zdziwieniu nie działały więc zaczęły się poszukiwania. przyczyną był spalony bezpiecznik, więc wymieniłem bezpiecznik i stała się rzecz bardzo dziwna, nawet gdy wycieraczki są wyłączone to działają cały czas. Przestają dopiero gdy wyłączę zapłon bądź wyciągnę bezpiecznik, i to muszę wyciągnąć wtedy gdy wycieraczki są na samym dole. Szukałem przyczyn, myślałem że to spalony przekaźnik, wymieniłem (miałem z poprzedniego nissana), myślałem że to wina tej "dźwigni" co włącza i wyłącza wycieraczki bo myślałem że styki się zwarły i dlatego działa cały czas, wymieniłem również to i dalej nic, ale gdy odepnę kostkę od tego sterowania wycieraczkami to przestają działać. wycieraczki działają cały czas na 2 biegu (wolna praca ciągła). Wiecie co może być przyczyną ?
ps. ostatnio padł mi alternator (było ładowanie 17V zamiast 14V) i ugotowało mi akumulator i spaliło jedną H4 ale po wymianie tego wycieraczki działały. mineło pare dni bo auto stało i nagle przestały działać
Ostatnio chciałem włączyć wycieraczki z przodu (rzecz jasna bo padał deszcz) więc zapalam silnik i włączam wycieraczki, ku mojemu zdziwieniu nie działały więc zaczęły się poszukiwania. przyczyną był spalony bezpiecznik, więc wymieniłem bezpiecznik i stała się rzecz bardzo dziwna, nawet gdy wycieraczki są wyłączone to działają cały czas. Przestają dopiero gdy wyłączę zapłon bądź wyciągnę bezpiecznik, i to muszę wyciągnąć wtedy gdy wycieraczki są na samym dole. Szukałem przyczyn, myślałem że to spalony przekaźnik, wymieniłem (miałem z poprzedniego nissana), myślałem że to wina tej "dźwigni" co włącza i wyłącza wycieraczki bo myślałem że styki się zwarły i dlatego działa cały czas, wymieniłem również to i dalej nic, ale gdy odepnę kostkę od tego sterowania wycieraczkami to przestają działać. wycieraczki działają cały czas na 2 biegu (wolna praca ciągła). Wiecie co może być przyczyną ?
ps. ostatnio padł mi alternator (było ładowanie 17V zamiast 14V) i ugotowało mi akumulator i spaliło jedną H4 ale po wymianie tego wycieraczki działały. mineło pare dni bo auto stało i nagle przestały działać
Ostatnio zmieniony 2012-07-10, 20:13 przez lestant, łącznie zmieniany 1 raz.
lestant, może usmażył się sterownik wycieraczek .. bo przełącznik zespolony z tego co kojarzę daje jedynie sygnał na sterownik .. tylko muszę doczytać czy sterownik jest osobno czy zespolony z napędem.
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"
gdzie jest ten sterownik od wycieraczek dokładnie ?
pomoże ktoś ? bo ciężko tak bez wycieraczek he
[ Dodano: 2012-07-09, 23:48 ]
ok problem rozwiązany ale nie do końca, okazało się że to jest wina przełącznika tego od wycieraczek przy kierownicy (źle sprawdziłem) i aby to wymienić muszę ściągnąć całą kierownicę, mam kierownicę z poduszką, z prawej i lewej strony (za zaślepkami) są śruby torxy z takim pręcikiem w środku, macie jakieś patenty na to aby to odkręcić
bo wpierw chyba te dwie śruby trzeba bo to trzyma poduszkę tak ? a potem tylko centralną i kierownica schodzi ?
[ Dodano: 2012-07-10, 23:20 ]
ok problem rozwiązany
pomoże ktoś ? bo ciężko tak bez wycieraczek he
[ Dodano: 2012-07-09, 23:48 ]
ok problem rozwiązany ale nie do końca, okazało się że to jest wina przełącznika tego od wycieraczek przy kierownicy (źle sprawdziłem) i aby to wymienić muszę ściągnąć całą kierownicę, mam kierownicę z poduszką, z prawej i lewej strony (za zaślepkami) są śruby torxy z takim pręcikiem w środku, macie jakieś patenty na to aby to odkręcić

[ Dodano: 2012-07-10, 23:20 ]
ok problem rozwiązany

lestant,
SAM NAPRAWIAM
strona 311 masz schemat .
Szukam info gdzie jest sterownik .. ale podejrzewam, że pod konsolą gdzieś .. Szukam dalej
SAM NAPRAWIAM
strona 311 masz schemat .
Szukam info gdzie jest sterownik .. ale podejrzewam, że pod konsolą gdzieś .. Szukam dalej

Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
Witam Wszystkich
Odświeżam temat, mam bardzo podobny problem:
1. Wycieraczki nie działają - spalony bezpiecznik
2. Wymiana bezpiecznika
3. Po włączeniu stacyjki wycieraczki zaczęły działać w pozycji OFF
Coś się przy tym zakopciło z manetki;
4. Wymieniłem samą elektronikę od innej manetki, bez zdejmowania
kierownicy, (bez wymiany mechanicznego mechanizmu) wycieraczki działały prawidłowo przez 3 dni;
później ten sam problem - wycieraczki zaczęły działać w pozycji OFF, przy tym znów się zakopciło z manetki.
Co może powodować problem - uszkadzanie elektroniki? Jakieś zwarcie?
Odświeżam temat, mam bardzo podobny problem:
1. Wycieraczki nie działają - spalony bezpiecznik
2. Wymiana bezpiecznika
3. Po włączeniu stacyjki wycieraczki zaczęły działać w pozycji OFF
Coś się przy tym zakopciło z manetki;
4. Wymieniłem samą elektronikę od innej manetki, bez zdejmowania
kierownicy, (bez wymiany mechanicznego mechanizmu) wycieraczki działały prawidłowo przez 3 dni;
później ten sam problem - wycieraczki zaczęły działać w pozycji OFF, przy tym znów się zakopciło z manetki.
Co może powodować problem - uszkadzanie elektroniki? Jakieś zwarcie?