Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[100NX] Problem z lewym światłem przednim

Moderatorzy: bombel, mimier, scubzik

son91
nowy na forum

[100NX] Problem z lewym światłem przednim

Post autor: son91 » 2011-10-06, 00:37

Witam. Jestem świeżo upieczonym ( :mrgreen: ) właścicielem Nissana 100NX z 1994 roku.Auto praktycznie pozbawione elektrycznych udogodnień oprócz el. lusterek i podnośnika świateł. Silnik 1.6 16V i powiem wam szczerze, noga aż świeżbi żeby cisnąć pedał gazu :) To autko jest cudowne. Tak tytułem wstępu jako nowy użytkownik :D
Teraz problem właściwy. Jako niedoświadczony w zakresie eksploatacji Nissana , mam problem z lewym reflektorem. Mianowicie światło nie pali się dostatecznie, tak jakby dostawało za mało napięcia. Poprzedni właściciel powiedział mi , że to kostka od tego reflektora się przegrzewa ale nie wie dlaczego. Czy ktoś z waszych zastępów mógłby udzielić mi jakiejś informacji na temat gdzie powinienem szukać problemu i co powinienem zrobić? (oczywiście wyłączając pójście do elektryka) A może macie też plany elektryki tego wozu?
EDIT:
A,zapomniałem o drugim problemie: nie wie ktoś może czegoś na temat obrotomierza? Po prostu gdy przyspieszam, obrotomierz mi wariuje, bardzo rzadko działa, częściej pokazuje mi tylko 3,5k obrotów. Coś z linką, czujnikiem,czymkolwiek?

Awatar użytkownika
Wieshaq
fanatyk nissana

Post autor: Wieshaq » 2011-10-06, 06:00

Problemy wielokrotnie wałkowane na forum.
Ze światłem jeżeli to kostka reflektora to ten typ tak ma, wymiana kostki i po bólu. Czasami zdarza się że to problem leży w przełączniku przy kierownicy.

Obrotomierz to też znany temat wystarczy że przeszukasz dział Sunny/100nx. 8-)
Była Y10 2.0D
Była W10 1.6
Była P11 2.0TD
Była K11 1.0 Jive
Było jakieś kombi, i kolejne kombi.
Teraz jest Smok chociaż z fabryki wyjechał jako Subaru Forester ;-)

Awatar użytkownika
komorokoro
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: komorokoro » 2011-10-06, 17:52

Proponuję sprawdzony osobiście sposób na stopioną kostkę

Obrazek

tu nic się nie fajczy

Awatar użytkownika
scubzik
fanatyk nissana

Post autor: scubzik » 2011-10-06, 20:09

komorokoro, popieram .. poza tym sprawdź przewód masy przy kostkach , często on jest przyczyną zwarć ..Jak będziesz zakładał nowe kostki to obetnij przynajmniej 1-2 cm starego przewodu i lutuj do świeżej miedzi ..
Przyczyną "ciemniejszego" świecenia może też być odwrotne podłączenie przewodów tj. plusa od "krótkich" i masy .. Żarówka świeci ale ciemniej .. niby nie powinno to mieć znaczenia przy żarówkach .. ale ma
Uważaj blabla na ZUOOOOOOOO
JEST:Scubzowy SilverFlea
JEST:Mżonkowy Biały SSS:)
BYŁO: Mżonkowa Biała "Beza"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sunny / 100NX”