[Sunny/100NX] Wlew oleju do skrzyni biegów
Moderatorzy: bombel, mimier, scubzik
[Sunny/100NX] Wlew oleju do skrzyni biegów
Czym ruszyć tę śrubę?Od razu odpowiadam,że napęd licznika jest tak zapieczony że nie idzie go ruszyć,więc muszę odkręcić wlew,tylko pytanie: czym?Grzechotka 1/2 jest za duża a 1/4 za mała
.Ma ktoś jakiś pomysł?

Ja do odkręcenia i ponownego przykręcenia użyłem klucza imbusowego (ampul). Klucz nie może idealnie wchodzić w czterokątny otwór w śrubie/korku bo się obrobi jedno albo drugie. Wziąłem większy imbus, diaksa z tarczą szlifierską i zrobiłem z niego czworokąt, po trochu po trochu szlifując tak żeby wszedł na styk. Idealnie się wykręca i wkręca.
Patrząc na stan techniczny oraz blacharski większości aut japońskich w naszym kraju powiem tylko jedno: Cholery nie powinny... A JEŻDŻĄ ! !
- sergiej
- fanatyk nissana
mozesz tez odpowiedni rozmiar torxa wbic w miejsce tego imbusa ...tylko mocny jakis a nie chinol ...i moze wtedy odkrecisz
pamietaj powiedzenie dobrych mechanikow ..."nie ma takiej sruby ktorej nie daloby sie odkrecic"
[ Dodano: 2011-07-08, 14:22 ]
aha jak chcesz to ci dobry odrdzewiacz dam ...nie jakis szit jak wd-40 ... wtedy moze odpusci

[ Dodano: 2011-07-08, 14:22 ]
aha jak chcesz to ci dobry odrdzewiacz dam ...nie jakis szit jak wd-40 ... wtedy moze odpusci

sergiej, wątpię żeby korek spustowy i wlewowy w skrzyni biegów wymagały odrdzewiacza, obudowa jest aluminiowa. torxa można nabić ale szkoda korka moim zdaniem
co do odrdzewiacza osobiście używam Forch Black Magic S411 - w warsztacie w którym kiedyś pracowałem od lat z niego korzystają, puszka około 26zł - zależy gdzie się kupuje.
p.s. imbusa jeszcze nie znalazłem...
co do odrdzewiacza osobiście używam Forch Black Magic S411 - w warsztacie w którym kiedyś pracowałem od lat z niego korzystają, puszka około 26zł - zależy gdzie się kupuje.
p.s. imbusa jeszcze nie znalazłem...
Patrząc na stan techniczny oraz blacharski większości aut japońskich w naszym kraju powiem tylko jedno: Cholery nie powinny... A JEŻDŻĄ ! !