[N14] Rozładowywanie akumulatora Sunny 2.0 D
Moderatorzy: bombel, mimier, scubzik
[N14] Rozładowywanie akumulatora Sunny 2.0 D
Witam. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem rozładowywania akumulatora. Po naładowaniu prostownikiem wytrzymuje miej więcej 2-3 tygodnie w samochodzie a potem pada. Alternator zaś ładuje akumulator ale wtedy gdy auto jest dostatecznie rozgrzane. Miernik na wolnych obrotach pokazuje 14.5 V także jest ok. Jednak kiedy odpalę go gdy silnik jest zimny ładowanie nie przekracza 12,3 - 12,5 a przy przekręceniu kluczyka aby podgrzać świece napięcie na akumulatorze diametralnie spada do np. 10V Jest to bardzo męczące kiedy w trakcie dnia mam do przejechania niecały kilometr i akumulator nie nadąża się naładować. Jeśli ktoś może mi choć trochę pomóc będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
- alfabox
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Najprawdopodobniej strzeliła jedna dioda na mostku prostowniczym i jedna z trzech faz podawana jest połowicznie.kalman89 pisze:Czyli wina tkwi w alternatorze?
Jest jeszcze inna teoria,sprawdź przekaźnik świec żarowych ,czy czasem nie trzyma za długo.
Podłącz miernik pod zacisk świec i zobacz jak długo jest na nich napięcie.
Ostatnio zmieniony 2010-03-29, 20:05 przez alfabox, łącznie zmieniany 1 raz.

Znam już całą przyczynę.
Przekaźnik świec żarowych nie rozłącza świec także od momentu uruchomienia silnika do jego zgaszenia prąd cały czas szedł na świece i alternator nie wytwarzał dostateczną ilość prądu na ładowanie akumulatora. Czeka mnie wymiana przekaźnika. Koszt ok. 100zł Dzięki wszystkim za info. Pozdrawiam

- alfabox
- fanatyk nissana
- Kontakt:
Coś mi ten przekaźnik za przeproszeniem smierdziałkalman89 pisze:Znam już całą przyczynę.Przekaźnik świec żarowych nie rozłącza świec także od momentu uruchomienia silnika do jego zgaszenia prąd cały czas szedł na świece i alternator nie wytwarzał dostateczną ilość prądu na ładowanie akumulatora. Czeka mnie wymiana przekaźnika. Koszt ok. 100zł Dzięki wszystkim za info. Pozdrawiam