Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[N14] Problem z elektryką

Moderatorzy: bombel, mimier, scubzik

Awatar użytkownika
Duchu
fanatyk nissana

[N14] Problem z elektryką

Post autor: Duchu » 2010-11-22, 10:46

Witam jak w temacie wczoraj coś dziwnego w aucie się stało mianowicie najpierw zaczęło śmierdzieć paloną instalacją w kabinie, potem jak podjechałem pod blok ściemniły się światła i podświetlenie zegarów w momencie gdy próbowałem zamknąć szyby (elektryczne) autko zgasło i już nie chciało odpalić, tak jakby aku rozładowany do 0, akumulator ma możę z rok. Po wyłączeniu wszystkiego (wzmacniacz, światła radio oświetlenia w kabinie) auto odpaliło. Ale znowu śmierdziało. Znajomy podpowiedział mi że może to być regulator napięcia martwi mnie tylko skąd ten smród nie znalazłem żadnych poprzepalanych przewodów auto dopiero w środę jedzie do elektryka macie może jakieś sugestie co to może być z góry dzięki ?

Awatar użytkownika
polo1976
stały bywalec

Post autor: polo1976 » 2010-11-22, 15:22

Regulator napięcia masz wbudowany w alternator więc on ci raczej nie śmierdział w kabinie. Masz gdzieś zwarcie. Sprawdź skrzynkę bezpieczników i główne kable w kabinie i pod maską, i tak po nitce do kłębka dojdziesz do meritum. Kuknij też na wiązkę przy kierownicy. Słyszałem że lubią się tam upalać kostki.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Duchu
fanatyk nissana

Post autor: Duchu » 2010-11-22, 15:36

Wiesz co ale czuć pod maską a w srodku tylko jak nawiew pracuje udało mi się dzisiaj umówić do elektryka to od razu sobie sprawdze napiecie ładowanie itd bo wczoraj wieczorem to ciężko było coś zobaczyć jedyne co to aku do ładowania na noc zabrałem mam nadzieje ze nic powazniejszego

Awatar użytkownika
polo1976
stały bywalec

Post autor: polo1976 » 2010-11-22, 16:54

To już masz jakiś punkt zaczepienia. Regulator jak się zjara to go nie czuć po prostu nie podaje odpowiedniego napięcia. Sprawdź główny przewód masowy może gdzieś się odpiął i dotyka silnika co powoduje stopienie izolacji i możliwe zwarcie. Sprawdź również przewód+

Awatar użytkownika
Duchu
fanatyk nissana

Post autor: Duchu » 2010-12-01, 13:28

okazało się że spalił się most z diodami, za naprawę krzyknęli mi 400 zł ale znajomy elektryk ma mi to zrobić taniej czyli jakie 100 zł + 100 zł dla mechanika za czyszczenie śilnika wymianę uszczelek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sunny / 100NX”