Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.


Dziękujemy!

Wiatrak nie działa i ubywa płynu chłodniczego.

Moderator: bonzo

djembe
nowy na forum
Posty: 24
Rejestracja: 2016-01-31, 23:31
Lokalizacja: Trzebiatów

Wiatrak nie działa i ubywa płynu chłodniczego.

Post autor: djembe » 2019-02-20, 23:39

Witam szanownych forumowiczów.

Podobne problemy były poruszane, ale może dokładnie opiszę co się dzieje. Może ktoś pomoże.

Zaczął wariować mi czujnik temperatury wskaźnika ten w głowicy. Po wymianie odpowietrzyłem porządnie układ i coś się zes..ło.

Mam silnik po remoncie i prawie wszystko po regeneracji(pompa wody wymieniona czujniki temp sprawdzone). A i tak temperatura wskazuje dobrze jak chodzi na luzie i się nagrzeje jak jadę wchodzi nad kropkę czyli za ciepło mu. Na czerwone nie wchodzi ale tak pomiędzy czerwienią a środkiem.

Układ zapowietrza mi się co jakiś czas i trzeba dolać i odpowietrzyć:/ Wycieków nie widać. Po odpowietrzeniu jak i przed z nawiewów ciepło a gorąco jak dodam gazu:/(nagrzewnica po płukance więc drożna). Dolny wąż od chłodnicy jak termostat otworzy gorący.

Klima chodzi ale wentylator chłodnicy nie kręci(a powinien bo kiedyś kręcił). Wiatrak działa tylko na drugim biegu sprawdzone po przekaźnikach, na pierwszym przy zwarciu pinu 30 i 87 nie działa. Nie znalazłem bezpiecznika wentylatora, w jego miejscu jest pusto a po przekaźnikach tylko 2 bieg:/. Kupiłem drugi wiatrak i po sprawdzeniu na krótko po przekaźnikach działa więc zamontowalem. Odpaliłem klimę i nie dość że nie kręci to przestał na krótko na 1 biegu dzialac. Pomocy :(

djembe
nowy na forum
Posty: 24
Rejestracja: 2016-01-31, 23:31
Lokalizacja: Trzebiatów

Re: Wiatrak nie działa i ubywa płynu chłodniczego.

Post autor: djembe » 2019-02-25, 10:41

Nikt nic??

Awatar użytkownika
mały v8
fanatyk nissana
Posty: 319
Rejestracja: 2016-03-21, 19:35
Lokalizacja: Siedlce

Re: Wiatrak nie działa i ubywa płynu chłodniczego.

Post autor: mały v8 » 2019-02-25, 17:36

Nie wiem jaki tam silnik itd....ale w starej J30 miałem problem z wiatrakami po zalaniu sterownika silnika przez nagrzewnicę. Bo w tym modelu sterownik wysyłał sygnał na przekaźnik od wiatraków.
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Serena / Vanette”