Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[K10] Światła drogowe

Moderator: mimier

Awatar użytkownika
polo1976
stały bywalec

[K10] Światła drogowe

Post autor: polo1976 » 2010-04-11, 12:18

Witam
Mam mały problem, mianowicie brak świateł drogowych. Mijania i pozycyjne są OK bezpieczniki sprawdzone, żarówki też. ma ktoś pomysł co to może być?? Ewentualnie jakiś łopatologiczny schemat.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
homik123456
fanatyk nissana

Post autor: homik123456 » 2010-04-11, 12:23

moze masz przelacznik zwalony. Ten co masz kierunki,moze styki ci zasniedzialy albo cos.
Musial bys sprawdzic to tam.
Obrazek

Awatar użytkownika
roobalek
doświadczony forumowicz

Post autor: roobalek » 2010-04-12, 09:08

Polo1976
szkoda, że "ubogo" opisałeś, co już sprawdziłeś, to mogłoby wyeliminować zbędne pisanie. Jak w skrócie podał Ci homik123456, musisz przyjrzeć się kompleksowo/metodycznie kablologii świateł drogowych tzn możesz zacząć np od klosza (skoro żarówki sprawdzone), czy z osadzeniem/stykami wszystko OK (wspomniane zaśniedzenie?!), potem sprawdzenie czy po załączeniu jest prąd na kablach, którędy idą, gdzie sie łączą i sprawdzenie na połaczeniach, tak dotrzesz do przełacznika, może sie okazać, że przełącznik "leży", a może sie okazać, że do przełacznika prąd nie dochodzi, no to od przełacznika ruszamy dalej, aż dojdziemy do "aku", nie ma siły, w trakcie tej "wycieczki" namierzysz miejsce/punkt "sabotażu" ;)
Powodzonka.

Awatar użytkownika
polo1976
stały bywalec

Post autor: polo1976 » 2010-04-12, 10:25

roobalek pisze:Polo1976
szkoda, że "ubogo" opisałeś, co już sprawdziłeś, to mogłoby wyeliminować zbędne pisanie. Jak w skrócie podał Ci homik123456, musisz przyjrzeć się kompleksowo/metodycznie kablologii świateł drogowych tzn możesz zacząć np od klosza (skoro żarówki sprawdzone), czy z osadzeniem/stykami wszystko OK (wspomniane zaśniedzenie?!), potem sprawdzenie czy po załączeniu jest prąd na kablach, którędy idą, gdzie sie łączą i sprawdzenie na połaczeniach, tak dotrzesz do przełacznika, może sie okazać, że przełącznik "leży", a może sie okazać, że do przełacznika prąd nie dochodzi, no to od przełacznika ruszamy dalej, aż dojdziemy do "aku", nie ma siły, w trakcie tej "wycieczki" namierzysz miejsce/punkt "sabotażu" ;)
Powodzonka.
Napisałem ubogo ponieważ zrobiłem to na "gorąco". Sprawa wyszła przy naprawie rozrusznika. Autko nie moje więc dowiedziałem się o tym później. Do tego jakiś magik elektryk zrobił taką pajęczynę , że naprawdę ciężko dojść co do czego. Kostki żarówek wymienione żarówki OK. Na kostkach nie ma napięcia po włączeniu długich. Przy kolumnie kierowniczej jest oderwana jedna kostka, która nie wiem od czego jest. Jest na niej prąd.
Obrazek
Fotka zapożyczona z allegro.
To ta zaznaczona strzałką. Jutro będę bawił się z tym dalej bo nie miałem czasu pogrzebać dłużej przy tym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Micra / New Micra”