Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[K11] Skrzywiony drążek reakcyjny (Panharda)

Moderator: mimier

bzyku
nowy na forum

[K11] Skrzywiony drążek reakcyjny (Panharda)

Post autor: bzyku » 2015-01-07, 10:24

Witam. Kilka dni temu miałem niemiłą przygodę, na oblodzonej drodze postawiło mnie bokiem i uderzyłem tylnym prawym kołem w krawężnik :( Po wstępnych oględzinach - skrzywiony drążek Panharda, cała oś tylna przesunięta w lewą stronę... Jest wogóle sens próbować to wyprostować, czy kupić nowy? Jeśli tak to gdzie mogę taki znaleźć? Przez google znalazłem jedynie to:
http://www.alejasamochodowa.pl/p,pl,661 ... trona.html
i jakąś używkę na allegro, droższą od tej nowej.
Obrazek

Awatar użytkownika
bonzo
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: bonzo » 2015-01-07, 11:11

Uważam że powinieneś od razu szukać belki na pewno też dostała sztycha.
Datsun280Z
Przyszła pora na Patrola
był Z31 Y60 N14 gti, gti-r,C23M

SCHODY DREWNIANE

Mariusz.b86
fanatyk nissana

Post autor: Mariusz.b86 » 2015-01-08, 19:18

Belka trzyma się na 4 wahaczach i Panhardzie(nie licząc amortyzatorów, ale jak by mocno dostała belaka to było by widać po kielichach tylnich) jeśli po oględzinach belki wygląda ok jak i łożysko i piasta prawego kola to oprócz Panharda mogły się tez pogiąć wahacze Mam nowy drążek Panharda na zbyciu ale bez tulej gumowych.

bzyku
nowy na forum

Post autor: bzyku » 2015-01-09, 01:00

No więc tak podprostowałem Panharda (swoją drogą to to gnie się praktycznie w rękach :P ), później podniosłem auto na podnośniku platformowym w robocie żeby zajrzeć co słychać u belki. Nic innego nie wyglądało na pogięte, luzów żadnych też nie było, jednak widać było, że koła są przesunięte, a amortyzatory idą pod delikatnym skosem. Po opuszczeniu auta wszystko wróciło do pierwotnej pozycji, jednak dla pewności odwiedzę jakiegoś speca od zawieszenia czy geometrii ;)

PS. Jest jakiś opisany sposób na wzmocnienie tego nieszczęsnego drążka, lub można taki kupić? ;)
Obrazek

Mariusz.b86
fanatyk nissana

Post autor: Mariusz.b86 » 2015-01-09, 06:52

Jest zajrzyj do mojego tematu micry na 4 zakładkę, tylko jeśli tym razem przy takim uderzeniu zgiol sie tylko drążek to z tym panhardem mogło się coś więcej uszkodzić, ja założyłem bo zależało mi na sztywności i jakości prowadzenia auta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Micra / New Micra”