alfabox pisze:iksik pisze:Iza jechała w korku 1h to doszło do 45%
Przy jeździe w korkach to spalanie może nieźle wychodzić.Czas leci,wacha się spala a kilometry nie odchodzą

No wiem ale to spalanie jest znacznie za duże. Oto mój wskaźnik temperatury po przejechaniu 20KM
PS Auto zatankowane pod korek - widać przejechane 80KM i ile paliwa ?

mam dość tego czołgu

niedługo dojdzie do spalania 100 na 100
say33 pisze:witam posiadam też micre 1,2 automat 93 rok (K10) i tak skrzynia miałem te same objawy co ty u mnie poszły tarczki w skrzyni (kupiłem nowa skrzynie za 300zł, tarczki 400zł) w te mrozy wskaźnik dochodzi do połowy, a twoje wysokie spalanie jest wynikiem nie dogrzania silnika bo jak ja jeżdżę tylko jakieś kilometr dwa to mi spalanie wychodzi nawet 20 litrów (ale ja mam też z deka rozregulowany gaźnik) więc jak micra twoja uzyska temperaturę roboczą to spalanie powinno wrócić do normy (jakieś 6 litrów na trasie)
Za co odpowiadają te tarczki ? Ja mam takie objawy że rano jak jest zimno to ja mu w gaz a on albo nie jedzie albo czyć jakby się sprzęgło ślizgało - po chwili problem ustaje. Ślizganie się sprzegła też może powodować zwiększone spalanie.
Co do wymiany termostatu. Jako amator jestem wstanie go wymienić własnoręcznie ? Gdzie go szukać może jakieś podpowiedzi ? Nie tak że nie umiem nic zrobić przy samochodzie ale ten dopiero poznaje i jest dość ciężko.