Witajcie.
Jestem szczęśliwym posiadaczem K10 i ni kuta nie mogę podłączyć radia (Pioneer DEH-1400RB - stare ale jare). Po przekręceniu kluczyka wszystko gra jak marzenie, dopóki nie włącze świateł. Po włączeniu świateł radyjko się wyłącza i nie daje się włączyć. Wyłącze światła - samo się włącza. I jeszcze jedno, jak podłącze antene do radia, to wywala mi bezpiecznik od świateł tylnych prawych. Wie ktoś może o co tutaj chodzi??
Pomocy, bo mnie szlag trafi!!
[K10] Problem z podłączeniem radia!!
Moderator: mimier
Eee...
Zwarcie powodowałoby wywalanie bezpiecznika jak w przypadku podłączania anteny.
Jakby wywaliło bezpiecznik, to po zgaszeniu świateł radio by się nie włączyło.
Może to jest taka bezpieczna wersja słuchania radia, tylko podczas postoju
A na poważnie. Trzeba zmienić sposób podłączenia radia.
W przewodach (chyba żółty i czerwony tam jest) są dwie złączki i jedna zaślepiona.
Trzeba przemienić jedną z drugą (czyli tą zaślepioną do tej która jest teraz podłączona, a tą co jest podłączona - odłączyć i zaślepić).
Jest to podłączenie oszczędnościowe, które ma sprawiać, że mocno żrące radio będzie grało, gdy Ty teoretycznie będziesz w samochodzie - o ile gasisz światła jak wysiadasz (choć u mnie jest brzęczyk pozostawionych włączonych świateł). Takie podłączenie ma Cię uchronić przed rozładowaniem się aku, ale tu jest coś odwrotnie.
Może to jest taka bezpieczna wersja słuchania radia, tylko podczas postoju

W przewodach (chyba żółty i czerwony tam jest) są dwie złączki i jedna zaślepiona.
Trzeba przemienić jedną z drugą (czyli tą zaślepioną do tej która jest teraz podłączona, a tą co jest podłączona - odłączyć i zaślepić).
Jest to podłączenie oszczędnościowe, które ma sprawiać, że mocno żrące radio będzie grało, gdy Ty teoretycznie będziesz w samochodzie - o ile gasisz światła jak wysiadasz (choć u mnie jest brzęczyk pozostawionych włączonych świateł). Takie podłączenie ma Cię uchronić przed rozładowaniem się aku, ale tu jest coś odwrotnie.
Podłączyłem się z masą radia, która to masa zamienia się w zasilanie, jak załączę światła. W nissanie masę trzeba podać spoza kostki, z zewnątrz. Ale nie poprzez antenę.maccio pisze:Eee...
Może to jest taka bezpieczna wersja słuchania radia, tylko podczas postoju![]()