[K12] Temperatura silnika-kontrolka
Moderator: mimier
[K12] Temperatura silnika-kontrolka
Nie gasnie mi niebieska kontrolka temperatury-Pomocy!!
[ Dodano: 2012-02-15, 12:44 ]
zapomnialem dodac micra k12 2005 rok 1.3 silnik
[ Dodano: 2012-02-15, 12:44 ]
zapomnialem dodac micra k12 2005 rok 1.3 silnik
Ostatnio zmieniony 2012-02-21, 02:51 przez piotr83a, łącznie zmieniany 1 raz.
piotr83a
Z tego co pamietam to chyba ostrzezenie o zimnie a nie temeraturze silnikapiotr83a pisze:Nie gasnie mi niebieska kontrolka temperatury-Pomocy!!
[ Dodano: 2012-02-15, 14:49 ]
Kod: Zaznacz cały
Niebieska kontrolka płynu chłodzącego świeci się poniżej 55*C, gaśnie powyżej tej temperatury natomiast czerwona zapala sie przy 114*C i świeci dopóki temp nie spadnie poniżej tej wartości.
A ja zrobiłem 100 km i mam dodatkowe zegary z temperaturą oleju i wskazówka ani nie drgnęła, a skala zaczyna się od 50 stopni.piotr83a pisze:wlasnie ze ostatnio przejechalem w jedna strone 36 km i nadal swiecila:(
Chcesz sprawdzić czy działa? Włacz silnik i niech chodzi na luzi przez kilkanaście minut
P.S. W micrach k12 były silniki 1,0, 1,2 , 1,4 i 1,6 oraz 1,5 D
Niebieska kontrolka jest na 100% od wody. U innych użytkowników gaśnie po ok. 2km, zimą może troszke więcej.
Opcje są dwie, termostat albo czujnik temp. Raczej termostaty padają w k12. Jak jest możliwość to zobacz czy po uruchomieniu auta chłodnica nagrzewa się oraz przewód dolny i górny w równym stopniu.
Opcje są dwie, termostat albo czujnik temp. Raczej termostaty padają w k12. Jak jest możliwość to zobacz czy po uruchomieniu auta chłodnica nagrzewa się oraz przewód dolny i górny w równym stopniu.
K10 GA16DE + Madzia 323 

Zadzwoń do ASO, podaj nr vin i zapytaj czy nie ma akcji serwisowej/naprawczej Twojego auta. W Micrach K12 wymieniano wadliwe czujniki, chyba temperatury jak dobrze pamiętam.
Ktoś kiedyś powiedział, że dawniej auta naprawdę budowano z blachy i stali, drewno było dodatkiem a plastiku używano do wysadzania mostów ...