[J30] Jak dostać się do głośników??
Moderator: janusz
[J30] Jak dostać się do głośników??
Mam problem z przednim głośnikiem z drzwi kierowcy i chciałbym do niego zajrzeć. Widziałem jakieś miejsca na maskownicy do zdjęcia ale nie chcę zrobić tego siłą żeby nic nie urwać. Czy da się zdjąć tą maskownicę i w jaki sposób?? jeśli nie to prosiłbym o instrukcję jak inaczej mogę się tam dostać.

Re: Jak dostać się do głośników??
Nie da się samej ściągnąć. Z boczkiem drzwi trzeba, klamka a raczej jej obudowa ma zatrzaski od góry i dołu a jej koniec od strony zamka jest wciśnięty na bolec, pchasz osłonkę klamki w stronę zamka podważając lekko od góry lub dołu i zeskoczy, później 1 śrubką w otworze (uchwycie takim pod zaślepką) a od spodu zatrzaski. Całość do góry podnosisz (od góry ma zaczepy)krycho91 pisze:Mam problem z przednim głośnikiem z drzwi kierowcy i chciałbym do niego zajrzeć. Widziałem jakieś miejsca na maskownicy do zdjęcia ale nie chcę zrobić tego siłą żeby nic nie urwać. Czy da się zdjąć tą maskownicę i w jaki sposób?? jeśli nie to prosiłbym o instrukcję jak inaczej mogę się tam dostać.
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu 

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"
						MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"

Re: Jak dostać się do głośników??
Szybka i prosta sprawa, ogarniesz bez problemu.GRZECHu pisze:Nie da się samej ściągnąć. Z boczkiem drzwi trzeba, klamka a raczej jej obudowa ma zatrzaski od góry i dołu a jej koniec od strony zamka jest wciśnięty na bolec, pchasz osłonkę klamki w stronę zamka podważając lekko od góry lub dołu i zeskoczy, później 1 śrubką w otworze (uchwycie takim pod zaślepką) a od spodu zatrzaski. Całość do góry podnosisz (od góry ma zaczepy)krycho91 pisze:Mam problem z przednim głośnikiem z drzwi kierowcy i chciałbym do niego zajrzeć. Widziałem jakieś miejsca na maskownicy do zdjęcia ale nie chcę zrobić tego siłą żeby nic nie urwać. Czy da się zdjąć tą maskownicę i w jaki sposób?? jeśli nie to prosiłbym o instrukcję jak inaczej mogę się tam dostać.
Ktoś kiedyś powiedział, że dawniej auta naprawdę budowano z blachy i stali, drewno było dodatkiem a plastiku używano do wysadzania mostów ...
						Otworzyłem, popatrzyłem i aż mi się wierzyć nie chce że mam z przodu jakieś pierdziawki 5x7 albo 4x6 myślałem że będzie tam 165mm;/ czy może ktoś przerabiał ten temat z wymianą?? Jakieś dystanse itp?? Coś odseparowanego by się przydało a że jestem lekkim melomanem to alpine 7939 czeka... ale nie podłącze tego bo i wzmacniacza jeszcze brak i do tych głośników rodem z autosana H9 nie warto:D

odp
Ja jestem świeżo po wymianie głośników 
głośniki Hertz HSK 165.4
wzmacniacz Rockford fosgate 4x110
oczywiście pożadne kable i wygłuszenie matami gms-04 od wewnątrz i zewnątrz
Dystanse mdf chyba ze 2-3 na stronę (fabrycznie są na pozór fajne- plastikowe ale sa do dupy i psuły cały efekt)
Gwizdki ładnie zamocowane w trójkątach
To tyle jeśli masz jakieś pytania lub chcesz posłuchać daj znać
PS: zastanawiam się nad mała skrzynką do bagażnika lub jakaś fajna zabudowę... może podłokietnik lub tylna pólka- coś dyskretnego

głośniki Hertz HSK 165.4
wzmacniacz Rockford fosgate 4x110
oczywiście pożadne kable i wygłuszenie matami gms-04 od wewnątrz i zewnątrz
Dystanse mdf chyba ze 2-3 na stronę (fabrycznie są na pozór fajne- plastikowe ale sa do dupy i psuły cały efekt)
Gwizdki ładnie zamocowane w trójkątach
To tyle jeśli masz jakieś pytania lub chcesz posłuchać daj znać

PS: zastanawiam się nad mała skrzynką do bagażnika lub jakaś fajna zabudowę... może podłokietnik lub tylna pólka- coś dyskretnego
W a32 seria jest chyba 165mm u mnie jest takie coś:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d75 ... 3bb00.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d75 ... 3bb00.html
6x9 rozmiar... z audiofilskiego punktu widzenia odseparowany 165mm będzie dużo lepszym wyjściem...
Po moich doświadczeniach z montażem zlec to profesjonalistom którzy wykonają porządny zaimpregnowany dystans (oczywiście tak jak mowilem 165mm).
Obowiązkowo wygłusz drzwi ale również dobrymi matami koszt ok 40-50zl za 50X100CM (mi starczyło chyba 400cmx50cm maty gms) wygłoszenie możesz zrobić sam nie jest to jakies trudne zadanie...
Wydasz za montaż pewnie ok 200-300zl ale masz pewność ze wszystko jest jak należny, nic nie będzie gniło , nie zbierze się woda itd jeżeli pominiesz choć jeden z elementów np słabe kable albo kiepskie wygłuszenie to nawet najlepsze głośniki i super wzmak nie pomogą

Po moich doświadczeniach z montażem zlec to profesjonalistom którzy wykonają porządny zaimpregnowany dystans (oczywiście tak jak mowilem 165mm).
Obowiązkowo wygłusz drzwi ale również dobrymi matami koszt ok 40-50zl za 50X100CM (mi starczyło chyba 400cmx50cm maty gms) wygłoszenie możesz zrobić sam nie jest to jakies trudne zadanie...
Wydasz za montaż pewnie ok 200-300zl ale masz pewność ze wszystko jest jak należny, nic nie będzie gniło , nie zbierze się woda itd jeżeli pominiesz choć jeden z elementów np słabe kable albo kiepskie wygłuszenie to nawet najlepsze głośniki i super wzmak nie pomogą
wymiana głośników z przodu jest spoko, miło i łatwo  ale tył to klękajcie narody. Ten kto to wymyślił powinien stracić ręce heh
 ale tył to klękajcie narody. Ten kto to wymyślił powinien stracić ręce heh  a nawiązując do zdjecia to u mnie seryjne z przodu były okrągłe nie jajowate
 a nawiązując do zdjecia to u mnie seryjne z przodu były okrągłe nie jajowate  Nie wiem czy montowali różne w maximach czy jak to sie dzieje ale zamontowałem bose do tego i teraz mi radio dupnie działa jest zasłabe chyba i pewnie przewody też robią swoje
 Nie wiem czy montowali różne w maximach czy jak to sie dzieje ale zamontowałem bose do tego i teraz mi radio dupnie działa jest zasłabe chyba i pewnie przewody też robią swoje 

ale tył to klękajcie narody. Ten kto to wymyślił powinien stracić ręce heh
 ale tył to klękajcie narody. Ten kto to wymyślił powinien stracić ręce heh  a nawiązując do zdjecia to u mnie seryjne z przodu były okrągłe nie jajowate
 a nawiązując do zdjecia to u mnie seryjne z przodu były okrągłe nie jajowate  Nie wiem czy montowali różne w maximach czy jak to sie dzieje ale zamontowałem bose do tego i teraz mi radio dupnie działa jest zasłabe chyba i pewnie przewody też robią swoje
 Nie wiem czy montowali różne w maximach czy jak to sie dzieje ale zamontowałem bose do tego i teraz mi radio dupnie działa jest zasłabe chyba i pewnie przewody też robią swoje