Sprezyny maxima A32 US, oslony tyl, amory przod.
Moderator: janusz
Sprezyny maxima A32 US, oslony tyl, amory przod.
Witam wszystkich,
jestem nowy na tym forum, poszukuje czesci do mojej Maximy, nie moge nigdzie dostac oslon amorow na tyl, potrzebuje rowniez amorow przodnich, najlepiej SACHS lub TOKICO i sprezyn zawieszenia, mam opcje kupic ori sprezyny za 1200zl i zastanawiam sie czy mozna taniej kupic cos dobrego. Z gory dzieki za pomoc.
pozdrawiam
jestem nowy na tym forum, poszukuje czesci do mojej Maximy, nie moge nigdzie dostac oslon amorow na tyl, potrzebuje rowniez amorow przodnich, najlepiej SACHS lub TOKICO i sprezyn zawieszenia, mam opcje kupic ori sprezyny za 1200zl i zastanawiam sie czy mozna taniej kupic cos dobrego. Z gory dzieki za pomoc.
pozdrawiam
... jedno życie masz, tylko raz możesz być wielki...
Dziś szukałem osłon na przód i komplet jest za 80zł razem z odbojami (chyba nie da się osobno kupić) i w katalogach mają jako odboje amortyzatorów a na fotach są z osłonami. Może tak spróbuj zapytać.
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"

przegladam rozne strony z czesciami i nie moge znalezc tych oslon, jesli macie jakis kontakt do sklepu w ktorym posiadaja oslony z odbojami to bylbym wdzieczny.
Wymienial ktos u siebie sprezyny zawieszenia? a jak tak to na jakie i ile kosztowaly no i najwazniejsze jak sie sprawuja???
Wymienial ktos u siebie sprezyny zawieszenia? a jak tak to na jakie i ile kosztowaly no i najwazniejsze jak sie sprawuja???
wymieniam sprezyny z powodu ich zuzycia, na zakretach mialem wrazenie ze prowadze bizona, to tak w skrocie. Ogolnie to auto sprawia wrazenie jakby troche siadlo. A glowna przyczyna jest to ze chce doprowadzic moja MAXIME do stanu co najmniej bardzo dobrego, jest troche zaniedbana, wiec powoli ja odmladzam. Jesli ktos uwaza ze sprezyny nie traca swoich wlasciwosci to chetnie poczytam co ma na ten temat do powiedzenia, w koncu jestesmy na forum.
Nie wiem co oznacza, prowadzić Bizona
Nie twierdzę, że sprężyny nie tracą swoich właściwości, w dużej mierze zależy to sposobu eksploatacji samochodu. Jeśli nie było wożone jakiś dużych ciężarów to myślę, że mają szanse wytrzymać do końca wozu.
Bardziej za problemy w sterowaniu można obwiniać amortyzatory, których np. przyszedł kres.
Nie mam pojęcia na jakiej konfiguracji jeździsz obecnie( średnica felg, szerokość i profil opony) ale jeśli oczekujesz poprawy prowadzenia, to proponuję amorki gazowe. Jeśli chciałbyś jeszcze lepsze prowadzenie przy zachowaniu wysokiego komfortu a faktycznie zachodzi konieczność wymiany sprężyn, to najlepiej nadały by się do tego sprężyny H&R które poprawią prowadzenie auta w zakrętach, pozostawiając komfort na przyzwoitym poziomie. Wadą dla Ciebie może być, iż obniżą one auto o około 30mm
Wrzuć fotkę jak wygląda ta Twoja klapnięta maxima....... z reguły to wszyscy narzekają, że maximy za wysoko "stoją"

Nie twierdzę, że sprężyny nie tracą swoich właściwości, w dużej mierze zależy to sposobu eksploatacji samochodu. Jeśli nie było wożone jakiś dużych ciężarów to myślę, że mają szanse wytrzymać do końca wozu.
Bardziej za problemy w sterowaniu można obwiniać amortyzatory, których np. przyszedł kres.
Nie mam pojęcia na jakiej konfiguracji jeździsz obecnie( średnica felg, szerokość i profil opony) ale jeśli oczekujesz poprawy prowadzenia, to proponuję amorki gazowe. Jeśli chciałbyś jeszcze lepsze prowadzenie przy zachowaniu wysokiego komfortu a faktycznie zachodzi konieczność wymiany sprężyn, to najlepiej nadały by się do tego sprężyny H&R które poprawią prowadzenie auta w zakrętach, pozostawiając komfort na przyzwoitym poziomie. Wadą dla Ciebie może być, iż obniżą one auto o około 30mm
Wrzuć fotkę jak wygląda ta Twoja klapnięta maxima....... z reguły to wszyscy narzekają, że maximy za wysoko "stoją"
└(-.-)┘┌(-.-)┘┌(-.-)┐└(-.-)┐
nie mam zadnego zdj na kompie, takze nic nie wrzuce. To ze wydaje mi sie ze jest siadnieta to jest tylko moje subiektywne odczucie, w sumie to nie mialem nigdy porownania. Mam u siebie juz gazowe amory SACHSA na tyl ktore czekaja na zalozenie, a na przod prawdopodobnie zaloze gazowe TOKICO, sa tansze od sachsa. Szczerze mowiac to teraz juz nie jestem przekonany na 100% co do wymiany sprezyn. Jak mozna ostatecznie sprawdzic czy daja jeszcze rade?
Tutaj masz zdjęcia serii:

a tutaj jakieś 10cm niżej:

Jak twoje auto siedzi dużo niżej niż na pierwszych zdjęciach, to znaczy że albo masz obniżony wóz, albo faktycznie sprężyny siadły lub ewentualnie pękły.

a tutaj jakieś 10cm niżej:

Jak twoje auto siedzi dużo niżej niż na pierwszych zdjęciach, to znaczy że albo masz obniżony wóz, albo faktycznie sprężyny siadły lub ewentualnie pękły.
Lakiery VHT, NEVR-DULL, LCK, PLASTILAK!!!
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=2694664
http://allegro.pl/etui-crystal-case-hua ... 14192.html
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=2694664
http://allegro.pl/etui-crystal-case-hua ... 14192.html
no chyba jednak podobnie to wyglada, sam juz nie wiem. Moze rzeczywiscie sprezyny sa jeszcze dobre. Znacie jakiegos dobrego mechanika w Krakowie lub okolicach tak do 20km??? Chce wymienic sprzeglo, oleje, plyny, swiece, podpiac pod kompa i takie tam. Jesli macie kogos zaufanego to poprosze kontakt. Przy okazji obejrzal by te sprezyny.
Odnosnie jeszcze tematu glownego, to czy ktos jezdzi moze na amorach KYB GR-2??? jesli tak to prosze o opinie, jak dlugo jaka cena i czy warto. To samo pytanie odnosnie niebieskich TOKICO. Jesli ktos moze niech napisze ktore amortyzatory sa lepsze, a ktore najgorsze chodzi mi o gazowe, olejowo-gazowe i olejowe. Dzieki z gory
pozdrawiam
Odnosnie jeszcze tematu glownego, to czy ktos jezdzi moze na amorach KYB GR-2??? jesli tak to prosze o opinie, jak dlugo jaka cena i czy warto. To samo pytanie odnosnie niebieskich TOKICO. Jesli ktos moze niech napisze ktore amortyzatory sa lepsze, a ktore najgorsze chodzi mi o gazowe, olejowo-gazowe i olejowe. Dzieki z gory
pozdrawiam
Te właśnie numerki podawałem Ci przez tel. ten SM5122 miałeś w katalogu odbojó (SB104) nie było.GRZECHu pisze:numer katalogowy mocowań, osłon z łożyskiem i odbojami (chyba) KYB SM5122 oraz SB104
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"

witam, mialem zamiar wlasnie zamowic oslony i odboje z us ale troche drogo wychodzi, okolo 100$, przy dzisiejszym kursie to ponad 250zl:(... do tego jeszcze mocowanie amora + łożysko + osłona. Jesli moglbys Mac zalatwic u nas taniej to bylbym bardzo wdzieczny, a jesli chodzi o amory to juz sam nie wiem, bo np KYB GR-2 z US wychodza jakies 400pln, takze mysle ze dobra cena, ale jesli to nie problem to zapytaj sie o ceny SACHS Super Touring i TOKICO ale modelu juz nie pamietam, napewno gazowe. Pozdrawiam
Dziś udało się zamontować nowe amorki TOKICO oraz KYB: mocowania amorów, odboje, łozyska + osłony. Najważniejsze że zestaw pasuje idealnie więc śmiało można zamawiać. Okazało się że miałem oryginalne amory
15 lat i jeszcze chodziły słabo ale chodziły 
głuche stukanie ustało, przyczyna: rozwulkanizowane mocowanie amora:
Idealnie cisza, twardsze autko się zrobiło ale jeszcze nie za twarde.

głuche stukanie ustało, przyczyna: rozwulkanizowane mocowanie amora:

Idealnie cisza, twardsze autko się zrobiło ale jeszcze nie za twarde.
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"