Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

czujnik(sensor) prędkości auta w skrzynia automatycznej

Moderator: janusz

mdzalewski
wiem o czym pisze

czujnik(sensor) prędkości auta w skrzynia automatycznej

Post autor: mdzalewski » 2011-04-28, 15:27

skrzynia RE4F04 - czyli stosowana powszechnie w Maximach, Altimach, Infiniti i moim Villagerze (Quest). Piszę tutaj bo jest najwięcej tu tych skrzyń

Problem mam taki, że z początku przerywał prędkościomierz a teraz całkowicie padł, pojawia też się check który informuje o problemie z prędkością....

Oczywiście winny może być ten czujnik w skrzyni, albo to co najcześciej się zdarza to jakaś błachostka, typu masa, albo problem na złączce, itd... czy nawet zimny lut przy zegarach, zanim zacznę rozbierać zegary czy kupować czujnik prędkości który trochę kosztuje, chciałbym to zdjagnozować

czy jest jakaś metoda diagnozy tego czujnika ? z tego co zobaczyłem to tam idą 2 kable, wiem też, że on działa jakoś na zasadzie napięć od 0V do 4,5V , czyli 0V = 0km/h, 1V=30km/h, itd...

Czy on działa na zasadzie jakiejś prądnicy (0-4,5V) ?, czy jakiś układ cyfrowy, że dostaje stałe napięcie i wypuszcza odpowiednie ?

Co by się stało jak wypnę czujnik i podłącze zamiast niego np. zasilanie 2V, czy licznik nie powinien drgnać ?, wtedy bym wiedział , że problem leży po stronie czujnika, a nie zegarów ?

Proszę o podpowiedz, jak to ugryźć

inna sprawa czy ktoś ten czujnik już wyjmował, bo ja zdjąłem wtyczkę, odkręciłem śrubę oraz tą blaszkę blokującą i nie dał się dalej wyciągnać, czy trzeba użyć siły , czy jest jakiś cwancyk przy wyciąganiu jego, ja użyłem siły ręcznej bez narzędzi bo nie chciałem nic popsuć

Obrazek

Awatar użytkownika
GRZECHu
Administrator
Kontakt:

Post autor: GRZECHu » 2011-04-28, 20:16

Ja miałem podobny objaw w manualu, niestety ten czujnik jest na plastikowych zębatkach i się to wyrobiło, najwidoczniej jakiś syf się dostał albo ktoś tym ruszył. W każdym razie objaw był taki że prędkościomierz skakał o +/- 20km/h aż po 2-3 tyg padł całkiem. Zamówiłem nowy w ASO za 190zł i do tej pory wszystko śmiga.

Może znajdziesz z rozbitka?
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu ;)
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz" :)

mdzalewski
wiem o czym pisze

Post autor: mdzalewski » 2011-04-28, 21:06

GRZECHu pisze:Ja miałem podobny objaw w manualu, niestety ten czujnik jest na plastikowych zębatkach i się to wyrobiło, najwidoczniej jakiś syf się dostał albo ktoś tym ruszył. W każdym razie objaw był taki że prędkościomierz skakał o +/- 20km/h aż po 2-3 tyg padł całkiem. Zamówiłem nowy w ASO za 190zł i do tej pory wszystko śmiga.

Może znajdziesz z rozbitka?
no trochę powalczyłem

znaczy odpiąłem kabel od czujnika i kostkę od zegarów i sprawdziłem miernikiem czy prąd przechodzi kablem i na mierniku kabel napięcia i masy jest oki.

prawdopodobnie ten czujnik padł

była naprawiana skrzynia i zaraz po tej naprawie to padło, wiec pewnie masz rację z tym ruszeniem jego.... znalezienie używki to raczej nierealne, bo rzadko spotykane auto, a te czujniki różnią się, ba nawet w tym modelu były różne w zależności od daty produkcji auta.

Awatar użytkownika
Michalllo
fanatyk nissana

Post autor: Michalllo » 2011-04-28, 21:15

skoro w ASO kosztuje 190 zł to chyba nie ma co się bawić w używki :)
Nasze Nisma
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Nissan/Sunny/60133
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Nis ... ima/105105
Pozdrawiamy Wszystkich.
MICHAŁ Z ZOSIĄ oraz KAMILKIEM i MARCINKIEM :)

B 52
fanatyk nissana

Post autor: B 52 » 2011-04-29, 22:33

Michalllo pisze:skoro w ASO kosztuje 190 zł to chyba nie ma co się bawić w używki :)
Dokładnie, można go jeszcze taniej kupić ... w aso.
Ktoś kiedyś powiedział, że dawniej auta naprawdę budowano z blachy i stali, drewno było dodatkiem a plastiku używano do wysadzania mostów ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Maxima”