Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

Przywitanie i pytanie

Moderator: janusz

Awatar użytkownika
decania
nowy na forum

Przywitanie i pytanie

Post autor: decania » 2014-05-29, 10:42

Witam wszystkich. Nowy tu jestem a pewnie zostanę na dłużej ;-) to i przywitam się jak należy. Jestem z Płocka i od kilku dni posiadam białą Maximę a32 US z 95 roku. Po za nissanem od 3 lat ujeżdżam Forda Explorera 4.0 V6 z 96r. Mam rodzinę, lat nie mało, uwielbiam fajne auta a na co dzień prowadzę swoją pracownię tatuażu.
No o mnie tyle a teraz o maximce :-D

Pierwszy raz posiadam taki model (był już Passat, Mondeo, Celica i Probe) i jeszcze mało o nim wiem więc będę Was zamęczał pytaniami i pewnie nie za mądrymi na początek ;-)

1. Czy kontrolka check engine powinna się zapalać na chwilę podczas odpalania silnika? Bo ja jej jeszcze nie widziałem. Albo tak być powinno albo są błędy a poprzedni właściciel zakamuflował je wykręcając żarówkę :-(

2. Po przekręceniu zapłonu słyszę 5 pojedynczych sygnałów spod deski, takie pi pi pi pi pi . Co to może być? To standard?

3. Oryginalny pilot działa dość opieszale, czasem załapie a czasem muszę kliknąć dwa razy żeby zadziałał, czasem trzy, a czasem przytrzymać guzik sekundę, wrażenie że jest słaby. One tak mają czy wymiana baterii pomoże?

4. Pytanie o OD w automacie. Pan sprzedający usiłował mi wmówić że guzik OD jest jakby trybem ekonomicznym na miasto, zmniejsza spalanie, prawda to? Mój Explorer też ma Over Drive ale on wyłącznie wyłącza nadbieg czyli bieg 4 aby skrzynia się nie męczyła przy wartościach gdy nie może się zdecydować na którym biegu (3 czy 4) jechać. Np przy ciągnięciu przyczepy. Ani nie rozciąga zakresu biegów ani nie skraca ani nie ekonomizuje jazdy a jedynie tworzy skrzynię trzy biegową.

5. Radio Bose i znikający wyświetlacz. Czasem świeci się chwilkę i gaśnie i zapala się po kilku minutach a czasem wcale nie odpali a czasem świeci się długo ale i tak zgaśnie po jakimś czasie. Co to może być i co sprawdzić? Wada radia czy może luzy na wtyczkach i kabelkach? Trochę przykre że działa wyśmienicie nawet CD a nie wiem którego utworu słucham.

6. Mechanicznie dwie rzeczy (póki co) szwankują i muszę wymienić - tarcze i klocki przód i cieknie delikatnie spod pokrywy zaworów. Co zaproponujecie i gdzie kupić aby się nie zrujnować a jeździć bezpiecznie? No i gdzie dostanę uszczelki pokryw? Mają jakieś symbole? Uszczelkę kolektora wydechowego też wymienić?

Z góry bardzo wszystkim dziękuję za pomoc :-)

[ Dodano: 2014-06-04, 11:29 ]
Nikt nic???? :shock:

[ Dodano: 2014-06-08, 23:30 ]
Nikt nic? :roll:

[ Dodano: 2014-06-13, 15:55 ]
I nadal nic. Czy choć jedna osoba zna odpowiedź na choć jedno pytanie???
Dawno tak martwego forum jak Nissana nie widziałem.

Ludzie, ja rozumiem że można nie mieć czasu ale żeby mieć aż takiego lenia aby nie napisać kilku słów???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Maxima”