Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[A33] Uszkodzony gwint na świecę w głowicy

Moderator: janusz

killer
wiem o czym pisze

[A33] Uszkodzony gwint na świecę w głowicy

Post autor: killer » 2014-04-22, 15:23

Dzisiaj niestety doszło do awarii autka, jadąc spokojnie usłyszałem niepokojący dźwięk z pod maski, jakby coś się urwało i uderzyło o pokrywę, a później dźwięk jakby tłumik się urwał co najmniej. Po zjeździe na najbliższy parking i podniesieniu maski, zobaczyłem rozwaloną cewkę, a następnie świecę zapłonową :| , okazało się że świecy znudziło się dotychczasowe miejsce pracy... gwint na świecy wygląda ok, elektroda na miejscu, więc podejrzewam że gwint w głowicy być może był uszkodzony i z biegiem czasu co raz to słabszy, a dziś już nie wytrzymał. Mam tylko nadzieję, że nie dostało się nic do cylindra.
Teraz pytanie, czy kupować nową głowicę, czy może próbować to naprawiać w jakiś inny sposób. Przy tej okazji obowiązkowa wymiana świeć, jednej cewki i ze względu na to że auto śmiga już na gazie od 2006 bądź 2007 roku, wypadałoby zrobić jakąś rewizje silnika, sprawdzić gniazda zaworowe itp. Co sądzicie? ile może wynieść koszt takiej imprezy?

Teraz pytanie do osób z podkarpackiego, gdzie najlepiej udać się z takim przypadkiem? najlepiej jakiś pewny warsztat w Rzeszowie lub okolicach, oraz gdzie najlepiej kupić cewkę?
pozdro
... jedno życie masz, tylko raz możesz być wielki...

Awatar użytkownika
MacGayver
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: MacGayver » 2014-04-22, 15:52

Mieliśmy już taki przypadek u siebie w warsztacie, zerwany gwint w głowicy, efekt ten sam. generalnie klientowi zależało na czasie i szybko wleciał drugi silnik. przy rozbieraniu starego okazało się że za dużo nie byłoby co odzyskiwać próbując go ratować. gładzie cylindrów wyrobione, spod zaworów leciało przez uszczelniacze itp. może się okazać że będzie więcej roboty niż to warte. A części jak wkładać to tylko oryginalne. Zawsze mogę odkupić całe auto :)
kompletne sportowe układy wydechowe
Nissan Micra X1R GA16

www.klinika-japonczyka.pl

killer
wiem o czym pisze

Post autor: killer » 2014-04-22, 16:16

na razie nie jestem skłonny sprzedawać samochodu, może się okazać że wystarczy naprawić sam gwint, czytałem już o różnych metodach napraw które podobno dają radę, przynajmniej w innych autach dawały radę, ale jeśli się nie uda to raczej wolałbym przełożyć silnik... nie wiem sam, chyba nie mogłem mieć już większego pecha... :( ciężko jest dostać silnik do A33B w Polsce, zostaje jeszcze zakup z ebaya i czekanie na paczkę ale to też dość ryzykowne...
... jedno życie masz, tylko raz możesz być wielki...

Awatar użytkownika
Pawel18PL
fanatyk nissana

Post autor: Pawel18PL » 2014-04-22, 21:42

Zrzucić głowicę, dać do obrobienia pod helicoila, poskładać do kupy i jeździć dalej...
Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
SR20VE + jakieś dmuchanie
DailyCar
1.2 TSI
viewtopic.php?t=474 -> Odbudowa 100 nx

ODPOWIEDZ

Wróć do „Maxima”