Słaby akumulator a mrozy
Moderator: janusz
Słaby akumulator a mrozy
Witam! mam taki problem ostatnio gdy chciałem kupić nowy akumulator, jedynie pocałowałem klamkę w sklepie...
Teraz jestem na wyjeździe i moja Maxi stoi od poniedziałku do soboty i boje sie ze po nadchodzących mrozach mogę jej w sobotę nie uruchomić...
Moje pytanie brzmi co zrobić ?
Czy codziennie ja uruchomić na jakieś 30min niech sie podładuje?
Czy np mogę wyciągnąć dziś akumulator i wsadzić w sobotę?
PS: nie mam dostępu do prostownika ani możliwości kupienia nowego tu gdzie jestem !
Teraz jestem na wyjeździe i moja Maxi stoi od poniedziałku do soboty i boje sie ze po nadchodzących mrozach mogę jej w sobotę nie uruchomić...
Moje pytanie brzmi co zrobić ?
Czy codziennie ja uruchomić na jakieś 30min niech sie podładuje?
Czy np mogę wyciągnąć dziś akumulator i wsadzić w sobotę?
PS: nie mam dostępu do prostownika ani możliwości kupienia nowego tu gdzie jestem !
Ewentualnie radio 

Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
SR20VE + jakieś dmuchanie
DailyCar
1.2 TSI
viewtopic.php?t=474 -> Odbudowa 100 nx
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
Skuteczność akumulatora spada wraz ze spadkiem temperatur. Im niższa temperatura tym opór wewnętrzny akumulatora rośnie i spadek napięcia gotowy. Zamiast napięcia przy rozruchu około 11V, spada przy niskiej temperaturze do nawet 7V i po zabawie
Jeśli zabierzesz go do ciepłego to możesz mieć pewność że później odpalisz 

Też chcę ocieplić bo po przeniesieniu aku do bagaznika mam możliwość to po pierwsze, a po drugie czuć stratę na kablach i nie mogę sobie pozwolić na słaby akuChemik pisze:A ja w tegoroczną zimę zabawiłem sie w budowlanke w motoryzacji i ociepliłem szczelnie styropianem aku,i powiem że daje to rezultat,ale kolega nie ma tam gdzie jest styropianu,wiec tak jak mówia wszyscy,wyjąć i bedzie git
![;] ;]](./images/smilies/krzywy.gif)
Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
-
- fanatyk nissana
Czuć spadek pierwsze przekręcenie wałem czuć sporo ciężej niż aku w swoim miejscu, potem lepiej. Kabel sam w sobie w trakcie kręcenia się nie grzeje więc grubość wydaje się ok.
Do zabawy
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI
SR20DE N/A+
SR20DE + SUPERCHARGER
DailyCar
1.2 TSI