[A32] problem z centralnym zamkem
Moderator: janusz
[A32] problem z centralnym zamkem
Jakiś czas temu kupiłem maxime qx 2.0 z 1998r. W aucie od początku nie działała centralka, ale alarm juz działał, tzn. po zamknięciu auta z kluczyka alarm się uzbrajał ale zeby go otworzyć trzeba go otwierać najpierw z pilota ( rozbraja alarm, kierunki mrugają ), ale zamek w drzwiach muszę otwierać kluczykiem. Nie da się też zamknąć wszystkich drzwi przez ten pstryczek co ma na panelu od sterowania szyb.
Czym to może być spowodowane?
Czy to wina kodowania centralki/alarmu ( bo alarm działa )
Czym to może być spowodowane?
Czy to wina kodowania centralki/alarmu ( bo alarm działa )
Siema mati415 sprawdż czujniki przy drzwiach. Kiedyś przymkłem tylne drzwi ale ich nie zatrzasnołem całkowicie i pilotem potem zamknąć auta nie mogłem ani ne otwierał ani nie zamykał. Wogóle nie reagował na przyciski. Jeśli bagaźnik możesz otworzyć z pilota tak jak ja wtedy to stawiam na któryś czujnik przy drzwiach. W najgorszym wypadku będzie to jak dylson napisał siłownik do wymiany.

- sowizdrzał
- nowy na forum
Koledzy mają rację. Wygląda na to, że to coś mechanicznego od drzwi, prawdopodobnie siłownik, bo elektryka, komputer Ci działa, skoro możesz uzbrajać alarm i otwierać bagażnik. W mojej maximie kiedyś włączył się alarm fabryczny i nie dało się go rozbroić, ani uruchomić auta. Zaholowałem auto do magika od alarmów, by to naprawił. I naprawił tak, że wykasował mi alarm z komputera za 300 zł...
Koniec i bomba, kto czytał ten trąba.
Moim zdaniem nie jest to wina siłowników, każde drzwi przecież mają osobny, a wszystkie na raz żeby się popsuły to mega pech musi być.
Z tego co pamiętam siłownikami steruje komputer który jest w bagażniku, odbiera sygnał i robi sprawdzenie z głównym komputerem, później sygnał idzie do każdego komputera w każdych drzwiach. (ten komputerek który steruje szybą)
Z tego co pamiętam siłownikami steruje komputer który jest w bagażniku, odbiera sygnał i robi sprawdzenie z głównym komputerem, później sygnał idzie do każdego komputera w każdych drzwiach. (ten komputerek który steruje szybą)
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"

O ile dobrze pamiętam to każdy siłownik jest podpięty do komputera w drzwiach. Tylko może tak byc że jest na krótko zrobione żeby byla jedna kostka i komputer w drzwiach nic nie robi z sygnałem.dylson pisze:Komputer steruje kazdym silownikiem z osobna czy daje sygnal do mastera a ten podaje go na pozostale?GRZECHu pisze:Moim zdaniem nie jest to wina siłowników, każde drzwi przecież mają osobny, a wszystkie na raz żeby się popsuły to mega pech musi być.
100nx - sprzedany
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu
--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"
MAXIMA A32 - sprzedana
Maxima A33 - sprzedana
rower - w użyciu

--
"Taki ze mnie Maxi Gaz"