Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[P11/WP11] Zagadka (dziwne zwarcie) gasną zegary po "wł

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

Bartiin

[P11/WP11] Zagadka (dziwne zwarcie) gasną zegary po "wł

Post autor: Bartiin » 2010-08-19, 09:39

Witam posiadam samochód Nissana Primerę (P11) i mam taki problem, że jak wrzucam na jakikolwiek bieg podczas uruchomionego silnika to mi wywala bezpiecznik odpowiedzialny za działanie zegarów (obrotomierz, prędkościomierz) i kontrolek np. zużycia paliwa... Gdy samochód stoi na luzie z włączonym zapłonem to jest ok. i tu nie ma znaczenia czy silnik jest włączony czy nie. Nie wiem co to może być..? Natomiast wcześniej podczas diagnostyki pokazywało mi błąd 43 czyli: obwód czujnika położenia przepustnicy, potem gdy coś tam pogrzebałem tzn. odpiąłem aku na kilka minut, wyjąłem kilka złączek (przy przepływomierzu i przepustnicy) i ponownie je włożyłem - to diagnostyka pokazywała mi 55 - czyli że wszystko ok.. Teraz znów mi wywala bezpiecznik i nie pokazuje żadnych błędów (55).. Pomóżcie bo już nie wiem co mam zrobić - a jeździć przecież tak dalej nie mogę...

ps. a to wszystko efekt jeżdżenia po kałużach..

Awatar użytkownika
Sajmooon
fanatyk nissana

Post autor: Sajmooon » 2010-08-19, 16:27

Dziwne ale może warto by było spróbować podłączyć inny licznik i sprawdzić co by się wtedy działo.
Była Padlina:
Sajmooon'owa "Padlina"
Była Gruzz Operacyjna:
Sentra B15 Gruzz in da Haułs :D
Nissan jeszcze będzie... coming soon [2022]

Awatar użytkownika
stefino
fanatyk nissana
Kontakt:

Post autor: stefino » 2010-08-20, 00:04

Jeżeli to efekt jeżdżenia po kałużach to ja bym porozpinał wszystkie możliwe kostki, wysuszył je, poczyścił je i popryskał sprejem typy "kontakt". Oczywiście wcześniej odepnij akumulator.
Prezentacja beżowego Bluebirda: viewtopic.php?t=939 Prezentacja czerwonego Bluebirda: viewtopic.php?t=946

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”