Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

Zanik prądu podczas jazdy - Primera P12 1.8

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

Jachasinho
nowy na forum

Zanik prądu podczas jazdy - Primera P12 1.8

Post autor: Jachasinho » 2015-12-22, 20:16

Od jakiegoś czasu, konkretnie od około 2 tygodni rozłącza mi prąd na jakieś 2sekundy i zatyka silnik po przejechaniu po większej dziurze lub garbie - dzieje się to bardzo często, choć nie zawsze.

Do tego dzisiaj podczas jazdy 80km/h przy włączeniu świateł przeciwmgłowych stało się to samo, czyli:

1. Gasną światła drogowe
2. Wyłączają się podczas jazdy zegary...
3. Wyłącza się kontrolka check engine (która wskazuje problem z katalizatorem, który mam od dłuższego czasu, ale to mniej istotne)
4. Włącza się kontrolka ABS, która gaśnie po 2-3 sekundach.
5. Wyłącza się radio.
6. Dławi się silnik, czasem mam wrażenie jakby zupełnie zgasł.

Do tego mniej więcej od tego samego czasu coś dziwnego dzieje się z immobiliserem. Po pierwszym włożeniu kluczyka nie mogę odpalić auta, włącza mi się jedynie blokada drzwi. Auto odpala momentalnie po wyjęciu i włożeniu ponownym kluczyka.

Myślałem, że to mogą być klemy z aku, ale dzisiaj to samo stało się podczas jazdy po prostej drodze - wystarczyło przekręcenie włącznika przeciwmgłowych...

Co to może być? Lokalni mechanicy nie bardzo potrafią sobie z tym poradzić, a średnio bezpieczne jest zgaśnięcie świateł i zdławienie auta przy większych prędkościach. :(

Awatar użytkownika
sxp22
fanatyk nissana

Post autor: sxp22 » 2015-12-22, 22:32

W mojej P12 miałem podobny przypadek.
Czasami silnik gasł bez powodu, podczas jazdy.
Przyczyną okazała się pęknięta płytka w kompie.
Może u Ciebie to coś innego, ale jeśli masz możliwość podmienienia komputera to warto sprawdzić.
blabla zapraszam do Grupy kujawsko-pomorskiej !!
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”