Cześć,
Mam taki problem, że rozrusznik nie daje w ogóle oznak życia. Przekręcam kluczyk i nic. Słychać tylko pompkę (tak mi się wydaję). Akumulator chyba dobry bo kontrolki świecą i cała elektryka działa. Mam jednak jeszcze jeden problem nie mogę znaleźć rozrusznika, czy ktoś by mi podpowiedział gdzie on się znajduje ? Nissan Primera P11 2000 r. 1.8
[P11/WP11] Rozrusznik
Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

A u ciebie kontrolki przygasają po przekręceniu kluczyka? Słychać stuk elektromagnesu rozrusznika? Pierwsze: sprawdź czy masz dobrą masę (-) na silniku. Następnie sprawdź zwykłym próbnikiem czy dochodzi napięcie na plusowy (gruby) kabel rozrusznika - w tym czasie druga osoba przekręca kluczyk w stacyjce na pozycję rozruchu). Jeśli brak (zakładam, że masz manuala - tu napięcie idzie bezpośrednio ze stacyjki) - prawdopodobną przyczyną są styki w kostce stacyjki (nadpalone lub zaśniedziałe) lub sam przewód. Jeśli napięcie jest - najczęściej winne mogą być szczotki rozrusznika (zawiesiły się lub zużyły). Dalej postępuj w zależności od chęci i umiejętności