Nissanmaniaku! Prosimy o nieblokowanie reklam!    

Utrzymujemy nasze forum z małych reklam pojawiających się między postami.

Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszym forum.

Dziękujemy!

[P11/WP11] Rozrusznik

Moderatorzy: Sajmooon, janusz, Zielkq, Maniek-ol

Awatar użytkownika
sirret
nowy na forum

[P11/WP11] Rozrusznik

Post autor: sirret » 2015-06-08, 19:31

Cześć,

Mam taki problem, że rozrusznik nie daje w ogóle oznak życia. Przekręcam kluczyk i nic. Słychać tylko pompkę (tak mi się wydaję). Akumulator chyba dobry bo kontrolki świecą i cała elektryka działa. Mam jednak jeszcze jeden problem nie mogę znaleźć rozrusznika, czy ktoś by mi podpowiedział gdzie on się znajduje ? Nissan Primera P11 2000 r. 1.8

Awatar użytkownika
misiek82
aktywny forumowicz

Post autor: misiek82 » 2015-06-24, 22:27

pod kolektorem ssącym od strony budy, ciężko go dostrzec chyba lepiej od spodu widać, ogólnie po środku auta z tyłu silnika.przynajmniej tam jest u mnie. co do objawów znajoma ma takie w fordzie KA ale jak porusza kablami od zasilania to zaskakuje, jakby rozrusznik nie dostawał prądu...

polo32
doświadczony forumowicz

Post autor: polo32 » 2015-06-24, 23:16

:mrgreen: Prędzej znajoma ma niedokręcony kabel zasilający (+) przy rozruszniku.
A u ciebie kontrolki przygasają po przekręceniu kluczyka? Słychać stuk elektromagnesu rozrusznika? Pierwsze: sprawdź czy masz dobrą masę (-) na silniku. Następnie sprawdź zwykłym próbnikiem czy dochodzi napięcie na plusowy (gruby) kabel rozrusznika - w tym czasie druga osoba przekręca kluczyk w stacyjce na pozycję rozruchu). Jeśli brak (zakładam, że masz manuala - tu napięcie idzie bezpośrednio ze stacyjki) - prawdopodobną przyczyną są styki w kostce stacyjki (nadpalone lub zaśniedziałe) lub sam przewód. Jeśli napięcie jest - najczęściej winne mogą być szczotki rozrusznika (zawiesiły się lub zużyły). Dalej postępuj w zależności od chęci i umiejętności :-). Dalsze prace związane z demontażem i montażem rozrusznika do silnika czy też z instalacją elektryczną oczywiście przy odłączonych klemach akumulatora !!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”